ЖивотКариера

Статия за работягите

By септември 22, 2015януари 2nd, 2022No Comments

Грижата за себе си е изключително важна в днешния работохолизиран свят. Благодарение на технологиите и смартфоните, ние сме достижими по работа всичките 24 часа от денонощието, всеки един ден. Дори си мислим, че другите ще си изградят лошо мнение за нас или ще си помислят, че сме егоисти, ако си почиваме или просто не отговорим на имейла, съобщението или повикването достатъчно бързо.

И е съвсем нормално цялата тази ситуация да ни кара да се чувстваме изтощени, изчерпани и да се разстройваме от най-малкото нещо. Ако си наясно, че работиш прекалено, то тогава е време да направиш грижата за себе си приоритет. Ето ги и нашите 15 съвета как да се погрижим за себе си – избери си поне един и започни да го прилагаш редовно!

1. Слушай тялото си
То ще ти даде сигнал кога имаш нужда да се отпуснеш, да спортуваш, да ядеш по-здравословна храна, да се наспиш или сигнал за каквото и друго да имаш нужда. Сигнал винаги има, въпросът обаче е да му обърнеш внимание!

2. Спи достатъчно
Ако не спиш достатъчно или не спиш качествено, то тогава ще си много раздразнителен, не особено продуктивен и не най-предпочитаната компания.

3. Спортувай
Имаш нужда да раздвижваш тялото си редовно, за да се чувстваш в най-добрата си форма.

4. Вземай си витамините
Хапвай повечко плодове!

5. Прекарвай време навън
Ако работиш усилено в офиса, то тогава най-вероятно не получаваш особено свеж въздух и слънце. Затова се опитвай редовно да поседяваш поне в някой парк.

6. Прекарвай време насаме
Точно чрез времето насаме се научаваш как да определиш нуждите си и да установиш какво те прави щастлив, затова си го позволявай достатъчно често.

7. Използвай си годишната отпуска
Не я оставяй просто ей така. Имаш нужда да се отдалечиш от работата си поне за известно време. След това ще си много по-продуктивен и пълен със свежи идеи.

8. Използвай си болничния
Не се насилвай да ходиш на работа, когато си болен и ти е зле, защото ще ти е много по-трудно да се възстановиш (да не говорим, че не е забавно да гледаш как някой болен човек се мъчи на бюрото в офиса, нито пък колко може да е заразно).

9. Чети
Това е ментална грижа за себе си, от която всички имаме нужда. Работните документи не се броят!

10. Медитирай
Това е изключително релаксиращо и може да се прави навсякъде – дори само пет минути фокусиране върху дъха ти ще те накарат да се почувстваш в пъти по-добре.

11. Практикувай съзнателност
Част от грижата за себе си включва да си позволиш да останеш в настоящето, да осъзнаваш колкото се може повече мигове, да не съдиш мислите и емоциите си, а просто да ги осъзнаваш и наблюдаваш. Точно това пребиваване в настоящето те кара да се чувстваш жив в противовес на роботизирането, което често се получава ако прекаляваме с работата и се държим чисто механично.

12. Прощавай си
Спри да се тормозиш за неща, които са се случили в миналото, защото това само ще те изтощи още повече. Всеки прави грешки, така се учим. Да си перфекционист не е похвално. Бъди реалист – обърни си внимание когато допуснеш грешка, научи си урока и продължавай напред.

13. Прощавай на другите
Пусни миналите болки да си отидат, ако си ги стискаш, те няма да те обогатят, а само ще те изтощят. Затова ги пусни да си ходят, нямаш нужда от тях.

14. Погрижи се за външния си вид
Нова прическа, маникюр, нова дреха или просто да си отделиш време да си съчетаеш дрехите по нов начин – всичко това ти помага да се чувстваш по-добре.

15. Вземи си гореща вана
Просто се отпусни и наслади. Водата ще свърши останалата работа.

Написано по материал на Никол Лилоя, Mindbodygreen.com

Оставете коментар