Мисли

Магията на утвържденията

By юли 7, 2015януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart/kuoma

На теория всички знаем колко са полезни утвържденията и сме чували разказите на хора, които с тяхна помощ са успели да променят собствените си негативни нагласи. Прилагаме ли ги на практика обаче? За съжаление отговорът най-често е: „Нямам време!”, „Много ми е сложно”, „Не ме оставят на спокойствие и за минута…”. Умът може да измисли какви ли не оправдания, но всъщност вътрешно ние знаем, че е крайно време да приложим наученото на практика. Ако не сега, то кога? Искаме от днес нататък животът ни да става все по-прекрасен и по-прекрасен, желаем още днес да се освободим от старите нагласи, за които вече сме осъзнали, че не са ни полезни. Тогава защо отлагаме действието за утре, след като искаме да видим резултата още днес?

Винаги е по-добре да разделим целта, която е толкова огромна, та чак ни плаши, на по-малки леки и бързи за свършване задачи. „Ама аз толкова негативни нагласи имам! Не се справям с връзките. Осъзнавам, че не съм простила на родителите си за някои неща. И тялото не си харесвам. А пък и с изобилието имам някакви блокажи. А, да и онзи страх от затворени пространства май трябва да се отработи…” Да, не сте само вие. Всички сме в кюпа с многото негативни нагласи, за които сме наясно, че ги има, но са толкова много, че не знаем откъде да започнем. Няма как да се справим с всичко наведнъж, но ако хванем моделите, които ни пречат, един по един и им отделим индивидуално внимание, то възелчето малко по малко започва да се разплита. Да, ще отнеме време. Но я си спомнете откога сте наясно, че имате такива модели! От една година? От две? От пет? Представяте ли си ако преди пет години се бяхте взели в ръце и дори на месец по един модел да отработвахте, къде щяхте да сте сега? Това не е упрек, чувството за вина вече няма място в живота ни. Този пример служи, за да си дадем сметка колко далеч могат да ни отведат малките ежедневни усилия когато ги погледнем в перспектива.

Добре, откъде да започнем? Сядаме пред компютъра и записваме на един файл всички нови модели, които искаме да си създадем. Да, това ще отнеме време. Поне час, може би два, но това усилие ще ви се отплати много повече от това да излъскате къщата идеално. Можете да си дадете няколко дена за създаването на този файл, ако така ще ви е по-лесно да започнете, но най-добре би било да го направите наведнъж. Един път като се фокусирате над тази задача, идеите и новите утвърждения ще идват при вас много лесно. Трудното е да седнете и да започнете. Когато за пръв път седнах да си запиша всички утвърждения за новите модели, които искам да си изградя, задачата въобще не ми се стори лека. Затова използвах помощно средство – книгите на Луиз Хей. Прегледах какви утвърждения предлага тя, след което ги измених така, че да съответстват на мен и моите нужди. Ето някои от утвържденията, които записах за себе си:

Работата е приятно и благодатно занимание.

Имам достатъчно финанси за всичките си потребности.

И мъжете, и жените имат необходимите силни страни.

Мъжете в моя живот са внимателни и тактични.

Колкото повече години минават, толкова по-красива ставам и толкова повече красота виждам в живота си.

Обичам това, което виждам у себе си. Избирам да обичам себе си и да се харесвам.

Аз съм самостоятелна жена. Управлявам живота си. Свободна съм да бъда всичко, което мога да бъда.

Радвам се на изобилието в моя живот.

Бракът ми дава всичката свобода, от която имам нужда.

Обичам мъжете като проявление на мъжкия аспект на божествеността.

Аз съм уверена и успешна жена.

Красивият хармоничен брак се случва с лекота.

До последния си дъх тук на земята аз съм ценна и уважавана частица от Бог.

Между мъжете и жените се получава красив обмен на енергия, от който двете страни печелят по равно.

Мъжете имат здравословно его, но умеят да уважават и да се грижат и за другите.

Звучи трудно да напишеш всички позитивни утвърждения, от които имаш нужда, нали? И на мен не ми беше лесно, но просто седнах, отпуснах се и усетих всички аспекти от моя живот, които не вървят така, както би ми се искало, било то финанси, работа, взаимоотношения с родителите, взаимоотношения с партньор или с другия пол като цяло. След което се опитах да установя кой е негативният модел в този аспект, който ми пречи. Ако вътрешно съм убедена, че всички мъже само се опитват да ме използват или че бракът е нещо, което ще ми вземе свободата и ще ми попречи на духовното развитие, то не е за учудване, че в този аспект не ми върви. Затова записвам утвърждение за новия модел, който искам да си създам. Ако вътрешно имам нагласата, че работата е къртовски труд, че просто разменям времето си за пари, които така или иначе се стопяват изключително бързо, то това и материализирам в живота си. Затова записвам точно противоположното утвърждение на това. Просто се отпуснете и помолете всичко, което е истински важно за вас, да се изпише.

