ВзаимоотношенияЖивот

Наръчник за приятелството с интроверт

By октомври 5, 2015януари 2nd, 2022No Comments

nymph_7_by_lisajen_stock

Автор: Джен Гренеман

Сещате ли се за онези ваши тихи приятели, които изслушват сърцераздирателните ви истории без да ви прекъснат нито веднъж? Онези приятели, които ви позволяват винаги да сте в центъра на вниманието? Да, това са интровертите. И тук бихме искали да заявим, че ние, интровертите, наистина обичаме своите приятели екстроверти. Вие ни изкарвате от интровертното ни мехурче и заедно с вас правим неща, които вероятно никога не бихме опитали сами. Без вас най-вероятно щяхме да прекарваме почивните си дни по пижама, гледайки филми, а единственият ни контакт с хора щеше да се състои в отварянето на входната врата на разносвача на храна.

По принцип ни е много приятно, когато сме около вас, екстровертите. Когато сме с вас, не ни се налага да носим тежкото бреме да поддържаме разговора. Сега сме се откъснали от света, четейки някоя книга, а в следващия момент вие идвате и неусетно ни карате да се отворим за себе си и света, докато удобно се смеем и забавляваме заедно с вас. Как ли го правите това?

Не сме си говорили директно по темата и най-вероятно отговорността за това е наша, защото по принцип не сме от най-разговорливия тип. Но за да направим живота по-лек и да избегнем объркването и погрешното разбиране от ваша страна, ето няколко правила, които е добре екстровертите да имат предвид, когато са приятели с интроверт:

1. Не искайте от нас да сме готови след 10 минути
Разбираме го. Понякога нещата се случват спонтанно. Но спонтанността би трябвало да е изключението, а не нормалното протичане на нещата. На нас ни трябват мнооооого повече от 10 минути, за да се подготвим психически да бъдем в присъствието на хора. Необходимото време, което ни е нужно за тази умствена настройка, е различна при всеки интроверт, но един добър ориентир би бил да ни попитате поне един ден предварително.

2. Ако сме излизали с вас вчера, не искаме да излизаме с вас и днес
Няма нужда да се сърдите. Просто след срещата с хора ни е необходимо време да се презаредим. Дори когато ни е много забавно с някого, компанията на други хора все пак продължава да ни изцежда.

3. Ако сме се разбрали да излизаме само аз и ти, моля не кани още трима човека!
Ние се справяме по-добре със срещите на четири очи. Тълпата от хора означава, че ние най-вероятно ще си мълчим цяла вечер и ще се слеем с околното пространство. Освен това за нас е болезнено да се чувстваме като просто поредния член на екстровертната ти свита. Ако сме твои приятели, това значи, че ти наистина означаваш нещо за нас. Ние имаме тесен кръг от приятели и не допускаме всеки в него. Съгласили сме се да излезем с теб, защото искаме да прекараме време с теб, а не с още една камара твои приятели.

 4. Не се отбивай у нас, без първо да попиташ
Спомняте ли си частта “трябва да се подготвим психически, за да бъдем в присъствието на хора”?

5. „Изморен“ всъщност е кодова дума за “повече не искам хора около мен”
Ако кажем, че искаме да си тръгнем от партито, защото сме изморени, това може да не значи, че буквално ни е трудно да си държим очите отворени. Може просто да сме “изморени” да сме обградени от хора.

6. Харесва ни да изслушваме хората, защото ни бива в това, но не се възползвай
На нас ни пука за теб и определено сме специалисти в изслушването. Но това не значи, че трябва да се впуснеш в 20-минутен монолог – даже и ние си имаме своите граници. Когато не казваме нищо, най-вероятно просто смиламе чутото досега – и това не е задължително покана да продължаваш да говориш.

7. Ако не отговорим на съобщението ти веднага, това не значи, че те мразим, а просто искаме да ни оставят за малко сами
За нашето собствено психическо здраве от време на време имаме нужда изцяло да се откъснем от хората. Обещаваме, че веднъж след като сме останали известно време насаме, за да се презаредим, ще отговорим на съобщението ти и ще сме приятелят, от който имаш нужда.

8. Звъненето по телефона е само за спешни случаи!
Ако ни звъннеш, по-добре да го правиш, защото кървиш, или котката ти е умряла, или нещо друго ужасно се е случило. В противен случай не ни се обаждай.
Ние мразим да говорим по телефона. Напълно сме сигурни, че съобщенията са били измислени от интроверти, които са искали да избегнат всички телефонни обаждания веднъж завинаги.

9. Ако кажем, че искаме да останем вкъщи, ние наистина искаме просто да си останем вкъщи
Затова просто ни остави. И ни покажи малко уважение като не ни пращаш съобщения през 10 минути с намерението да ни накараш да се почувстваме виновни или да ни промениш мнението.

Източник: introvertdear.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар