Тяло

Нямам какво да облека…

By ноември 21, 2017декември 29th, 2021No Comments

despair_vs_hope_by_nonnetta

Автор: Емилия Цанева

Няма да забравя как на едно празненство едно красиво стройно момиче закъсня с 2 часа, защото не се харесвала с нищо – пробвала коя ли не от дрехите си, все не изглеждала добре, накрая изпаднала в истерия, започнала да къса и хвърля, съответно дойде 2 часа по-късно на празненството с дрехи, които пак не харесваше особено, въпреки че за нас, околните, изглеждаше прелестна. Случвало ли ти се е нещо подобно? На мен да, особено когато ми предстои някоя важна среща, да не говорим ако съм качила някой и друг килограм. Но нужно ли е наистина да минаваме през цялата тази истерия и развалено настроение заради дрехите в гардероба си? Има ли как да си помогнем и да не страдаме всеки път, когато трябва да изберем какво да облечем?

Тук е мястото да кажа, че това човек да не харесва как изглежда, е симптом, съответно ако искаме да разрешим симптома, е необходимо да открием каква е причината и да й обърнем нужното внимание. А докато разглеждаме причината, си заслужава да вземем и мерки, които да облекчат симптома. Най-оптималният вариант би бил да се научим да си харесваме и обичаме тялото такова, каквото е, което пък ще ни помогне да се харесваме каквото и да облечем. Разбира се, към това би било чудесно ако успеем да си осигурим достатъчно движение, здравословна храна, да си изградим хармоничен начин на живот с минимален стрес и всичките познати други благинки. Но животът не е идеален. И не е нужно ние самите да сме идеални и да се самобичуваме ако не живеем според идеалната си представа как трябва да бъде живян живота. Понякога тялото ни не е в най-добрата си форма, понякога си имаме кофти дни, да не кажа седмици, че и месеци дори. Но даже и в тези тежки периоди можем да направим нещо, макар и дребно наглед, което да ни помогне да се радваме на външния си вид:

