Рецепти

Салата с листа от цвекло

By юни 5, 2015януари 3rd, 20222 Comments

снимка: zdravaistoria.com

Да, листата от цвекло стават за ядене! Ще се наложи да положите малко усилия, докато си ги намерите, но си заслужава. В големите вериги магазини цвекло с листа няма да намерите, но пък по пазарите за плодове и зеленчуци, а понякога и в специализирани магазини за плодове и зеленчуци ги има. Аз лично имах късмета просто да отида до близкия магазин за плодове и зеленчуци, за да си взема цвекло, и за моя радост установих, че го продават с листата, та реших най-накрая да ги пробвам.  На вкус леко киселеят, за мен поне е все едно ям джанки. Лилавите жилки на листата могат да се отстранят, защото са по-твърди, аз лично не съм ги махала, а си ги изядох и тях. Възможно е като за пръв път да ви е малко странно да ядете само листа от цвекло, затова ако решите, може да добавите и малко маруля.

Необходими продукти:
Връзка листа от цвекло
Шепа суров белен слънчоглед
1 домат
1 краставица
Хималайска сол
Зехтин
Лимон

Начин на приготвяне:
Измийте добре суровия слънчоглед и го накиснете във вода за около 2-3 часа, след което измийте отново. Измийте листата от цвекло едно по едно, отстранете дръжките и ги нарежете на ситно, като аз лично за зеленолистни използвам керамичен нож. Измийте и нарежете домата и краставицата, поставете всички съставки в купа, овкусете с хималайска сол, сок от лимон и зехтин, разбъркайте добре и готово.

Неслучайно в продуктите съм написала лимон, а не лимонов сок. Много е удобно когато просто срежете един лимон на парченца и ги изстискате директно в салатата непосредствено преди да я изядете. Аз преди си играех да цедя лимона на цитрус преса, но установих, че е много по-удобно, когато просто изстискаш сока от колкото парченца ти е вкусно директно върху салатата. Признавам си, това с лимона е традиционно за Турция и там го научих.

Имайте предвид, че салатата е много засищаща. Да ви е вкусно!

2 коментари

Оставете коментар