Емоции

Силата на комплиментите

By февруари 18, 2014януари 3rd, 2022One Comment

Всеки обича да получава комплименти и да чува мили изказвания по свой адрес, нали така? Когато чуем нещо положително за себе си, ние се чувстваме добре, започваме да ценим себе си повече и ставаме по-уверени. Колкото и да се стараем да не е така, мнението на околните,  особено пък на хората, които са авторитети за нас, ни влияе, без значение дали искаме това или не. Като цяло това влияние на мнението на околните върху нас се счита за нещо негативно, но с една добра практика то може да бъде превърнато в един солиден енергиен заряд за лична увереност и смелост.

Какво можем да направим, за да използваме силата на комплиментите като наш мотиватор? Не, определено да изискваме от близките си да ни правят комплименти и да им се цупим, когато пропуснат, далеч не е добър вариант. Можем просто да си направим дневник за комплименти и всеки път когато някой ни каже нещо мило за външния ни вид, качествата ни или работата, която сме свършили, да си запишем в този дневник комплимента и името на човека, който го е отправил към нас. Може да си направим файл с комплименти в компютъра и да го оставим на десктопа си, за да го виждаме и попълваме редовно. Другият вариант е да си вземем една красива тетрадка или тефтер, който да носим винаги с нас и при първа възможност да си записваме новите попълнения.

Както всяко друго нещо, което създава у нас добри навици и ни помага, да си записваш комплиментите изисква усилие, дисциплина и малко време. Но дневникът с комплименти ни се отплаща многократно, тъй като той е наш помощник в трудните моменти, когато много искаме да предприемем нещо, но ни е страх, че няма да се справим или отново сме изпаднали в настроение „хич не се харесвам“. Комплиментите са нашият личен инструмент за допълнителен заряд от сила.

„Притежавате повече силни страни, отколкото предполагате, докато не ги видите накуп и не забележите повтарящите се мотиви при някои от тях.“

Как всъщност действа магията на комплиментите? Повечето от нас, особено жените, имат склонността да са изключително самокритични към външния си вид. Често не харесваме части от тялото си поради незнайни причини, а в същото време много хора ни правят комплименти точно за онази част на тялото, която не харесваме! Записването на милите думи по отношение на косата ни например и то от хора, чието мнение ценим, ни помага по-лесно да харесаме косата си и да я заобичаме. В един момент с натрупването на комплиментите умът включва логиката в наша полза – щом толкова много хора ми правят комплимент за кожата, значи наистина е хубава! Всъщност да, харесвам си я!

„Книгата за комплименти може да победи вътрешния ви Критик, този глас, който посява семената на съмнението и отчаянието.“

Нека не забравяме, че всяка дума е енергия. Когато някой каже нещо мило по ваш адрес, той ви отдава енергията на своята симпатия, възхищение или любов. А това е много ценно. Този енергиен заряд ще ни подбутне напред в моментите когато се колебаем пред големия скок, който трябва да направим. Записвайки си всяка похвала за интересните текстове, които пишем; за красивия глас, който имаме; за креативните нови идеи, които предлагаме; за елегантния начин, по който се обличаме или красивите цветове, които подбираме, ние запазваме въздействието на комплимента за по-дълго време, един вид си го складираме. И когато отворим дневника и прочетем някоя похвала, лесно можем да извикаме радостното състояние, в което сме изпаднали, когато сме я получили.

Когато фокусираме вниманието си върху нещо, то нараства. Затова записвайки красивите думи по наш адрес и жестовете на подкрепа, ние привличаме още такива. В същото време ставаме по-осъзнати за подкрепата и комплиментите, започваме да ги приемаме с благодарност вместо с чувство на смущение, което прави силата им още по-голяма. Така успяваме да изживеем тези моменти на малък триумф наистина пълноценно. И не отговаряйте на комплиментите с оправдания – това омаловажава тяхното значение. Когато ви кажат: „Изглеждаш прекрасно!“, не отговаряйте „Ами! Не съм се наспала!“. Кажете просто благодаря или дори само се усмихнете.

Спомнете си последния път, когато някой значим за вас човек ви каза: „Браво! Справи се чудесно! Гордея се с теб!“. Или когато скъп за вас човек ви каза: „Изглеждаш прекрасно! И имаш такава вълшебна усмивка!“. Какво е чувството? Красиво е, нали? С времето обаче тези мили спомени избледняват, ето защо е важно да си ги запишем!

И както за нас е важно да получаваме комплименти и да чуваме мили думи по свой адрес, така е и за околните. Смело им споделяйте какво харесвате в тях и ги хвалете, когато се справят с нещо добре, но от сърце!

*Идеята за статията дойде от книгата „Напиши го и ще се сбъдне“ от Хенриет Ан Клаусър

1 коментар

Оставете коментар