Духовност

Красотата всъщност не идва от външния вид – част 1

By април 14, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: DeviantArt/Astatta

Винаги съм смятала, че красотата идва от вътрешната ни светлина и нашето отношение към себе си, а не толкова от физическите ни данни. Красотата всъщност е резултат от съзнанието, изпълнено с любов. Следният откъс от книгата „Кармата на любовта” на Геше Майкъл Роуч, издадена от „Жануа 98” живописно илюстрира този факт. За да внеса яснота в текста, тук става въпрос за т.нар. кармичен мениджмънт, според който когато искаме да постигнем нещо, ние трябва да помогнем на някой друг да постигне това нещо, като по този начин засяваме в съзнанието си позитивни кармични семена, от които израства нашият успех. Същата стратегия може да се приложи и за любовните терзания, свързани с външния вид на партньора. Ето как:

Въпрос: Обичам съпруга си, но да ви кажа истината – знам, че е малко глупаво – винаги съм си мислила, че ушите му са прекалено големи. Не предполагам, че кармата може да направи нещо по този въпрос?

Най–добрата (или най-лошата) версия на този въпрос чух един ден, когато с един приятел на име Джеф се плискахме в океана на плажа в един курорт, където бях поканен да правя презентации пред група бизнесмени.

– Е, Джеф, – попитах го аз, кога ще подпишете с Рита? Вече минаха толкова години и аз знам, че тя е навита.

– А, – каза той малко засрамено – тя е наистина чудесно момиче… но аз винаги съм си мислил, че трябва да бъда с някоя по-така…

И той просто някак се задави.

– По–каква? – попитах аз. Доколкото знам, той не е срамежлив човек.

– Разбираш ли… – каза той, като гледаше към плажа, където тя се печеше. – Винаги съм мислил, че ще бъде някоя, която… е, нали знаеш… да запълва сутиена малко повече.

Погледнах Рита с нови очи.

– Джеф, дай да разбера това правилно… ти ще се откажеш от тази изумителна и привлекателна жена само заради размера на гърдите й?

– Уф – беше всичко, което той успя да изтърси. Наистина бях разочарован от него, но после си помислих, че това може би е типично за всички двойки, но те просто не ми го казват. Искам да кажа, след като съм говорил със стотици двойки, аз разбрах, че или мъжът, или жената често искат техния партньор да изглежда малко по-различно по един или друг начин – дори когато връзката върви добре и те се обичат един друг. Сега знам какво очаквате да кажа. В края на краищата аз съм будистки монах и последното нещо, което се очаква от нас, е да съдим за човека по външния му вид.

Освен ако… просто можете да промените този външен вид във всеки миг, когато пожелаете.

Всичко може да се промени

Чувам какво си мислите: Сега той вече прекали. Очаквате да повярвам, че мога да направя ушите на мъжа ми малко по-малки или гърдите на жена ми малко по-големи?

Хайде, хайде! Не минахме ли всичкото онова с писалката? Трябва да разберете едно нещо. Начинът, по който изглеждат всички неща около вас, идва от страна на вас самите, не от тяхна страна. И това включва външния вид на партньора ви. Ако ушите на мъжа ви идваха от ушите на мъжа ви, тогава не… никога не бихте могли да измените вида им. Но ако ушите на мъжа ви идват от семената във вашия мозък, тогава, разбира се, вие можете да ги промените. И наистина можете.

– Виж сега, Джеф – започнах аз. Трябва да кажа това много внимателно, и заради него и заради вас. – Ако имам една писалка в ръката си и в стаята влезе едно куче, то писалка ли вижда? Или нещо друго?

Джеф кимна. Той е чувал тая работа с писалката поне 500 пъти в моите беседи.

– За човека това е писалка, за кучето е нещо за дъвчене. И двамата са прави.

– Защото… – казах аз.

– Защото начинът, по който я виждат, идва от тях самите. Всъщност именно фактът, че виждат различни неща доказва, че идва от тях самите. В противен случай кучето щеше да напише роман, а човекът щеше да изяде писалката си.

– Което също доказва… – казах аз.

– Че можеш да промениш начина, по който виждаш нещо – можеш да промениш какво е това нещо – просто чрез посяване на различни семена в съзнанието си.

Почаках малко той наистина да възприеме това. Джеф се ухили широко и хвърли поглед към Рита на плажа.

– Ха… – каза той. – Наистина ли?

– Както и всичко останало – кимнах аз.

– Добре тогава… как да сложа това… какво е семето за гърди? – попита той.

Ако мислите, че това е тъп или невъзможен въпрос, аз не съм съгласен. Всичко около вас всъщност произлиза от семената в съзнанието ви. Всичко. И това означава, че всичко, всичко може да бъде променено. Чудесата не са невъзможни, ако знаете какво правите. Ако сте запознат със семената.

 Част 2

Оставете коментар