Взаимоотношения

Кои неща мъжът възприема по различен начин във връзката?

By ноември 9, 2015януари 2nd, 2022No Comments

until_the_last_of_days_by_indiechild19-d2ypv5i

Автор: Шели Булард

В тази статия ще си поговорим за три неща във връзката, които за мъжа имат различно значение в сравнение с начина, по който ги възприема жената. Разбира се, има и изключения от правилото, но нещата, които ще споменем са доста типични за повечето двойки и могат да създадат множество недоразумения.

Когато разберем как точно сме различни, вместо да се ядосваме един на друг за това, можем да приемем различията и да развием още по-голяма близост.

1. Мъжете се отдръпват, за да се почувстват независими, а жените се отдръпват, защото нещо не е наред
На нас жените ни е трудно да разберем, че мъжете имат нужда от време без нас, дори когато ни обичат. Когато един мъж се отдръпва, жената често се притеснява, че е направила нещо погрешно. Може дори да си помисли, че той вече не я обича! Всъщност ние жените си мислим така, защото когато ние се отдръпнем, това значи, че нещо не е наред. Но мъжете са различни от нас в това отношение.

Мъжът се отдръпва в самота, за да се върне към чувството за себе си. Жените по принцип имаме по-голям капацитет за емоционална интимност от мъжете. Ние цъфтим, когато взаимоотношенията ни са основани на дълбока свързаност, което важи не само за взаимоотношенията с мъжа, а и за тези с нашите приятелки.

Мъжете от своя страна обичат да чувстват свързаността с нас, но в същото време имат и силно изразена потребност от автономност и независимост. И това е част от мъжката им природа! Затова за един мъж не е рядкост да се отдръпне, след като е изживял дълбока интимност с една жена. Това всъщност е нещо добро – времето насаме му позволява да си върне усещането за себе си, в резултат на което той е способен да се свърже с жената по стабилен начин. Най-често след подобно отдръпване мъжът тръгва към жената, готов за още повече интимност в случай, че тя може да уважи неговата нужда от лично пространство.

Помни, че неговото отдръпване не значи непременно, че нещо не е наред – то просто е неговият начин да се почувства мъж отново, което пък му дава възможност да се свърже още по-дълбоко с теб в последствие.

2. Мъжете се чувстват способни, когато правят жената щастлива, а жените се чувстват удовлетворени, когато получават от мъжа
Често не осъзнаваме колко е важно за мъжа да удовлетвори жената – той самият се чувства изключително удовлетворен, когато се погрижи за своята дама и я направи щастлива. А жената от своя страна обича да получава от своя мъж. Точно тук се появява проблемът – жените често са прекалено активни във връзката и по този начин не оставят пространство на мъжа да се прояви и да направи нещо за тях. Ако ние сме тези, които постоянно правят всички планове, готвят всички ястия и държат всичко под контрол, за мъжа до нас не остава особено място да бъде мъж. Той не се чувства добре в подобна ситуация, защото в действителност той иска да се грижи за жената и да я осигурява! Когато жената дава прекалено много, мъжът остава на заден план. Това, разбира се, ядосва повечето жени! Но гневът не е решението, то се крие в това да се отпуснеш и да отвориш пространство на мъжа да се изяви.

Помни, че мъжът се чувства способен, когато прави нещо за теб. А жената се чувства обичана, когато се грижат за нея. Ако искаш връзката ви да протича по-гладко, откажи се поне от една част от контрола и позволи на мъжа да прави неща за теб. Така и двамата ще сте щастливи и удовлетворени.

3. Мъжете пречупват света през ума си, докато жените пречупват света през сърцето си
Ние, жените, често се чувстваме неразбрани от мъжете. И сме прави. Те наистина не разбират света на емоциите като нас. Решаването на проблеми е нещото, което ги кара да се чувстват добре! Логиката е нещо, което ги кара да се чувстват добре! Това, че пречупват света през ума си, ги кара да искат да оправят нещата, да намират решения. А емоциите? Тях просто няма как да ги оправят. И точно заради това женските емоции носят на мъжете фрустрация и дори страх. Най-доброто нещо, което можем да направим във връзка с това различие, е да го уважаваме.

Жени, приемайте своите емоции. Те идват и си отиват като морските вълни. Сега са тук, а в следващия миг вече ги няма. Това е нормално, просто ги оставете да преминат през вас. Емоциите не се разбират лесно от ума, защото те са преживяване на сърцето. Не е необходимо да обяснявате емоциите си на мъж. Напротив, най-добрият начин да ги предадете на мъжа, е просто да ги чувствате. Той може и да не разбира какво се случва с теб, но това не значи, че не го е грижа. Нито пък значи, че не иска да е от помощ! Но той просто не знае какво да направи, когато ти си във вихъра на емоциите.

Помни, че той иска да те направи щастлива, затова ако има нещо, което може да направи за теб, просто му кажи какво е то и той най-вероятно с радост ще го направи. Например: прегърни ме, просто бъди до мен, изслушай ме и не казвай нищо.

В същото време продължавай да разчиташ на приятелките си, когато искаш някой да разбира емоционалното ти преживяване, защото твоите приятелки те разбират по начин, по който на мъжа му е невъзможно да те разбере. Разбира се, не е добра идея да използваш това срещу мъжа, просто бъди осъзната, че това е една от разликите помежду ви. Следващия път, когато се почувстваш неразбрана от мъжа, просто си спомни, че той е различен от теб и точно затова го обичаш толкова много.

Източник: mindbodygreen.com
Превод: Емилия Цанева  

Оставете коментар