Готови ли сте със списъка? Чудесно! Това е прекрасна първа стъпка към прилагане на знанието на практика. Сега е ред за втората, а именно – как точно да използваме утвържденията. Варианти за работа с тях има много. Но не всички са за всеки, затова е добре да изпробвате колкото се може повече, за да усетите най-добре кой е вашият вариант, към който би ви било приятно да се придържате за по-голям период от време. Аз примерно установих, че за мен е най-приятно да работя с утвържденията чрез писане. Принтирах си списъка с всички нови модели, които искам да създам за себе си, като той наброяваше близо 50, че и повече утвърждения. Нарязах списъка на малки листчета, всяко листче с по едно утвърждение и ги сложих в една купа. Да, купата остана неизползвана няколко месеца, но в един прекрасен момент просто ме осени идеята къде точно в претовареното си ежедневие да включа практиката с утвържденията и нещата наистина си дойдоха на мястото.

Сега за мен е удоволствие всеки ден да си тегля едно листче от купата, да си отделя 10 минути за това и да го изписвам на лист, с пълно внимание върху всяка една дума. След това обръщам внимание как се чувствам относно това утвърждение. Ако докато го чета чувствам спокойствие и хармония, накратко съгласна съм с него, мога да махна листчето от купата, защото то вече си е свършило работата. Ако обаче чувствам вътрешна съпротива и не съм съгласна с твърдението, значи имам още работа с този модел и листчето се връща обратно в купата. Огромен плюс на този метод е, че „случайното” изтегляне на утвърждението за днешния ден прави така, че винаги при мен идва най-подходящото утвърждение за дадения момент. И всеки път ми става много смешно от цялата история, защото наскоро имах случай, когато се бях притеснила относно финансите си, съответно изтеглих утвърждение за изобилие. Няколко дена по-късно се чувствах леко разбалансирана от моята представа, че даден мой любим човек не ми обръща достатъчно внимание. Съответно утвърждението, което изтеглих, беше: „Мъжете в моя живот ми обръщат достатъчно внимание, но в същото време ми дават и достатъчно свобода.” Всеки път за мен е истинско удоволствие да си тегля утвърждение и това определено е най-добрият метод за работа с тях за мен.

Но не е задължително и при вас да е така. Има достатъчно други начини, които може да са по-подходящи за вас. След като направихте списък с утвържденията, които искате да включите в живота си, можете да подберете едно, което смятате за най-актуално към момента, и всяка сутрин да си го повтаряте пред огледалото, но не механично, а с осъзнаване на всяка дума. Нека тази практика бъде балансирана – не се изсилвайте с казване на утвържденията по 100 пъти, защото следващия път когато си помислите за тази практика, най-вероятно това няма да ви донесе радост, ами ще си кажете „Ох, мързи ме!”. По-добре го казвайте по 10 пъти, но в продължение на цял месец, отколкото 100 пъти, но само за ден. Ще усетите дали сте усвоили утвърждението по същия начин, както и при изписването – ако сте напълно уверени и спокойни докато го казвате, ако всяка частица от вас е съгласна с утвърждението, значи то вече е част от вас. Ако обаче все още има съпротива, това означава, че ще трябва да поработите с него още малко. Друг вариант е сутрин веднага след като се събудите и тръгнете да ставате от леглото да си кажете утвърждението 1 път на ум и вечер докато си лягате отново още 1 път.

А можете и да си изберете едно утвърждение и да го запишете на листчета, които да разлепите навсякъде из къщата, като периодично сменяте местата на листчетата, защото след време ще свикнете с тях и те вече няма да ви правят впечатление. Всеки път, когато минете покрай някое листче, отделете си няколко секунди за да прочетете утвърждението. Можете да сложите утвърждението като фон на компютъра си, може да го сложите като бележка на телефона си, която да ви пиука от време на време, за да й обърнете внимание. А можете и да запишете целия списък утвърждения на телефона си и когато пътувате с влака, автобуса или чакате на опашка някъде, вместо да пуфтите и да нервничите, просто да си отворите утвържденията и да си ги прочетете.

Ценно е да събираме знания и полезни практики като пчелички, но много по-важно е наистина да прилагаме наученото. Да, това изисква дисциплина и отделяне на време, но целият човешки живот е основан на избора как използваме времето си. Утвържденията могат да ви помогнат да се отървете от всички онези негативни модели, които са се забили дълбоко в подсъзнанието ви и саботират прекрасния живот, който искате да си създадете. Разбира се, утвържденията са само един от елементите на промяната – ако само си повтарям как се радвам на изобилие, без да се огледам с какво да се захвана, което да ми носи хем радост, хем финанси, нещата няма да се получат особено реалистично. Но пък без да променя негативните си нагласи с помощта на утвържденията, най-вероятно ще се хвана за първата работа, която ми се изпречи на пътя, без да взема предвид, че заслужавам по-добра заплата и по-хубава работа, защото подсъзнанието ми все още крещи: „Не заслужаваш!“. Затова нека започнем с утвържденията и в същото време направим крачка към прекрасните нови възможности!

Оставете коментар