Духовност

Красотата всъщност не идва от външния вид – част 2

By април 15, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: DeviantArt/Astatta

За да разберете по-добре историята и поуката, първо прочетете част 1. Това е откъс от книгата „Кармата на любовта” от Геше Майкъл Роуч, издателство „Жануа 98”.

Преди време гледах едно много готино видео онлайн, препоръча ми го един приятел, който понякога излиза на сцената като комик. Не си спомням кой беше комикът във видеото и се надявам, че няма да ме съди за това, че описвам номера му тук. Но той беше просто великолепен. Двама души се качват на самолет и съдбата ги поставя да седнат един до друг. Самолетът излита и когато са вече във въздуха, стюардесата прави съобщение.

– За нас е удоволствие да съобщим на нашите скъпи клиенти, че нашата компания е първата, която предлага безжичен интернет по време на полета! Наслаждавайте му се!

Чува се ооо и ааа из целия самолет. След десет секунди 30 лаптопа изскачат отнякъде. Всички са онлайн, включително единият от нашите двама герои. Другият се опитва да чете вестник.

– По дяволите! – казва човекът с лаптопа. – Не мога да повярвам! Тая работа е невероятно бавна! На това безжичен интернет ли му викат?

Човек №2 бавно вдига глава от вестника.

– Чакайте, разбирам ли правилно? Никоя друга авиокомпания по света не предлага безжичен интернет в самолета, а вие се оплаквате, че бил много бавен?

– Разбира се, по дяволите – казва човек №1.

– Значи… милиони хора летят със самолети вече стотина години, вие сте на един от първите полети в историята, при който имате възможността да се свържете моментално, напълно безплатно, с почти всеки друг по целия свят, а вие се безпокоите, че е твърде бавно?

– По дяволите, да – настоява човек №1.

Човек №2 започва постепенно да се ядосва.

– Да ви кажа, аз не мога да повярвам. Погледнете!

– Той хваща №1 за яката и сочи към небето. – Имате ли изобщо представа какво разстояние трябва да измине този малък сигнал, за да стигне до целта си? Говорим за спътник и той е на сто и петдесет мили във въздуха над нас и вашето имейлче трябва да стигне до там и да отскочи обратно, а вие се дразните, че му отнема две – три секунди да го направи? Какво не е наред с вас, човече?

Сега вече човек №1 само гледа №2 в очите, някак уплашено, като че ли седи до психопат. Нищо не може да каже.

– И още повече, – казва човек №2. – Не можете ли поне малко да се възхитите от това чудо, което се извършва пред нас сега? Вие разбирате ли, че седите на един стол, този стол е направен от желязо, обаче вие летите из въздуха на този железен стол, точно като птица, но милиарди пъти по-бързо от птицата? Хората са мечтали да правят това през цялото време на човешката история – в продължение на два и половина милиона години! Да летят из въздуха! ИМАЙТЕ МАЛКО УВАЖЕНИЕ КЪМ ЧУДЕСАТА, ЧОВЕЧЕ! – и той пуска яката на другия с отвращение и се връща към своя вестник.

Ние сме точно като човек №1. Ние изобщо не съзнаваме, че почти всичко около нас вече е чудо. Небето е чудо. Водата е чудо. Животът е чудо. Чудесата стават навсякъде около нас, през цялото време. И именно семената – семената в нашите глави – ги карат да се случват. Което означава, че още едно чудо не е голяма работа. Просто посейте правилното семе.

Чудесата са възможни, ако използвате семената

Е, добре, в този случай семето е малко неочаквано. Има смисъл в крайна сметка, но не е нещо, за което бихте се сетили веднага. Това, което искате да създадете, е семе за красота там, където не виждате красота в момента… независимо дали това са ушите или гърдите. За да се върне красотата при вас, ще трябва да дадете малко красота. Един от методите да направите това се състои в начина, по който говорите с хората. В течение на вашия ден се възползвайте от всяка най-малка възможност да кажете нещо мило на някого. Окуражавайте всички около вас: търсете внимателно нещо, което те правят, което е добро, което е чудесно, и им съобщавайте за него, вместо да търсите лошото. Не е нужно да измисляте нищо. Има много чудеса около вас, стига да започнете да ги забелязвате. Създайте си навик да оказвате тази положителна подкрепа на другите. Нека това да стане ваша втора природа. Непрекъснато мислете за семената, които посявате и съзнателно ги изпращайте на човека, когото искате да виждате по-красив. И той ще се промени.

Но ето нещо отчайващо. Аз казах всичко това на Джеф и после шест месеца по-късно той ми позвъни по телефона и ме попита дали мога да дойда на сватбата.

– Каква сватба? – възкликнах аз.

– Аз и Рита – каза той изненадано. – Искам да кажа… това трябваше да стане, всички го виждаха.

– Но какво стана с… – аз не знаех точно как да повдигна този въпрос. – Имам предвид, спомняш ли си нашето малко плуване в морето преди време?

– Разбира се.

– И… помниш ли, ти ми разказа за Рита по сутиен?

– Естествено! Никога не съм виждал по-красива жена по сутиен! Това е едно от милионите неща, които обичам в нея.

– Да, Джеф, добре – въздъхнах аз, но знаех какво се е случило. Когато промените едно семе, когато го направите правилно, вие не променяте само това, което виждате в партньора си в момента. Вие променяте също начина, по който си го спомняте отпреди. Що се отнася до Джеф, той си мисли – и в известен смисъл е прав – че винаги е смятал фигурата на Рита за перфектна. Корекцията на едно семе е толкова силна, че вие дори поправяте онова, което то е било по-рано.Обаче моят проблем с това е, че аз никога не получавам благодарност. Хората дори не си спомнят какъв проблем са имали, преди да обсъдим заедно чрез какви семена да го оправят! Е, нищо, това е професионален риск, иначе работата ми е много приятна – да виждам как хората получават всичко, което са искали през живота си.

Оставете коментар