Мисли

Позитивна настройка и усъвършенстване

By юли 2, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Ивайло Белев - личен архив

Интервю с Ивайло Белев – IT-специалист и многократен световен шампион по twall®

Моля представи се накратко – кой си ти и с какво се занимаваш?

Ивайло Белев. Определям се като универсален състезател и професионален студент. Обичам да подлагам способностите си на изпитание, затова и състезанията са ми страст. В зоната на комфорт е удобно, но не трябва да се застояваме много в нея, защото израстване може да има само когато се сблъскваме с границите си. Това и целя – постоянно усъвършенстване.

Какво ти помага да поддържаш позитивната си настройка към живота?

Какъв е смисълът на живота? Към какво се стреми всеки един от нас? Щастие. Негативната настройка влече след себе си негативни събития, а негативните събития водят до негативна настройка и дяволският кръг се затваря. Затова трябва да разбием този омагьосан кръг с позитивно отношение, при което ще попаднем в друг, но този път вълшебен кръг. За превъзмогване на някоя негативна случка помага например техниката на отдалечаването. Задайте си въпросите: „Ще има ли значение това след 10 години? Как ще се отрази случката в глобален мащаб?“ И така всъщност ще видим, колко незначително е това, което ни е връхлетяло.

Ще ни разкажеш ли малко повече за практиките и медитациите, които правиш?

Практикувам основно джапа медитация. Медитацията е много важен аспект от дейностите на всеки, който има духовни търсения и иска да се издигне над материалистичното възприемане на света и присъщите му начини на действие. За да превъзмогнем материалистичната концепция трябва да ангажираме ума и сетивата си в дейности с духовна природа. Предназначението на джапа медитацията е именно тази – постепенно да ни издигне до едно трансцедентално и освободено от илюзии ниво, посредством общуването с абсолютната духовност. Джапа медитацията се състои в повтарянето на мантри (от санскрит: „мана“ – „ум“, „трайа“ – „освобождение“). Аз съм си избрал да повтарям маха-мантрата (т.е. „великата мантра“) всеки ден 7 цикъла по 108 пъти.

Какви спортове практикуваш и какво ти носят те?

Към момента тренирам шах, волейбол, twall®, каяк и фитнес.

Шахмат – истинска страст ми е, тъй като обожавам да мисля и анализирам. Играта предлага безкрайни предизвикателства, а ползите са неимоверни. Научно е доказано, че шахматът допринася за развитието на умения като анализ, концентрация, визуализация, абстрактно мислене, планиране, мислене в перспектива и много други. А нали знаете, че шахматистите са най-силните спортисти – вдигат кон с два пръста 😉

Волейбол – обожавам играта. Използвам я за изключване от реалността. Докато играя забравям, че светът съществува и тотално се потапям в изживяването. А отборният характер носи допълнителни ползи и позитивни емоции.

twall® – малко позната дисциплина, спадаща към exergaming спортовете (фитнес и игра в едно). Стената twall® представлява интерактивен уред за трениране основно на реакции, бързина и издръжливост. Тренирам специализирано за състезания.

Каяк – в „черупка“ над водата сред природата – изключителна наслада! Е, понякога се иска и повечко гребане.

Фитнес – усещането за напомпани мускули е страхотно.

Как успяваш да се мотивираш да спортуваш редовно?

Каква ти мотивация за нещо, което ти доставя голямо удоволствие?! Точно обратното – трябва едва ли не да се боря за всяка тренировка. Поради натоварения ми график на седмица успявам да отида едва на 2-3 тренировки от 7 записани. А за шаха полагам усилия да се ограничавам, иначе мога да изпадна в „умопомрачение“ и да играя и цяла нощ.

Какво ти помага за добро самочувствие и обич към себе си?

Тялото и умът са просто инструменти, които са ни предоставени в продължение на този ни живот. Това сме си заслужили, това сме получили. С това разполагаме и наша отговорност е да направим най-доброто от него. Ако не ни харесва нещо, трябва да го променим. Ако не можем, трябва да го приемем. Всичко друго е прахосване на енергия.

Как успя от интроверт да се превърнеш в екстроверт и с какво това промени живота ти?

Трябваха ми години целенасочени усилия за да развия втора страна, която ме направи много по-отворен към живота. А в светския живот е най-важно човек да умее да се продава. Обикновено интровертите вършат работата, но уменията и труда са напразни, ако не можеш да ги презентираш подобаващо. А за това са нужни екстровертни черти. В забързаното ни ежедневие никой няма време да те забележи, докато се правиш на скромен – трябва сам да скочиш и да се покажеш.

Какво е твоето финално послание към читателите на „Здрава история”?

Не си прахосвайте времето. То е безценно. Използвайте го за постоянното си усъвършенстване и направете най-доброто от себе си!

Оставете коментар