Кариера

Продуктивни и доволни в хоум офис

By април 3, 2021февруари 10th, 2022No Comments

Автор: Емилия Цанева

До скоро работата от вкъщи изглеждаше като мечта за мнозина – не трябва да пътуваш до работа, не трябва да се съобразяваш с колеги, седиш, където си искаш, а не където са те сложили, не е нужно за всеки разговор да търсиш зала… Работата от вкъщи има сериозни плюсове, но както всичко останало си има и своите предизвикателства. Ето няколко идеи как да се чувстваме добре и да сме още по-продуктивни в нашия хоум офис:

  • Обособено място за работа – ако планираш по принцип да работиш от вкъщи, то тогава има смисъл да предназначиш отделна стая за офис, която да ползваш само за работа. Ако няма как да отделиш цяла стая, то тогава си обособи работен кът или в краен случай работен стол. Когато работим от вкъщи, границата между лично и служебно вече не е толкова ясна. Важно е да поддържаме добро разграничение между двете, в противен случай личният ни живот или продуктивността ни може да пострадат. Ето защо е препоръчително да си предназначим пространство вкъщи, което да ползваме само за работа. Когато седнеш там, по-лесно превключваш на работен режим, а когато седнеш на дивана по-естествено влизаш в режим почивка. Да имаш два отделни лаптопа също помага в тази насока – така няма вероятност да получиш нотификация от клиент докато разпускаш с някой филм.
  • Удобни стол и бюро – звучи прекрасно да работиш полулегнал на дивана, само че неговото предназначение е за разпускане, не за работа. Да ползваш дивана или кухненската маса за работа еднократно е съвсем наред, но ако дългосрочно работиш от вкъщи е мъдро да инвестираш в удобен офис стол и бюро. Когато дълго време работим на неподходящо за работа място, в един момент гърбът и кръстът сериозно започват да протестират. Затова по-добре инвестирай в подходящите мебели преди тялото да започне да се оплаква, иначе освен в мебели, ще ти се наложи да инвестираш и в масажи или физиотерапия. И още нещо – ако тепърва си купуваш бюро, вземи си подвижно, на което да можеш да работиш както седнал, така и прав – това е оптималната грижа за тялото.
     
  • Външен вид като за работа – да работиш в домашните си дрехи или по пижама, да не се бръснеш както по принцип, да не се гримираш, да не си оправяш косата – всичко това ни улеснява, но ако стане редовна практика започва да се отразява негативно на самочувствието и продуктивността ни.  Дори и да не се налага да си пускаш камерата, тъй като работиш основно по телефон, това дали си се погрижил за външния си вид или не, влияе на увереността ти, а това се усеща и по гласа. Така че когато си на работа, положи усилие за външния си вид, а в събота ако прецениш си се излежавай половината ден по пижама.
  • Ясно времево разграничение – като сме в работно време вършим работни задачи, като сме в лично време се занимаваме с личните си неща – на теория е просто, на практика обаче не винаги. Понякога имаме ясно дефинирано работно време, друг път дефиниран интервал няма, но пък имаме конкретна задача и краен срок. И в двата случая е важно дисциплинирано да си планираме времевата рамка и стриктно да се придържаме към нея, за да можем да работим ефективно и да си почиваме спокойно след добре свършената работа. Почивка преди да сме си свършили работата всъщност ни напряга повече, защото вместо да се отпуснем доволни, винаги присъства едно тревожно усещане. Така че най-добре в заложеното работно време да се фокусираме да си свършим нещата, без значение дали някой близък ни звъни, дали мивката е пълна или има дрехи за прибиране. Обратното също е важно – ако свършвам работа в 18, наистина свършвам работа в 18, не в 19, не в 21, а в 18. Ако редовно прекалявам с работните часове, в крайна сметка това води до спад в продуктивността – когато мозъкът е изморен, нещо което по принцип мога да придвижа за 2 часа, го върша за 4…
  • Ползвай почивки – когато човек работи от офис, все някой ще го измъкне я за кафе, я малко на въздух. Вкъщи най-често обаче няма кой да ни напомня да правим почивки, затова се налага да разчитаме на себе си. Важно е да си вземем обедната почивка и да се храним на спокойствие, не пред компютъра. Полезно е и редовно да си вземаме малки междинни почивки, да излезем малко навън на слънце и да погледнем в далечината, за да оставим очите да си починат. Редовната почивка е изключително важна – в крайна сметка тя ни прави по-продуктивни, а и по-креативни. Наслаждавайки се на хубавата гледка, често спонтанно ми хрумват решения на въпроси, над които преди това съм си блъскала главата с дни. Ефективната работа и почивката вървят ръка за ръка, здравето и високите резултати също. 
  • Спорт и питателна храна – времето, което спестяваш от пътуването до работа, можеш да инвестираш в упражнения. Просто започни да спортуваш, дори в момента да успееш да отделиш само 15 минути. По-добре 15 минути упражнения вкъщи всеки ден, отколкото 1 час във фитнеса веднъж на три месеца… Да, ако по принцип ставаш 10 минути преди да започнеш работа, ще ти се наложи да станеш малко по-рано. Да, някои сутрини ще се чувстваш изморен и изобщо няма да ти се занимава. Но след като поспортуваш, тялото и мозъкът се събуждат много приятно, настроението ти става едно такова леко приповдигнато и се чувстваш доволен от себе си… Припомни си това усещане.  Не знаеш какви упражнения да правиш? Има прекрасни видеа с упражнения онлайн, просто си харесай едно и започни. Заедно с това е добре да започнеш да планираш и каква питателна храна да си дадеш, тъй като работейки от вкъщи човек лесно влиза в рутината да яде пици, спагети и полуготови храни, което има различни неблагоприятни ефекти. Когато ядем предимно питателна храна обаче, се чувстваме доволни от себе си и работим по-продуктивно. 

Възможността да работиш от вкъщи определено си е благословия. С добро планиране и разграничение между лично и служебно, както и балансиран подход към продуктивните часове, почивката и здравето, човек може да се чувства добре, да създава шедьоври и да е доволен от себе си. Успех!

Оставете коментар