ДуховностСпорт

Медитация и бойни изкуства

By февруари 7, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Владимир Нгуйен - личен архив

Интервю с Владимир Нгуйен – инструктор по бойни изкуства и създател на сайта EcoVege.org

В духа на сайта ЕкоВеге, когато предпочетеш екологичните решения, как се чувстваш ти самият? Чувстваш ли се по-добър човек?

Да, чувствам се по-добър, както за себе си, така и за природата, за животните и за планетата.

Прекрасно! А смяташ ли, че се храниш здравословно и какво всъщност е здравословно хранене според теб?

Всеки човек трябва да намери нещата, свързани с храненето, които са най-подходящи за него. Аз мисля, че съм намерил голяма част от тези неща. Изключил съм храните, които не са толкова здравословни за мен или съм ги намалил до колкото успявам. По принцип смятам, че веганското хранене е най-доброто за всеки човек. Оттам нататък всеки трябва индивидуално да подбере от веганските храни тези, които са най-подходящи за него.

А трудно ли е да готвиш здравословно?

Не, изобщо не е. Просто както за всяко нещо ти трябват продукти. Набавяш си ги и готово.

Ти се занимаваш с доста бойни изкуства, например джит кун до и филипино кали, нали така? Те помагат ли ти по-лесно да приемеш себе си като човешко същество?

Те много ми помагат да се чувствам преизпълнен с енергия. Дали ще се нарече чи или прана това е все едно и също нещо. Чувствам се чудесно, много добре. Някои хора си мислят, че като тренират бойни изкуства и след това ще станат по-агресивни. Но всъщност става точно обратното – на хората, които се занимават с бойни изкуства, обикновено рядко им се случва да се бият, да проявяват агресия. Всичко това се трансформира в залата.

А какъв ти е стимулът да продължаваш да тренираш?

Просто се чувствам наистина много добре! Стимулират ме и хората, които тренират при мен – като ги видя с каква мотивация идват, аз още повече се мотивирам.

Как започва денят ти сутрин?

Сутрин денят ми винаги започва с медитация, след това продължава с малко йога, след което се насочвам към нещата от деня. Но сутрешната медитация си ми е като заряд за целия ден, а вечерната ми е като вечеря.

Това е много хубаво! От колко време медитираш?

От около 8 години.

Каква промяна в теб си усетил за този период от време?

Толкова много промени има, че ще трябва да напиша книга, за да ги опиша всичките. Чувствам се по-радостен, по-мъдър, усещам се по-близо до Бог и по-близо до своята истинска същност.

Да, и изглеждаш много спокоен. В смисъл трудно нещо може да те изкара от равновесие. Поне това е излъчването.

Това е добре, защото съм пита доша, а пита доша ако излезе извън баланс, това означава, че се гневи много!

Значи всички имаме късмет, че си в баланс, че иначе… голям бой ни чака!  : ) Шегата настрана. Как се научи да обичаш себе си и да се приемаш такъв, какъвто си? Всъщност усвоил ли си това умение?

Ами още се уча. Още се уча да обичам и да приемам себе си повече. Всъщност като започна да приемам по-добре другите, тогава започвам да приемам по-добре и себе си.

Много мъдро! А какво е твоето послание към читателите на „Здрава история“?

Търси първо истинската си същност, всичко останало ще ти се предаде.

За повече мъдри прозрения от Влади можете да разгледате сайта ЕкоВеге.

 

Оставете коментар