Взаимоотношения

Партньорът до нас – помощник в израстването ни или спънка?

By април 16, 2014януари 3rd, 2022No Comments

От изключително значение за това дали сме удовлетворени от живота си, дали сме в хармония със себе си в по-голямата част от времето и дали продължаваме да израстваме с всеки изминал ден, имат взаимоотношенията с нашия партньор. Той може да бъде наша стабилна подкрепа и да ни помогне да заобичаме себе си, да се видим в още по-прекрасна светлина, да се отворим за неговата мъдрост и да научим и осъзнаем нови неща или пък да позволим на човека до нас да ни срине психически, да ни убеди, че не сме достатъчно красиви, умни и добри за него, постоянно да ни въвлича в скандали и да не ни оставя време и енергия да се развиваме. Изборът какъв партньор да приемем до себе си е изцяло наш. Следният откъс от книгата на Наполеон Хил много точно обяснява въздействието на взаимоотношенията. За да бъде откъсът по-ясен, ще поясня, че Наполеон Хил представя интервю, което взема от Дявола:

В: Какво премахна Вашата магия над мен и ме освободи от навика да се нося по течението?

О: Когато намери великата любов на жената, избрана от теб, аз изгубих властта си.

В: Искате да ме обвините в това, че се крия зад полите на жените, така ли?

О: Не, не се криеш. Не бих поставил нещата по този начин. Бих казал, че ти се научи как да стъпваш на твърда земя с помощта на един женски ум. Бих могъл да те изкуша, ако беше сам, но не мога да те изкуша, докато имаш на разположение ума на жена си, защото щом се обедините, вие създавате един по-висш ум.

В: Започвам да долавям нещо важно в думите Ви. Започвам да разбирам какво се има предвид в онзи пасаж от Библията, в който се казва: „Когато двама или повече от вас се съберат и поискат нещо в Мое име, то ще им бъде дадено.” Значи е вярно, че два ума са повече от един!

О: Не само е вярно, но е и задължително условие, преди някой да може да се свърже за дълго време с огромното хранилище на Безкрайния интелект, където се съдържа всичко – всичко, което е било, и всичко, което ще бъде.

В: Какво да кажем за семейните хора, които са престанали да изпитват влечение един към друг? Трябва ли да се разделят или е вярно становището, че всички бракове се сключват на небето, следователно и двете страни са завинаги обвързани от сключената сделка, дори и тя да се е оказала лоша и за единия, и за другия?

О: Първо, позволи ми да поправя старата поговорка, че всички бракове се сключват на небето. Знам за няколко, които са били сключени от моята страна на оградата. Умове, които не са в хармония един с друг, не трябва да бъдат насилвани да останат заедно в брак или каквито и да било други взаимоотношения. Триенето и всякакви форми на дисхармония между умовете водят неизбежно до навика да се носиш по течението и –разбира се – до неопределеност.

В: Да, но понякога хората не се ли обвързват с другите чрез някакъв дълг, което прави непрактично получаването от живота на онова, което те желаят най-силно?

О: Думата „дълг” е една от най-погрешно разбираните от всички думи. Първото задължение на всяко човешко същество е това към него самото. Всеки човек има към себе си задължението да намери начина, по който да изживее живота си пълноценно и щастливо. След това, ако той притежава времето и енергията да осъществи собствените си желания, може да поеме отговорността да помага и на другите.

Из „Да прецакаш дявола” – Наполеон Хил

Оставете коментар