Живот

Направи си списък “Майната му”

By януари 7, 2016януари 2nd, 2022No Comments

free_by_erinbird-d98gjzq

Автор: Къртни Съндей

Скот Джоунс: “Не е нужно да видя пирамидите. Нито пък да скачам с парашут. Просто искам да се наслаждавам на мъничките неща от всекидневието…”

Осъзнах, че има разни неща, които се точат в списъка ми с цели от доста време насам. И вместо да се обвинявам защо не съм направила нещо по въпроса и защо не съм ги постигнала, всъщност установих, че тези цели просто не са в синхрон със сегашното ми Аз. Има си причина за отлагането на тези цели. И ако съм честна със себе си, всъщност осъзнавам, че просто не ги искам наистина. И когато зачеркна тези цели и ги пусна да си вървят, вместо просто да ги отлагам, правя място в живота си за нещата, които наистина искам.

Ето няколко неща, на които да обърнем внимание що се отнася до списъците с цели:

1. Огледай се за аспектите в живота си, препълнени с думичката “трябва”
Аз съм инструктор по йога, но определено не смятам, че хората трябва да правят йога. Доста тежко става, когато си казваш, че трябва да правиш йога, трябва да тичаш, трябва да правиш упражнения, трябва да си щастлив… Има много други начини да постигнеш вътрешен мир, да упражняваш тялото си и дори други поводи да облечеш готиното си йога клинче. Може би нещото, което си казваш, че трябва да правиш, просто не е твоето нещо, макар и околните да го правят и да им действа добре. Няма абсолютно нищо лошо в това. Зачеркни нещата, които трябва да правиш, за да намериш нещата, които искаш да правиш.

2. Обърни внимание на нещата, които все на са ти приоритет
Харесва ни да си мислим, че в даден момент в бъдещето ще имаме предостатъчно време, за да направим всички неща, които пренебрегваме в настоящето. Но може би просто няма нужда да правим тези неща, без значение колко време имаме. Може би наистина няма нужда да подреждаш снимките си в албуми, може би са си добре в кутиите… Ако има нещо, което непрекъснато отлагаш, бъди честен със себе си и виж дали наистина го искаш и дали наистина ти е важно. Ако е важно и го искаш – направи го. Ако не – остави го.

3. Ако нещо те изнервя повече, отколкото те радва, просто не се занимавай
В живота ни има много неща, които не можем да контролираме. Какво правим през свободното си време обаче е изцяло под наш контрол. Даже и след втория си урок по плетене не усещах ползите от него, за които моите приятелки споделяха… През по-голямата част от времето просто си псувах наум! Това не беше моята страст. Наскоро изхвърлих тези куки. Може би някой хубав ден може да ми дойде музата да плета, но сегашното ми Аз определено не иска да има нищо общо с това. Няма причина да пилееш свободното си време в отчаяни опити да се наслаждаваш на нещо, което просто не харесваш. Затова ако другите ти казват, че нещо е супер, но теб само те изнервя, по-добре го остави.

Точно сега, в началото на новата година, е най-подходящият момент да прегледаме списъка си с цели и задачи и да отсеем нещата, които “трябва” да правим, от нещата, които искаме да правим. Нужно е не само да записваме нови цели и задачи, а и да проверяваме дали наистина искаме всичко, което препълва списъка ни. Иначе просто трупаме още и още върху вече препълнени чинии, което просто не се получава добре – все нещо ще падне на земята! По-добре сами да разчистим чиниите и да преценим ние какво искаме да има върху тях, а не от претрупването на земята да падне нещо, на което всъщност държим. Виж какво е актуално за теб в момента и което не е, просто го махни оттам.

Може би тази година не искаш да пътуваш. Може би не искаш партньор, а всъщност тази година се наслаждаваш на сладката свобода да си необвързан. Зачеркни някои неща от списъка си с цели и просто бъди честен със себе си какво наистина искаш и остави в списъка само това. Майната му на всичко останало.

Източник: mindbodygreen.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар