ВзаимоотношенияСъзависимост

Пристрастяване към любовта – етапи на връзката

By юли 22, 2015януари 2nd, 20226 Comments

read_me_your_favourite_line_by_indiechild19-d325m5v

Пристрастяването към любовта е не по-малко вредно и сериозно отколкото останалите видове пристрастяване. Необходимо е да му се обърне внимание и да се вземат необходимите мерки за неговото преодоляване. Пристрастяването към любовта, подобно на другите пристрастявания, следва определен модел. В сферата на пристрастяванията към любовта, секса и връзките се наблюдават взаимосвързани роли и допълващи се модели на поведение. Точно за тях ще си поговорим сега. Ако някой от тези модели или поведения ви изглежда твърде познат, добре е да обмислите да се обърнете към психотерапевт, групова терапия или група за взаимопомощ, тъй като този тип пристрастяване трудно се преодолява единствено със собствени сили. Може да откриете и доста книги и статии на тази тематика, които да ви дадат по-голямо разбиране по въпроса.

Участниците
Тъй като пристрастяването към любовта, секса или връзките, не може да се случи без партньор, е необходимо симбиотичните роли и цикли между двамата да се разгледат заедно. Човекът във взаимоотношение със съзависим пристрастен към любовта (нарича се съзависим, защото най-често е във взаимоотношение с човек с видима зависимост от нещо) се нарича отбягващ (той може да е пристрастен към наркотиците, към залаганията или също да бъде пристрастен към любовта). В общия случай двамата партньори са били изоставени или са се чувствали изоставени като деца от хората, които са се грижели за тях, или са преживели други травматични събития, което е предизвикало желанието да потушат болката си чрез нова „връзка, която да излекува всичко“.

Етап едно – привличане
В началото на пристрастяването/отбягването на любовта, двамата се срещат и са привлечени един към друг. Пристрастеният към любовта е привлечен от образа на отдадения и силен човек насреща, а отбягващият е привлечен от това, че човекът насреща се нуждае от него. Отбягващият има голяма потребност да се чувства нужен, а получаването на внимание е една от най-идеалните форми на любов за него.

Етап две – ухажване
Отбягващият започва бавно да изгражда стени, за да не позволи на пристрастения към любовта да се приближи прекалено към него. В същото време обаче, за да задоволи потребностите на пристрастения към любовта, отбягващият се държи прелъстително и очарователно. Това предизвиква мечтателен мираж за бъдещето в главата на пристрастения към любовта. Тази фантазия служи на пристрастения към любовта като необходимата доза наркотик, а в същото време той се влюбва в една представа, тъй като отбягващият не позволява на пристрастения към любовта да го опознае такъв, какъвто е в действителност.

Етап три – връзка
В тази фаза миражите започват да се пропукват и малко по малко да рухват. Пристрастеният към любовта се крие от реалността чрез отричане, извинения и оправдания, за да поддържа фантазията си, че отбягващият го е спасил и ще живее щастливо завинаги с отбягващата „сродна душа“. Междувременно отбягващият, който се страхува едновременно и от интимност, и от изоставяне, започва да негодува от пристрастения към любовта. Отбягващият вижда опитите на пристрастения за интимност (говорене, секс, прекарване на време заедно), като подозрителни и започва да гледа на интимността като на задължение. В следствие на това, негодуването на отбягващия партньор се превръща в гняв. Той най-често използва този гняв, за да контролира пристрастения към любовта, защото пристрастеният се страхува, че ако неговият партньор е ядосан или нещастен, той или тя ще го напусне. Пристрастеният към любовта стига до заключението, че трябва да направи нещо, така че отбягващият да не е вече ядосан, за да може отбягващият да остане при него и да продължава да го „спасява“. Отбягващият като цяло изразява гнева си или по пасивно-агресивен начин (завоалирано), или с прекомерни избухвания.

Понякога отбягващият оправдава изневярата, използването на порнография, употребата на наркотици и т.н. с факта, че има такъв „обременяващ“ партньор. От друга страна поради страха на отбягващия от изоставяне, в най-честия случай той не може да понесе да причини ужасяващата болка от изоставянето на някой друг. Така че отбягващият се чувства в капан. Междувременно миражът на пристрастения към любовта избледнява и реалността нахлува в живота му по най-жесток начин. Той започва да се чувства емоционално изоставен от отбягващия. Към този момент може да не изглежда, че отбягващият изобщо има някаква пристрастеност към връзката, тъй като той прави всичко по силите си да я отблъсне. Но ако пристрастеният към любовта си тръгне, отбягващият ще направи всичко по силите си да си върне пристрастения към любовта. За отбягващия пристрастяването е нещо от сорта на: „Не мога да живея с него, но не мога да живея и без него.“

Етап четири – контрол на щетите
Този етап е последната надежда преди връзката окончателно да рухне. Пристрастеният към любовта може да използва какви ли не стратегии, само и само да си върне отбягващия. Някои започват да се държат още по-мило и любвеобилно, други решават да си го върнат като започнат своя собствена афера. Опитите на пристрастения към любовта да спечели обратно отбягващия представляват за отбягващия единствено досадни опити за контрол. Отбягващият започва да се чувства като затворник във връзката, без значение дали партньорът в действителност го манипулира или не. Това чувство кара отбягващия да прекарва все повече време навън, може би да работи повече часове, да излиза повече с приятели или просто да не се прибира вкъщи само и само, за да не си е вкъщи.

Етап пет – раздяла
Във финалния етап на тази верига от събития се случва едно от две неща: участниците се връщат един към друг и започва цикъла отново или участниците търсят други пристрастени към любовта партньори и започват цикъла наново. С всяко следващо преминаване през цикъла, проблемите се усилват все повече и повече, освен ако един от участниците не потърси помощ и не започне да се лекува. Проблемите се увеличават с всяко преминаване на цикъла, защото чувството за изоставеност нараства след всяка раздяла. С нарастването на броя на изоставянията, нараства и отчаяното желание да потиснеш остатъчната болка с нов опиат и то възможно най-скоро, например като започнеш нова връзка.

Източник: recoveryranch.com
Превод: zdravaistoria.com

6 коментари

 • M каза:

  И какво е лечението/решението за всяка една от страните?
  Има ли такова?

  • Emilia Tsaneva каза:

   Решение има, да. Необходимо е партньорите да осъзнаят проблема си и какво ги е подтикнало до подобно пристрастяване, след което да се научат да живеят за себе си – да са сами център на живота си, а не да очакват партньора да ги направи щастливи. В случай, че се разделят, е добре да поостанат известно време сами, за да могат да осъзнаят какво е важно за тях и какво искат от живота си, тъй като ако веднага пристъпят към друг партньор, те ще са много склонни да вземат неговите интереси и желания и отново да не чуват своите. Необходимо е към следващата си връзка да подходят с бавни стабилни крачки и трезво да преценят нещата, а не да се отдават изцяло на привличането от самото начало.

 • Камелия каза:

  Здравейте!
  Организират ли се групи за взаимопомощ на пристрастенни към любовта?

  • Emilia Tsaneva каза:

   Здравейте, Камелия! Към момента не се организират такива групи, но ви благодарим за идеята. Поздрави, Емилия

 • Yavor Ivanov каза:

  Здравейте, аз и моят партниор се намираме в стъпка 4 може би. Дали може да ни помогнете да преодолеем това нещо. Благодаря

Оставете коментар