Тяло

Подуване на корема

By декември 2, 2013януари 3rd, 2022One Comment

Стараете се да спортувате редовно, давате най-доброто от себе си да се храните здравословно, най-накрая сте застопорили кантара на нормалните си килограми, но коремът ви често е подут и редовно ви питат дали не сте бременна? Няма страшно, малки осъзнавания и корекции могат да решат проблема! Тук не става въпрос за повече коремни преси и поредната диета за отслабване, защото причината не са излишни килограми по корема. Става въпрос за това, че нещо в този корем не се случва както трябва и той реагира с подуване, за да ни сигнализира да вземем мерки. Всъщност много лесно можем да проверим дали имаме прекомерно количество мазнини по корема и затова той изглежда така изпъкнал или просто е подут – ако леко натиснем коремната област с пръст докато сме в изправено положение и ако пръстът с лекота потъне дълбоко навътре, значи имаме прекомерен слой мазнини. Ако обаче коремът е твърд, това означава, че имаме подуване.

Има различни възможни причини за това състояние. При вас може да е валидна една от тях или комбинация от няколко, но това сте в състояние да разпознаете единствено вие – никой страничен човек не е с вас в 100% от времето, точно затова само вие можете да осъзнаете какво се случва с вашето тяло. Страничният наблюдател може просто да насочи вниманието ви към различни детайли, но не и да ви даде готовата рецепта. Ето и моите осъзнавания по темата:

Диети – Ако години наред сте спазвали какви ли не диети, след което сте си наваксвали двойно с храната или пък сте склонни към пристъпи на т.нар. вълчи глад, когато сте в състояние да погълнете огромни количества храна, без тя да може да ви засити, стомахът става много чувствителен в следствие на тези издевателства и при най-малкия дразнител коремът се подува. Това не е повод за самообвинения как сме могли да си го причиним. Станалото, станало. Сега обаче е време съзнателно да вземем нещата в свои ръце и да се грижим по-добре за стомаха, като не го тормозим с диети, правим всичко възможно да ядем в умерени количества и работим върху баланса на емоциите, за да не се стига до пристъпи на неконтролируем глад.

Вода – Пиенето на достатъчно количество вода е много важно за организма, но е необходимо това да се случва извън времето на хранене. Можем да изпием една-две чаши вода 10-тина минути преди да седнем на масата да се храним. Това ще ни лиши от повод да ожаднеем по време на храненето и след това. Ако пием вода или други течности, докато се храним, то те разреждат стомашните сокове и храната се смила по-трудно, което води до подуване на корема. Разбира се, ако се наложи да пийнем нещо, нека то да е в минимални количества, не цяла чаша! Същото важи и за пиенето на течности непосредствено след хранене. Най-добре е да си създадем навик да не пием никакви течности поне 30 минути след хранене. Това е една от предпоставките за добро храносмилане.

Достатъчно дъвчене – Ако сте с идеята да хапнете набързо, за да продължите със задачите си и през цялото време сте фокусирани в мислите какво ще правите след яденето, със сигурност няма нито да се насладите на храната, нито да я сдъвчете добре, което води до подут корем. Същото важи и ако докато ядете продължавате да гледате какво се случва във ФБ, четете нещо, пишете мейли и така нататък. Работата няма да избяга ако я оставите за 20 минути. Но здравето ви има сериозна нужда от тези 20 минути спокойно хранене. Просто изгасете монитора, махнете всички книги и вестници от себе си, ако имате възможност си пуснете спокойна музика и съзнателно се насладете на всяка хапка от храната, даже ако искате затворете очи. Усещането на всяка хапка от храната ни помага да се наситим с по-малко количество храна и ни подтиква да дъвчем повече. Не е нужно да се самоинквизираме като започнем да броим колко пъти сме сдъвкали всяка хапка… Защото това действие трудно ще се превърне в ежедневен навик. По-добре да си създадем спокойна обстановка, която да ни подтиква да се храним бавно и спокойно, отколкото да си налагаме нещо чрез насилие над себе си.