 • Огромното количество дрехи обърква – изобилието е прекрасно нещо, но не и когато става въпрос за дрехи. Точно така, препълненият гардероб с дрехи, на който само да му кажеш „дий” и тръгва да изсипва всичко върху главата ти, далеч не спомага за доброто ти настроение. Защо ли? Ами ще трябва доста да поровиш, докато изровиш нещо, в което се чувстваш добре и ти носи разнообразие. Затова най-често носиш едно и също, въпреки купищата складирани дрехи в гардероба. Аз самата вярвам, че това, което не се ползва и не ти носи радост, е време да си ходи. Затова периодично преглеждам гардероба си – неща, които не обичам да нося; дрехи, в които не се чувствам комфортно; дрехи, повредени до степен, че не могат да се поправят – всички те нямат място в моя гардероб и живот. Има пунктове за рециклиране на стари дрехи, както и контейнери за събиране на запазени дрехи, от които човек може да се възползва с чиста съвест. Така в гардероба остават само дрехи, които си заслужават.
 • Хаосът в гардероба тежи– това как се грижим за дрехите си, може да каже много за това как се грижим за тялото си и за себе си като цяло. Ако в гардероба ни постоянно цари хаос и всичко е част от едно огромно кълбо дрехи, няма как да се почувстваме добре при неговия вид. Разбира се, не е задължително всички да станем педантично подредени, но е добре всеки да си намери неговия начин, по който ще се чувства добре като си отвори гардероба. За мен лично най-добре работи всичките ми дрехи да са на закачалки – поли, панталони, рокли, тениски, блузи, пуловери, жилетки – всички те стоят закачени на един щендер. Така мога лесно да видя всичко, което имам, и да си избера. Също така ми помага да мисля трезво, когато започвам да залитам в посока компулсивно пазаруване. Когато в главата ми изникне картината с всички мои дрехи, които ми носят радост, не е трудно да се спра да купя дреха, само защото е намалена или само защото изглежда сладко, въпреки че не ми пасва. Разбира се, чувствам се още по-добре, когато въпросните дрехи са изгладени и добре обгрижени, защото по този начин сама на себе си показвам, че заслужавам да съм добре обгрижена. Уви, само с утвърждения, че си заслужавам, не става, необходимо е и действие.
 • При качено тегло на всеки може да се случи да качи килограми, човешко е. Може да разгледаме това като повод за разнообразие и гардеробно творчество, а не още една причина да се самобичуваме. Ето защо в момента, в който усетим, че сме качили килограми и някои дрехи вече не ни стават, стягат ни или рязко започват да не ни харесват, е време да спрем да си причиняваме това всеки ден и просто еднократно да прегледаме всичките си дрехи, съответно всичко, което в момента ни дразни, да изчезне временно или за постоянно от гардероба. Дръж в гардероба си единствено дрехи, в които се чувстваш добре и обичаш да носиш. Килограмите са си килограми, с тях се измерва тегло, не човешка стойност. Ако се знаем, че имаме склонността да измерваме собствената си стойност чрез килограмите, тесните дрехи е необходимо час по-скоро да изчезнат от гардероба.
 • Дрехи, които обичаме, но не носим – понякога има дрехи, които обичаме, но изобщо не обличаме. Възможно е да не са ни удобни или просто да не знаем с какво да ги комбинираме. Ако причината е, че не са ти удобни, или временно ги отдели настрани и след време ги пробвай пак, или се раздели с тях още сега. Ако причината е, че не знаеш с какво да ги носиш, отдели си време и изпробвай комбинации с другите си дрехи. Направи снимки на комбинациите, които най-много са ти допаднали (при мен най-добре проработи само снимка на дрехите, иначе започвам да се разсейвам от това как съм излязла в лице) и следващия път, когато ти се иска да облечеш тази дреха, се сети за снимките и си избери комбинация оттам, не е нужно да ги помниш.
 • Комбиниране на дрехите в гардероба – определено се отплаща, ако си отделиш време да изпробваш целия си гардероб и да направиш снимки на комбинациите, които ти харесват. По този начин много лесно можеш да си избереш какво да облечеш днес, въпреки че любимите ти панталони са изпрани или сестра ти за пореден път ти е задигнала блузата, която мислеше да облечеш. Няма страшно, разгледай си снимките и си избери.
 • 5 любими комбинации – ако си направила горната стъпка, тази ще се случи много лесно. Избери от горните многобройни комбинации 5 любими и ги отбележи по някакъв начин. Те биха могли да бъдат спасението ти в дни, когато ти е особено трудно сутрин или преминаваш през тежък период. Това да облечеш нещо, което обичаш и с което се харесваш, може да ти даде увереност в дните, когато се чувстваш извън контрол. Малките детайли могат да дадат много сила.
 • Качество, не количество – тук под качество не визирам супер скъпи дрехи, визирам такива, които не се разпадат след третото обличане и които наистина обичаш. Няма значение, че имаш 20 тениски ако всяка една от тях те дразни и не можеш да ги гледаш. Старай се в гардероба ти да влизат единствено неща, които наистина те радват, а не такива, които просто са били намалени. Тук ще направя препратка към хората със зависимости и хранителни разстройства – за нас е изключително важно да се научим да се наслаждаваме на това, което имаме в момента, а не просто да го консумираме. Да се научим да се радваме на дрехите си може да е първата крачка към красивите подобрения, които искаме в живота си.
 • Природосъобразно пазаруване – бих го разделила на природосъобразно пазаруване според количеството и природосъобразно пазаруване според произхода. Много от нас имаме проблем с компулсивното харчене… И сигурно сте чували съвета – ходи си напазарувай от втора употреба или отиди на някое събитие за размяна на дрехи. Така компулсивното пазаруване ще си вирее на воля, без да трябва да понасяш отрезвяващото осъзнаване колко пари точно си похарчил. Или поне няма да е същата сума, каквато би била в друг тип магазин.
  А вероятно сте чували и препоръката да пазаруваме от втора употреба заради природата, иначе сме едни разсипници!
  Според мен можем да се снабдим с дрехи природосъобразно, без значение дали ги купуваме от втора употреба или от нормален магазин, стига количеството да е разумно, да си ги обичаме и да си ги обличаме редовно. Нека не забравяме, че за всеки човек работят различни неща – за някои е приключение да отидат в магазин за дрехи втора употреба, да си намерят нещо, което ги радва, и да продължат да му се радват месеци наред. За други – като мен например, влизането в магазин втора употреба си е истинско мъчение, а покупките, колкото и да са красиви, непрестанно навяват усещане за нищета. При много хора, които като малки са доизносвали старите дрехи на по-големите си братчета и сестрички, е възможно да се активира усещане за нищета и второстепенност от пазаруването на дрехи втора употреба, както и размяната на дрехи с друг човек. Няма нужда да се насилваме. Ако сме от хората, които обожават да пазаруват в магазини за втора употреба – чудесно, ако не сме – пак е чудесно. Но не е нужно в името на природосъобразния начин на живот да се насилваме да паснем в определена рамка. Природосъобразното количество и употреба на дрехите също е достатъчно добро.

Външният вид е показателен за това, което се случва вътре в нас. Външният ни вид влияе на това как ни виждат околните, но може много да повлияе и на това как се чувстваме и как се възприемаме ние самите. Когато се научим да се радваме на дрехите си, да ги ценим като се грижим добре за тях, като си ги ползваме с благодарност, можем да се научим да се радваме и на живота като цяло. Простичките неща в живота, прилагани редовно, могат да доведат до големи резултати. Пробвай!

Препоръчвам ти да прочетеш и:

За дрехите и компулсивното харчене

Оставете коментар