Пречистване

Разликата между диета за отслабване и пречистване

By януари 8, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: автор неизвестен

Много хора често бъркат пречистването с диетите за отслабване. Всъщност има огромна разлика между двете както във въздействието върху тялото, така и при психическата настройка, с която се правят. И определено е много по-добре да пречистваме организма си редовно, отколкото да правим спорадични диети.

Диетата за отслабване се прави единствено с цел да смъкнем някой и друг килограм. Умът е фокусиран изцяло върху отслабването и се вълнува от всяка промяна в кантара, съответно при липса на такава изпадаме в униние. При диетите за отслабване често се храним еднообразно, с минимално количество храна или дори с храна, която допълнително замърсява организма с токсини, само защото тя ще ни помогне да отслабнем. Съответно след диета за отслабване дори да сме постигнали желаните килограми, организмът ни е отпаднал и се нуждае от възстановяване.

Всъщност организмът възприема диетата за отслабване като изненадваща агресия, съответно след края на диетата прави всичко възможно да възстанови изгубените си запаси… Диетите за отслабване често водят до забавяне на метаболизма, което прави едно по-нататъшно сваляне на килограмите много трудно. Това се случва защото тялото получава някаква храна, която да обработва, но тя е малко, съответно то забавя метаболизма, за да може енергията от храната да му стигне за повече време. Тялото запомня този период на оскъдица, затова когато получи по-голямо количество храна, то се старае да се запаси. Следователно резултатите от диетите за отслабване са половинчати, но за съжаление човек често се заблуждава, че просто не е намерил правилната диета и продължава да тества нови и нови, изтезавайки тялото си.

От друга страна пречистването на организма се прави с цел тялото да се освободи от натрупаните токсини, което подобрява здравето и имунната система. Мотивацията човек да прави пречистване е за да подобри здравето си, да подобри енергийното си състояние и способността на ума да се фокусира, а някои хора го правят и с цел подпомагане на духовното израстване. Разбира се, с пречистването човек често сваля и излишни килограми, тъй като организмът, за да предпази вътрешните органи от токсините, най-често ги обгражда със слой мазнини. Когато се освободим от токсините, тялото вече няма нужда от защитните мазнини. Но това е само един полезен страничен ефект. Целта е далеч по-различна.

Често когато човек за пръв път се сблъска с методите за пречистване, той ги възприема като поредната радикална диета за отслабване. Но всъщност умствената настройка – че правим това за нашето здраве, е от голямо значение. Точно тази умствена настройка ни дава и мотивацията да се справим със съответния метод на пречистване. И за разлика от диетите за отслабване, методите на пречистване са направени така, че да активират възстановителните сили на организма – тоест на него му се дава възможност да се погрижи сам за себе си.

Пречистването на организма може да бъде направено по много начини. Ако досега не сме правили никакво пречистване, най-добре е да започнем с някой по-лек метод за не много дълъг период от време. Аз лично много харесвам разработения от нашия български специалист по здравословно хранене Надя Петрова метод за пречистване на тялото чрез сурови храни. Ако имате възможност, препоръчвам ви да си вземете нейната книга „14 дни детокс”, където тя много подробно и с примерни рецепти обяснява как точно да пречистим тялото си. Но като цяло идеята е 14 дни да минем на сурова храна, като по средата на този период си отделим 3 дни, през които да поемаме само вода, чай и фрешове, съответно ако на някого не му е комфортно това, да добави и смутита. Като за начинаещи това е може би най-добрият вариант човек да пречисти организма си, защото е плавен и добре балансиран.

Други варианти за пречистване на организма са соковото разтоварване, при което за един или няколко дни минаваме само на фрешове, като тук трябва да се внимава да пием достатъчно количество сокове и те да не бъдат само от плодове, а да добавим и зеленчукови сокове. Човек може да направи пречистване само на чай и вода или пък само на вода. Отделно има пречиствания на различните органи, житният режим на Петър Дънов също е много добър вариант за нов старт при тялото. Има и йогийско пречистване със солена вода, при което изпиваме 2 литра подсолена вода на 4 равни части и междувременно правим определени упражнения и това изчиства чревната флора. Тук изброявам много бегло видовете пречиствания само за обща представа, за да направим разлика с диетите.

Характерно за пречистването е, че след него задължително следва период на захранване, който е изключително важно да бъде спазен. Чрез пречистването вие давате почивка на стомаха и както той си е почивал известно време, ако изведнъж го претоварите с много и тежка храна, нормално е да има лоши последици. Затова е необходимо винаги да слушаме тялото си и в момента, в който почувстваме, че достигаме предела, да спрем пречистването на време, за да можем с лекота да издържим и захранването.

Аз лично се старая един ден от всяка седмица да карам само на вода, чай и фрешове. Така успявам да възстановя баланса в организма и да дам на стомаха така нужната му почивка. Което не значи, че през останалите дни ми е позволено да се храня с боклуци, само защото давам на тялото време да се пречисти. От време на време може да си позволя по нещо вредно, но това не бива да се превръща в навик.

Освен ежеседмичното пречистване е добре при смяната на сезоните – най-често пролет и есен, да се направи и по едно по-дълго пречистване на организма. Тоест два пъти годишно даваме една по-дълга почивка на тялото.

Пречистването се прави профилактично. То ни помага да поддържаме организма си в добра форма и не се прави единствено от хора с излишни килограми. Правят го и хора, които имат прекалено малко килограми по себе си, защото изчиствайки организма, ние нормализираме функцията на стомашно-чревния тракт и усвояваме по-добре необходимите хранителни вещества.

Пречистването е ценен подарък за тялото ни и все пак и тук е добре да спазваме принципа на ненасилие. Особено когато досега не сме правили пречистване, на тялото му е странно какво се случва и често може да се появи главоболие, виене на свят и отпадналост поради множеството токсини, които започват да излизат. Ако досега не сме правили пречистване, не е добра идея да започваме с някой дълъг 10-дневен пост на вода. Най-добре е да започнем с 1 ден на сокове или пък както по-горе споменах с по-продължителната програма със сурови храни.

Време е за нещо ново! Нека точно сега си изградим прекрасния навик да пречистваме тялото си редовно и да забравим израза „диета за отслабване”!

Оставете коментар