Взаимоотношения

Най-голямата пречка пред привличането на любов

By януари 8, 2016януари 2nd, 2022No Comments

alone_by_charmaine2

Автори: Катлийн и Гай Хендрикс

Има едно нещо отговорно за това много необвързани хора да си остават необвързани, а други да стоят вкопчени в неудовлетворителни връзки. Като психолози сме работили с над 20 000 човека и въпросът, който чуваме от повечето хора, е: “Как да привлека чудесна връзка в живота си?”.

Те са преминали през поредица от кошмарни връзки или липса на партньор за прекалено дълъг период и им е дошло до гуша да са самотни и фрустрирани, просто са на прага да изгубят надежда. Толкова много опити и копнеж, а техните най-дълбоки желания остават неудовлетворени. И при всеки опит усещат как се появява една преграда, която застава между тях и любовта, която толкова горещо желаят. А причината определено не е, че не се опитват и че не полагат достатъчно усилия. Причината всъщност е много по-дълбока от това какви умения за ходене по срещи имат и не се забелязва толкова лесно.

Скритата причина за неудовлетворението във връзките
Ако и вие сте като успешните, интелигентни и мили необвързани хора, които сме срещали, със сигурност можем да кажем, че най-голямата пречка пред привличането и поддържането на истинската любов е… необичаната част от вас. И преди да решите да затворите статията, защото това ви звучи банално, нека обясним: ако в живота си нямаш любовта, която искаш, това обикновено се получава, защото не обичаш или не приемаш част от себе си.

Необичаната част от себе си може да бъде най-различна: силна склонност да се притесняваш или да драматизираш, нехаресване на собственото тяло, чувство за малоценност, някоя личностна черта, гняв, неща, които смяташ за свои странности, това, че си прекалено срамежлив или пък арогантен. Може и да е нещо в миналото ти, от което се срамуваш. Някои хора дори си мислят, че по природа са сбъркани и просто не са създадени за любов (това беше пречката на Гай – той си мислеше, че му липсва “любовният ген” и просто у него няма нужното, за да има хубава връзка!).

Как липсата на любов и приемане на себе си привлича неподходящи хора?
Когато не обичаме себе си от все сърце, ние винаги търсим някой друг да ни обича вместо нас, надявайки се, че необичаните ни части просто ще изчезнат. И така изискваме от другите любовта, която ние самите не си даваме.

В такава ситуация бихме си помислили, че липсата на любов към себе си би отблъснала всекиго. Но реално нещата не стоят така. Когато не обичаме себе си достатъчно, ние продължаваме да привличаме партньори, само че неподходящи. Просто привличаме други хора, които като нас не обичат себе си!

Тъй като дълбоко вътре в себе си не вярваме, че заслужаваме да бъдем обичани, в крайна сметка отблъскваме точно любовта, която желаем. Получава се нещо от сорта на куче, което си гони опашката – ние все така тичаме след желаната любов, но така и не я достигаме. Така не само, че не се чувстваме обичани, но и си губим времето с хора, които просто не могат да ни обичат, както не могат да обичат и никой друг.

Големият урок, който Гай трябваше да научи, за да привлече Кейти
Когато обичаш и приемаш себе си дълбоко и безусловно с всичко, което си и не си, ти привличаш хора, които също обичат себе си. И точно тук започва магията, където връзката се превръща в партньорство по пътя към любовта. След като Гай осъзнал, че не е роден без “любовен ген”, а всъщност е необходимо просто да приеме и заобича себе си, ситуацията незабавно се променила. Месец по-късно Кейти се появила в живота му.

Тогава Гай осъзнал, че неговият урок по любов към себе си е урок за цял живот, който е необходимо да продължи да учи и донаучава. Любовта към себе си е всекидневна практика, защото тя винаги привлича все по-дълбоки и по-дълбоки възможности за себеприемане. Прекарваме години, бягайки от частите от нас, за които смятаме, че не са за обичане. Но ако се научим да ги гледаме в очите и да ги приемаме, се случва огромна промяна и то много бързо. Веднъж след като започнеш да практикуваш любов към себе си и приемане на себе си, ти ще създадеш правилните условия, за да може любовта да те намери.

Източник: huffingtonpost.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар