Женственост

Моята уникална женственост

By май 21, 2015януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart/lullaby

В един забързан свят, в който преобладава мъжкият начин на действие, е напълно нормално някои жени да не могат да се възприемат истински като такива и да не се спогаждат особено добре със своята женска природа, в резултат на което често изпитват напрежение и дискомфорт. Но всъщност не е толкова трудно да променим това.

Най-лесният начин да заобичаме нещо е просто да го опознаем и да го приемем такова каквото е, с всичките му благословии и предизвикателства. Същото се отнася и до отношенията ни с женствеността. Ето няколко идеи откъде да започнем:

  • Какво всъщност е моята женственост? – Всяка една жена носи своята уникална женственост вътре в себе си по рождение. Абстрахирайте се от това, което обществото налага като образ на жената, абстрахирайте се и от това, което сте чели в книги и списания каква трябва да бъде жената. И просто затворете очи, отпуснете се и се насочете навътре. Опитайте се да усетите какво значи за вас да бъдете жена, в какво се крие вашата уникална женственост и с какво ще допринесе тя за красотата на света. Помнете, че каквото и да прочетете в книгите за това каква би трябвало да бъде жената, то не ви определя. Книгите са тук просто, за да ви помогнат да си спомните какви сте в действителност, а не за да ви налагат чужди представи!
  • Приемете емоциите си – Емоциите всъщност са нещо много хубаво. При жените те са в изобилие, затова ако не сме си изградили приятелско отношение с тях, понякога могат да ни дотежат. Разбира се, никой не се оплаква, когато чувства радост, ентусиазъм и прелива от любов към живота. Но повечето от нас по всякакъв начин се опитват да потиснат емоции като тъга, гняв, притеснение… Особено гневът се възприема повече като мъжка емоция и често си мислим, че жените нямат право да изпитват гняв или поне нямат право да го изразяват. Да, но както е в реда на нещата мъжете да изпитват тъга, така и жените имат право да изпитват гняв и това е естествено. Всъщност е нормално да изпитваме и „положителни”, и „отрицателни” емоции, като вторите не са по-маловажни от първите. Те са ни необходими. Спрете да се обвинявате, че не сте винаги усмихнати – когато ви е тъжно просто се наплачете и усетете как сълзите ви пречистват. Когато си гневна спри и си задай въпроса какво се случва, защо гориш вътрешно и можеш ли да насочиш този гняв към постигането на това, което желаеш? Или в дадена ситуация не си поставила твърдо определени граници и се налага да се научиш как да отстояваш себе си по-добре? Когато си притеснена просто спри и осъзнай какво ти носи това притеснение – дали можеш да се подготвиш още по-добре за даденото събитие или просто е време да отпуснеш контрола и да се оставиш в ръцете на Вселената? Емоциите са тук да ни мотивират, те ни напътстват много добре по нашия път и ни помагат да намерим най-вярната посока винаги! Приемете ги и им благодарете, те са ценен дар!
  • Чувствителността е благословия – Жената е чувствителна по природа, защото така може да усети най-правилно какво се случва с нейните близки и да им бъде от полза. Чувствителността прави от хората чудесни лечители, учители и терапевти. В същото време обаче чувствителността може да направи жените много раними и прекалено възприемчиви за чуждата болка, а това изтощава. Когато чуем нещо злобно по наш адрес, ние се разстройваме и можем да страдаме дни наред. В тези мигове е добре да си спомним, че тази наша чувствителност ни е дадена, за да лекуваме, а не за да се самолинчуваме. В тези моменти е добре да се опитаме да видим какво се случва с човека, който ни е наскърбил, и да осъзнаем, че неговите думи нямат нищо общо с нас. За да каже нещо лошо по ваш адрес, човекът най-вероятно е нещастен, объркан, страх го е, наскърбен е. Вижте го като едно малко объркано дете и му простете, след което продължете напред. И в същото време не поемайте болката на всички около вас. Направете си ключ за управление на тази ваша чувствителност – когато имате нужда от нея я включвате, а когато имате нужда от почивка – просто я изключвате. Да, дори на игра може да си казвате, сега си включвам чувствителността за да помагам на хората, а сега я изключвам, за да си почина. Звучи много смешно, но когато го кажете с намерение и си го представите, то наистина действа!

Време е да заобичаме своята женственост и да я изявим по своя уникален начин! Светът има нужда от всяка една от нас с нейната индивидуалност!

Оставете коментар