Взаимоотношения

Навиците на щастливите двойки

By януари 11, 2016януари 2nd, 2022No Comments

happy_go_lucky_by_marenkathleen

Автор: Тайлър Лесли

Да имаш прекрасна, а не ужасна връзка, не е само до късмет. Щастливите двойки винаги търсят начин да израснат и да подобрят чувството си на свързаност един с дру. Те гледат на нещата от перспективата на израстването. Ето седем ситуации, в които щастливите двойки гледат на нещата по по-различен начин от нещастните:

1. Възприемат разногласията като продуктивни дискусии
Разногласията се свързват с негативни асоциации, но всъщност от тях човек може да научи много. Щастливите двойки гледат на разногласията като на нещо продуктивно и се опитват да поддържат това виждане като играят честно и на всеки един от двойката се дава равно време, за да сподели чувствата си без другият да го прекъсва. Също така те избягват използването на обидни думи и не повдигат допълнителни теми, по които имат разногласия. В края на дискусията те достигат до решение на проблема, освен ако разбира се не е нещо голямо, което изисква няколко разговора. Те съзнателно търсят възможности да направят нещата така, че и двамата да са удовлетворени и избягват да се обвиняват един друг. Това, че сте на различни мнения за нещо, може да се окаже много продуктивно в случай, че се фокусирате върху намирането на решение. Не е нужно да стигате до диви скандали и да се засипвате с обиди и критики!

2. Не се влияят от проблемните взаимоотношения на околните
Образите на проблемни връзки ни заливат отвсякъде, без значение дали това ще са клюките за кошмарните връзки на някои знаменитости или постоянните оплаквания на наши приятели за проблемите, които имат с партньора си. Към тези негативни примери трябва да се подхожда внимателно, защото те имат силата да отровят дори най-хубавата връзка. Щастливите двойки виждат и чуват тези истории, но не им позволяват да повлияят на връзката им, на чувствата и на действията спрямо един друг и правят това съзнателно. Когато видиш или чуеш някакъв лош пример за взаимоотношения, съзнателно вземи решение това да не те засяга. Няма никакво значение какво се случва във връзките на другите. Ти си си в твоето уникално партньорство, което няма нищо общо с това на другите.

3. Съвместното пътуване е приключение, а не стресиращо изживяване
За много хора пътуванията са свързани с огромен стрес и в това няма нищо нередно, но партньорът не би трябвало да утежнява това чувство. Щастливите двойки се фокусират върху това как да извлекат най-доброто и от най-лошата ситуация. Те гледат на пътуването като на възможност за нови опитности заедно. Вместо да се стресирате или ядосвате, че партньорът е забравил да вземе нещо, за което сте му напомнили, просто продължете нататък. Когато стигнете до дестинацията, просто спрете в някой магазин и си купете каквото ви липсва. Ако вземете решение да не преувеличавате нещата, ще имате много по-малко стресови ситуации.

4. Постоянно търсят начини да бъдат по-добри партньори
Винаги можеш да намериш начин да бъдеш по-добър към партньора си. Щастливите двойки постоянно обмислят как да бъдат по-добри към партньора си. Те четат полезни статии за взаимоотношенията и книги за подобряване на връзката, слушат вдъхновяващи истории за двойките и какво ли още не. Има много неща, които човек може да направи, за да научи повече и да бъде по-добър партньор. Просто е необходимо да положим усилие.

5. Те правят това, което е необходимо, дори и да не е тяхна отговорност
При някои двойки възникват огромни спорове за неща, които трябва да се свършат, без значение дали става въпрос за домакинско задължение или поет ангажимент. Щастливите двойки може от време на време да поспорят за определени неща, но през повечето време всеки от тях просто прави това, което е необходимо, дори и да не е негов/неин ред. Така че вместо да вдигаш голям скандал за нещо от къщната работа, което не е било свършено от партньора, просто го направи сам. В крайна сметка кое е по-важно – да имаш щастливи взаимоотношения с партньора или някой друг да върши къщната работа? Спомни си, че ако нямаше партньор, така или иначе щеше да си правиш всичко сам…

6. Наслаждават се на времето с партньора повече, отколкото на времето прекарано с други хора
Някои хора се радват повече на времето с приятелите си, отколкото на времето, прекарано с партньора. Щастливите двойки, напротив, се радват повече на миговете с партньора, отколкото на тези с приятелите си. Те се наслаждават на компанията на партньора и са благодарни за всяка минута, която успеят да прекарат заедно. За да бъде връзката такава дори и след години е необходимо и двамата да сте на една вълна що се отнася до нещата, които харесвате, това какво искате и от какво имате нужда, както и ежедневно да полагате усилия за подобрението на връзката си.

7. Решават индивидуалните проблеми на партньора в екип
Много хора настояват да решават проблемите си сами. Те казват на партньора си, че това си е техен личен проблем и че не им трябва помощ. Партньорите в щастливите двойки обаче си помагат един на друг през повечето време и така разрешават проблемите по-бързо и по-ефективно. Когато имаш проблем, не се страхувай да помолиш партньора си за помощ, като разбира се не прехвърляш и цялата отговорност върху него. Този човек е до теб и ще ти помогне както може. Когато партньорът ти се включи в решаването на даден проблем, на теб ти става по-леко, съответно това помага и на връзката.

Погледни на ситуациите от друг ъгъл и изпробвай във връзката си нещо различно. Вижте кое работи за вас и редовно полагайте усилия да направите връзката си още по-добра.

Източник: mindbodygreen.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар