ПсихотерапияСъзависимост

От угаждането на родителите към угаждане на всички останали – част 1

By март 8, 2016декември 30th, 20213 Comments

9259093dec02f44a529b878eb65bc812-d1ykkl7Автор: д-р Леон Селтцър

Как копнежът по одобрението на другите може да саботира здравословното ни развитие? Нека разгледаме как изглежда непрестанното угаждане на другите и как се усеща то. Бележка от преводача: Хората, които винаги поставят на първо място това да угодят на другите, тук ще наречем с думата угаждачи, с което не искаме да ги обидим, а просто да подчертаем действието, което предприемат.

Угаждачите са изкусни в това да удовлетворяват всички… само не и себе си. Те са майстори в приспособяването, усещайки интуитивно какво се иска от тях, съответно както с думи, така и с действия отдават на другите вниманието и грижата, които сами отказват на себе си. Те се съобразяват с предпочитанията на другите толкова често, че в крайна сметка забравят за своите собствени. Своята стойност като хора те измерват въз основа на това колко ценни са за другите, затова угаждачите, въпреки че са такива майстори в грижата за околните, в действителност не знаят как да се погрижат за самите себе си. Те са се научили да се грижат за чупливото си его като правят всичко по силите си, за да поддържат своята връзка с околните, но не осъзнават, че цената, която плащат за това непрестанно да се грижат за добруването на другите, всъщност е да пожертват собствената си идентичност. Те смятат, че стойността им и личната им сигурност зависят изцяло от това да удовлетворяват другите, но така в крайна сметка забравят кои са в действителност и от какво се нуждаят те самите, за да се чувстват удовлетворени.

Угаждачите зависят от одобрението и приемането на другите до такава степен, че са неспособни да утвърдят себе си без тях. Страх ги е да кажат какво мислят да не би мнението или предпочитанията им да са неприемливи за човека насреща, а в резултат на това могат да станат изключително нерешителни – страхуват се да поемат инициативата и да мислят самостоятелно. Постоянно се стараят да избегнат конфликтите и конфронтацията, полагат усилия да се разбират с всички в живота си и само в изключително редки случаи изразяват истинските си мисли и чувства. Често те дори не знаят в какво вярват или какво е важно за тях.

Подобно на хамелеон те се стараят да се слеят с околната среда и да заприличат колкото се може повече на хората, с които са в момента. Стараят се да бъдат почтителни и да поставят себе си на второ място, особено когато общуват с хората, които чувстват като най-близки. В резултат на това често привличат към себе си хора с голяма нужда да контролират нещата, а това от своя страна още повече засилва поведението на угаждачите, което по начало е прекалено угодническо. Характерни за тях са неразрешените проблеми със свръхконтролиращи родители, съответно тях често ги привличат доминиращи и манипулативни партньори – по ирония те са идеалните партньори, за да продължат старите модели на родителска злоупотреба.

Какъв образ представят угаждачите пред света?
Добре организиран човек, който лесно се харесва от околните. Умиротворител и утешител. Приятелски настроен и общителен човек, който винаги е готов да помогне и да окаже подкрепа. Учтив и внимателен, той е винаги усмихнат и заинтересован от благополучието на другите. Обича да сътрудничи, екипен играч е и щедро раздава времето и енергията си. С готовност участва като доброволец в различни начинания, с лекота приема нови задачи, накратко той е любимецът на работа – изключително лоялен и работи усилено, за да удовлетвори другите. Талантлив, сръчен и креативен. Лъчезарен, радостен и забавен. Той често вдъхва кураж и предлага подкрепа, като с готовност се съобразява с исканията на другите. Топъл и грижовен, чудесен приятел. Социално популярен. Това е външният вид на угаждачите и впечатлението, което оставят у околните. Но това най-често е просто маска, театър или фасада.

Какво се случва при угаждачите на вътрешен план?
Страх от загуба на одобрението, страх от провал и отхвърляне. Страх да не изгуби личната си идентичност, страх да не загуби личната си стойност. Отрича проблемите, отрича себе си или най-малкото игнорира личните си нужди и права. Прекалено загрижен да задоволи нуждите на другите. Несигурност относно личните си способности, умения или знания. Не разбира защо се изисква толкова много енергия, за да удовлетворява другите. Страх го е да не би да не даде най-доброто от себе си на другите, страх да не разочарова приятелите или семейството си. Страх го е да не би да се разкрие, че не е толкова добър, колкото изглежда. Усеща порив да избяга от постоянния стрес на това винаги да трябва да доказва, че е “достатъчно добър”. Изпитва изтощение от това винаги да се опитва толкова усърдно да бъде перфектени. Изпитва разочарование, защото не се чувства достатъчно ценен. Чувства се сякаш другите го използват или го приемат за даденост, чувства се жертва или мъченик. Не издържа на напрежение, неорганизиран е.

На повърхността угаждачите изглеждат много позитивни и привлекателни хора, но вътре се крият дълбоки страхове и фрустрация. Откъде идва това и как да се справим с него очаквайте в следващите части от материала.

Част 2

Част 3

Източник: psychologytoday.com
Превод: Емилия Цанева
Снимка: Deviantart.com

3 коментари

  • мария каза:

    Прекрасна статия 🙂 Очаквам с нетърпение продължението !!!

  • Севделина каза:

    Аз също чакам да прочета как мога да се отърва от капана на угаждането!

  • Milkana каза:

    И на мен ми харесва статията, защото разпознах себе си в угаждачите. Ще ми бъде интересно да разбера какви са причините за това поведение и как да се отърва от него.Имам желание, но не зная как.

Оставете коментар