Движение непосредствено след хранене – За да смели добре храната, стомахът привлича по-голямо количество кръв към себе си. Когато скочим да оправяме масата и да мием чиниите или пък хукнем да си гоним задачите веднага след като сме яли, ние стресираме организма, защото отдръпваме кръвта от стомаха към крайниците и стомахът вече няма капацитета да смели храната, без значение колко здравословна е била тя. Което води до отлагането на несмляна храна, съответно до подуване. Затова е добре съзнателно да си изградим навика след като хапнем поне 5-10 минути да постоим седнали. Добре, може да прочетете някой имейл в това време, ако много ви напира отвътре. Но пък може просто да затворите очи и да послушате хубава музика или да се насладите на приятен разговор. Задачите няма да избягат, защото след като на стомаха му е дадена възможност да смели храната, вие ще тичате много по-бързо, отколкото с пълен стомах!

Движение по време на хранене – Да, и аз много обичам да го правя този номер от време на време. Умирам от глад, няма време да седна да хапна нормално, затова вземам нещо за из път, продължавам да тичам по задачи и едновременно с това дъвча… Е, как да се смели тази храна, като не остава достатъчно енергия за работата на стомаха, тъй като всичко отива в крайниците? Тук става въпрос за добро планиране на времето – излезте с 10 минути по-рано от вкъщи или от срещата. Вземете си същото нещо, което сте мислили да ядете по път и просто седнете на стол, пейка или където намерите. Изяжте си го седнали и проблемът е до голяма степен решен. Няма смисъл да хабите силите на стомаха си и храната с ядене докато тичате напред-назад, защото от това никога нищо добро не излиза.

Преяждане – Ако си позволим голямо количество храна е напълно нормално коремът да се надуе. Тогава и сами си знаем откъде ни е дошло това. Проблемът е, че много често си мислим, че сме се надули от преяждане, а всъщност количеството храна, което сме изяли въобще не е толкова голямо. В такъв случай вероятно важи някоя от горните причини.

Джинджифил – Чаят от джинджифил сутрин или смленият на прах джинджифил като подправка към яденето е балсам за стомаха. Джинджифилът е много добър приятел особено през зимата, тъй като активира кръвообръщението и помага на тялото да се затопли, стимулира имунната система и пречистването на кръвта. Помага много ако в тялото са настъпили възпалителни процеси, както и при проблеми със ставите. Може да ви звучи странно, но състоянието на стомаха и състоянието на ставите е тясно свързано, ето защо джинджифилът е възможно най-добрият лек, защото помага за решаването и на двата проблема. Джинджифилът е и билката, която помага при проблем с панкреаса, който може да бъде породен от системно прекаляване със сладко, включително и прекалено сладки плодове като фурмите, и прекомерно количество хляб и други тестени изделия. От своя страна раздразненият панкреас също може да доведе до подуване на корема като сигнализация, че има проблем. Традиционната медицина обаче трудно диагностицира началните стадии на раздразнение на панкреаса, затова е най-добре просто редовно да си пием чайчето от джинджифил и да неутрализираме проблема още преди да се е развил. Освен това джинджифилът до голяма степен може да неутрализира прекомерната чувствителност на стомаха, причинена от диетите и прекаляването с храната.

Пречистване – Необходимо е редовно да даваме възможност на стомаха да си почине и да се пречисти. Той издържа колкото може на всички мъчения, на които го подлагаме, но все пак като всеки добър подчинен има нужда от почивка. Варианти за пречистване много – дали ще е един ден на вода; дали ще е на вода и чай или на вода, чай и фрешове; дали ще е на смутита или пък на плодове; дали ще направим йогийското пречистване със солена вода или ще си улесним живота с пречистването с палмово-кленов сироп, дали ще минем само на сурова храна… Необходимо е всеки от нас да намери това, което действа добре при него и да си го прави редовно. Защото както всяка седмица чистим къщата си, така и стомахът има нужда от ежеседмично изчистване! И все пак обърнете внимание – пречистване с цел да помогнем на организма да се отърве от натрупаните токсини, не диета за отслабване, с която най-често трупаме в организма още повече токсини!

Подуването на корема не е единствено естетичен проблем! Ако стомахът не функционира добре, това значи, че не усвояваме добре необходимите градивни елементи за тялото си, което води до недостиг в организма и по-сериозни здравословни проблеми. Затова ако при нас е наличен такъв симптом, нека подходим към него осъзнато и започнем да действаме още сега!

1 коментар

  • Петя Йосифова каза:

    И аз благодаря за тази статия. Определено е много по-добре, когато информацията е изчерпателна и са дадени всевъзможни причини за даден проблем! Може би е крайно време да последвам съветите и да видим ще има ли резултат 😉

Оставете коментар