Емоции

Кой е твоят емоционален тип? – част 1

By май 13, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart/pro lyud

От Джудит Орлоф

За да разбереш по-добре своето отношение към емоциите, важно е да знаеш кой е твоят емоционален тип. Това е филтърът, през който виждаш света, автоматичната настройка на твоята индивидуалност, към която се обръщаш особено когато си под стрес. Емоционалният тип представлява твоите основни склонности. Можеш да надградиш тази заложба като се възползваш максимално от най-добрите си характерни черти и развиеш черти от другите типове, които ти харесват.

В моята книга „Емоционална свобода” аз говоря за четири основни емоционални типа, които съм наблюдавала в психиатричната си практика. Виж с кой от тях се идентифицираш най-много, въпреки че може да се разпознаеш и в аспекти от другите типове. Знанието кой е твоят емоционален тип, може да ти даде прозрение за това как взаимодействаш с другите и да ти помогне да овладееш емоциите си вместо просто да реагираш, когато някой ти натисне бутоните. Да се справиш ефективно с емоциите не означава да ги потиснеш или да ги чувстваш по-малко. Тук става въпрос за това да установиш баланс, да засилиш тези сфери, в които си най-уязвим и да увеличиш своите ценни качества.

Кой е твоят емоционален тип?

Тип 1. Интелектуален – интензивен мислител

Интелектуалният тип е много ясен, проницателен анализатор, който се чувства най-добре в ума. Светът е силно филтриран през рационалната мисъл. Известен е с това, че запазва спокойствие в нажежени ситуации, но той често се бори с емоциите, не вярва на интуицията си и му трябва време, за да се заеме с нещо весело, чувствено или игриво.

Интелектуален тип ли си?

Вярваш ли, че можеш да стигнеш до решението чрез размисли? Когато има проблем, незабавно ли започваш да анализираш плюсовете и минусите, вместо да обърнеш внимание как ситуацията те кара да се чувстваш? Предпочиташ ли планирането да се случва спонтанно? Твоят хиперактивен умен пречи ли ти да заспиш?

В случай, че „да”, изпробвай това:

– Дишай. Ако си в умствена безизходица просто вдишай и издишай дълбоко, вдишваш през носа и издишваш през устата.

– Спортувай. Без значение дали ходиш, караш ролери или вдигаш тежести, упражненията създават силна осъзнатост за тялото, която кара заетият ум да се отпусне.

– Проявявай съчувствие. Запитай се: „Как мога да отговоря от сърцето си, не просто от главата.” Прояви съчувствие преди да се опитваш прекалено бързо да решиш проблем с хората, които обичаш.

Тип 2. Емпат – емоционална гъба

Емпатите са много чувствителни, обичащи и подкрепящи. Те са фино настроени инструменти, когато става въпрос за емоции и имат склонност да чувстват всичко, понякога дори до крайности.

Емпат ли си?

Казвали ли са ти, че си „прекалено емоционален” или „твърде чувствителен”? Ако твой приятел е разстроен, започваш ли и ти да чувстваш същото? Изпълваш ли се с енергия, когато си сам, и имаш ли склонност да се чувстваш изтощен, когато си сред тълпа? Чувствителен ли си към шум, миризми и прекалено говорене?

В случай, че „да”, изпробвай това:

– Прави си успокояващи малки почивки през деня. Излез навън за разходка, помедитирай в стаята си сам. Фокусирай се върху това да издишаш потиснатите емоции като нервност или страх, така че те да не се настанят трайно в тялото ти.

– Пази своята чувствителност. Направи списък с топ 5 на най-разтърсващите си емоционални ситуации, след което формулирай план за справяне с тях, така че да не изпадаш в паника. Например, пътувай със собствената си кола, вместо да се чувстваш като в капан в социални ситуации.

Източник: Omtimes.com

Превод: Емилия Цанева

Част 2

Оставете коментар