Мисли

Самоувереност – най-доброто средство за разкрасяване!

By април 28, 2014януари 3rd, 2022No Comments

Малко или много всеки се вълнува от това как го възприемат другите и това е нормално. Много от нас обаче си мислят, че красотата зависи изцяло от външния вид и затова наблягат предимно на разкрасителните процедури върху тялото, но всъщност всичко това е само допълнение към същината на нещата – увереността в себе си.

Самоувереността е основната съставка на красивото излъчване. Ние сме уверени в себе си, защото знаем, че имаме всички способности, за да се справим със ситуациите, които ни предизвикват. Ние сме уверени в себе си, защото знаем, че сме дошли на тази Земя с една специална мисия, която само ние можем да изпълним, надарени сме с всички таланти, възможности и капацитет, за да свършим работата си добре и именно с това сме ценни за цялата Вселена. Точно това е ключето към разрешаването на проблема с липсата на самоувереност – не е необходимо да имаш външни постижения, за да си самоуверен, тъй като вече имаш всичко нужно вътре в себе си от самото си раждане!

Разбира се, постиженията на външен план много помагат за изграждането на самоувереността, но не е добре да зависим изцяло от тях, защото в живота на всеки има победи, но има и падения, и ако увереността в себе си зависи от това винаги да имаме само победи, то ние сами се обричаме на нещастие. И все пак, за да развием увереността в себе си, първоначално можем да си послужим именно с това – досегашните ни успехи на външен план.

Вземаме лист и химикал, отделяме си малко време на спокойствие и записваме поне 10 наши постижения, с които се гордеем, а ако успеем да запълним и целия лист, още по-добре. Не е нужно да са някакви грандиозни постижения, важното е да са важни за вас. Например – научих се да карам зимни кънки, завърших езиковата гимназия, в която ми беше толкова трудно, завърших бакалавърската си степен, което беше голямо предизвикателство за мен, избягах полумаратон, научих се да пиша на компютъра по десетопръстната система, взех си шофьорския изпит, редовно си правя йогата сутрин, имам си нова прекрасна работа, онзи човек, който толкова дълго време си харесвах, най-накрая ме покани на среща… Всичко, което ви кара да изпитвате гордост от себе си и ви надъхва за нови постижения, може да влезе в списъка. И всеки път когато не се чувствате толкова уверени в себе си, можете просто да погледнете този списък и да си кажете: „След като успях да завърша бакалавъра си, а ми беше толкова трудно, значи и с това ще се справя!”. И всъщност точно тази настройка на увереност в себе си ни дава повече смелост и ние наистина успяваме да се справим с предизвикателствата с по-голяма лекота.

Когато сме уверени в себе си, стойката на тялото се изправя и издължава автоматично. Гръдният кош се отваря, раменете отиват назад, гръбначният стълб е изправен и то без съзнателно да се опитваме да ги поставим в тази позиция. От тази стойка хората около нас подсъзнателно долавят сигнала за нашата увереност, съответно започват да ни възприемат като по-красиви, по-привлекателни, по-интересни, с една дума хора, с които биха искали да общуват. Да, ние си знаем, че не сме идеални, че искаме да подобрим това-онова във външния си вид, но дори със скъсано копче на ризата, размазан грим или няколко килограма отгоре, ако сме уверени в себе си тези неща остават на заден план и оказват минимално влияние върху околните и върху нашето представяне.

Нещо изключително полезно – в случаите когато ни е страх или просто не се чувстваме достатъчно уверени, можем да придобием увереност като използваме стойката на тялото – съзнателно изправяме гръбначния стълб, издължаваме стойката, отваряме гръдния кош, като издърпваме раменете назад (е, все пак не така, че да стоим изкуствено и да ни е дискомфортно!) и просто осъзнато поддържаме тази позиция поне за малко. Ще усетите как самоувереността започва да се влива във вас.

Друг бутон за самоувереност е усмивката – когато човек се усмихне в напечена ситуация, самоувереността мигновено идва, давайки на усмихнатия човек силата да се справи със ситуацията. Тази тактика ми е помагала много пъти при тежки изпити, когато съм треперела от страх пред изпитната зала и идвайки моят ред да бъда изпитана, аз просто изправях гръбначния стълб, усмихвах се и паниката изчезваше, така че да мога да мисля трезво и да покажа какво знам.

Важно е човек да е чист и спретнат, както и да е доволен от своя външен вид. Но още по-важно е да бъде уверен в себе си, тъй като това му придава сила, смелост, красота и обаяние. Искате да бъдете красиви? Изградете увереност в себе си и ще получите нещо много по-ценно от просто красота!

Оставете коментар