ЖенственостТяло

Наслади се на голотата си

By февруари 4, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: mindbodygreen.com

Следният текст е превод на една статия, която много ме впечатли и ме накара сериозно да се замисля за моите разбирания за тялото и голотата:

Няма нещо, което да ти дава повече сили, от това да бъдеш здрав, уверен и без дрехи.

Кога за последно видяхте тялото си в цялата му гола прелест? Имам предвид наистина да сте го видели. Без критика срещу закръглените бедра или физиономии относно дългите ръце. Просто да сте видели тялото, разбирайки и приемайки го в цялото му идеално величие с всички неперфектности?

Миналата година имах възможността да бъда модел във фото сесия по гола йога, чиято цел беше да се отпразнува красотата и разнообразието на всяко тяло. Това беше едно изживяване, което ми даде изобилна сила и свобода. До тогава винаги ме е било много страх да споделя магията на голотата с някого.

Отношенията с моето тяло години наред бяха ужасни. На 15-годишна възраст бях диагностицирана с анорексия невроза, а когато бях на 19 години, едва не умрях, тъй като тежах само 25 кг. Пет години по-късно (и фактически с двойно повече килограми) аз успях да преобразя някогашните си слабости в силни качества.

На физическо ниво аз съм здрава жена, която с радост може да прави йогийския слънчев поздрав по цял ден и която се е отдала на олимпийското вдигане на тежести, за да покаже възможностите на човешкото тяло. На умствено ниво в момента мога да използвам собствения си опит, за да помогна на други хора, които са в постоянна битка с телата си. С моя помощ те успяват да си върнат ентусиазма от живота, като приложат проработилите при мен средства като спорт и физически упражнения, за да достигнат до посттравматично израстване (да, можете да израснете от травмата, вместо да останете опустошени от нея!). На емоционално ниво аз съм в мир с тялото си и със себе си.

Изцелението, трансформацията и израстването изискват време. Отне ми много години, в които практикувах самоосъзнаване, самодисциплина, приемане на себе си и любов към себе си, докато стана достатъчно силна, здрава и смела, за да мога да понеса всичко и да позволя да бъда видяна в дълбочина.

Но това си заслужава на 100%. Да бъдеш гол и уязвим означава, че си жив.

Така че ако искате да сложите край на самокритиката всеки път щом погледнете огледалото, да се научите да обичате тялото, с което сте благословени, и да изразите протеста си срещу всяко модно предаване, списание или реалити шоу, което ви казва, че трябва да изглеждате по определен начин, всеки ден задачата да постоиш гол трябва да бъде най-отгоре в списъка ви с неща за вършене. Ето защо:

1. За да бъдеш писателят на своята история

Тялото ти разказва твоята история. Когато опознаеш тялото си, кормилото на собствената ти история вече е в твои ръце. А когато овладееш собствената си история, ти си този, който пише завършека.

2. За да приемеш своята цялостност

Никога няма да бъдеш повече от това, което си, когато си гол. Думата “naked” (гол на английски) идва от старата английска дума “nacod”, която означава „оголен”. А думата за оголен на английски “bare” идва от литовската дума „basas”, която означава „цялостен сам по себе си”. Това показва накратко силата да бъдеш гол – голотата те кара да видиш, че си цялостен, че си достатъчно добър и имаш силата вътре в себе си да правиш и да бъдеш всичко, което искаш.

3. За да усетиш уязвимостта

Според проучването на Брен Браун да бъдеш гол е въплъщение на усещането за уязвимост. Да бъдеш гол, означава да бъдеш уязвим. А да бъдеш уязвим означава да имаш куража наистина да се осмелиш, да позволиш да бъдеш видян в дълбочина и да живееш живота си от сърцето.

4. За да покажеш на света, че си природно красив

Да се разголиш и да се помириш със собственото си тяло е начин да изразиш протеста си към света, който ти казва, че трябва да изглеждаш и да действаш по определен начин. Като се освободиш от дрехите, ти удряш метафорична плесница по лицето на едно общество, което подкрепя едноизмерен стандарт за красота. Ти си красив. Точка.

5. За да се изправиш пред страховете си и да се освободиш

Харчим толкова много пари за дрехи, но някои от най-добрите моменти в живота се случват именно без тях. Точно в тези моменти ние се изправяме пред страховете си и можем да се освободим на физическо, умствено, емоционално и духовно ниво.

Източник: www.mindbodygreen.com

Оставете коментар