Взаимоотношения

Страх ли те е от връзките?

By юли 15, 2015януари 3rd, 2022No Comments

снимка: deviantart/indiechild19

Автори: Катлийн и Гай Хендрикс – психолози

Казваш, че искаш връзка, но в същото време усещаш в себе си и някакво колебание. Това се дължи на страха. Освободиш ли се от него, вече няма да имаш пречки пред това да привлечеш трайни стабилни взаимоотношения в живота си.

Страхът е забавно нещо. Когато се намираш в страшна ситуация – да кажем, че пред теб изникне мечка, тогава ти е лесно да разбереш как се чувстваш. Страх те е. И знаеш, че това, което предизвиква страха, определено е заплаха за физическото ти здраве. Страхът има причина – да се погрижи за твоята сигурност. Ти искаш да се отдалечиш час по-скоро от мечката. И страхът те принуждава да предприемеш действие.

Когато става въпрос за връзки обаче, страхът е малко по-труден за откриване. Не е като да се потиш нервно и да се страхуваш за живота си. Но пък страхът не е по-малко реален.

Открихме, че страховете по повод на връзките (някои ги наричат „страх от интимност“), се проявяват най-често в два вида, като и двата служат на една и съща цел – да подсигурят твоята безопасност. За съжаление обаче в същото време те ти пречат да изградиш близка любяща връзка. Нека погледнем отблизо тези страхове и как точно се проявяват:

Страх № 1 – страх да не бъдеш изоставен

Този страх е познат на повечето хора. За да си част от отдадена любяща връзка, се налага да поемаш рискове. За да опознаеш изцяло другия човек и да създадеш интимност, се изисква уязвимост. В момента, в който се обвържеш с някого и споделиш любовта си с него, ти се отваряш и към опасността да бъдеш изоставен. Тази перспектива е много плашеща – да допуснеш някого в сърцето си и в крайна сметка тази връзка да не проработи.

Опасността тук е ясна – болката от разбитото сърце. Тази заплаха е наистина ужасяваща, особено ако си търсил правилния човек дълго време и не можеш да понесеш мисълта още една връзка да не проработи. И точно така страхът се грижи за теб – ако не се сближиш прекалено, няма от какво да се страхуваш (или поне така си казваме).

Страх № 2: страх да не ти отнемат свободата

Колкото силно искаш трайна любяща връзка, точно толкова силно част от теб може да я е страх, че ако имаш подобна връзка, това ще отнеме свободата ти. Често срещаната идея за „другата половинка“ в действителност води до страх от обвързване – с идеята, че всеки един от нас е по някакъв начин незавършен докато не намери партньор, е възможно да мислим, че ще се наложи да направим компромис с много неща в името на връзката.

Липсата на партньор предоставя много свобода – сам избираш какво да правиш с времето си и какви са твоите приоритети. Изгледът за интимна връзка представлява друг вид заплаха – потенциалната загуба на индивидуалността, самостоятелността и личното пространство.

Как да разбереш дали имаш някой от тези страхове?

Страхът да не бъдеш изоставен и страхът да не ти отнемат свободата се проявяват по различни начини. Понякога хората са много придирчиви относно партньорите си или изцяло се отказват от процеса да излизат на срещи. Други си създават ненужни очаквания за връзките или ако случайно влязат в някоя връзка, имат склонност „по невнимание“ да вливат напрежение в нея.

А ето и най-интересното – тези два вида страх най-често ни завладяват едновременно.

От все сърце искаме връзка, но и също толкова ни е страх да не бъдем изоставени и да не загубим себе си във връзката. Не е чудно тогава защо намирането на прекрасен партньор и изграждането на здравословна връзка изглежда като намирането на игла в купа сено.

Но веднъж след като преодолеем тези страхове, ще се освободим и от техните въздействия и тогава любовта ще се появи сама като по чудо. Освободим ли се от страха, ние привличаме стабилна любов. Възможно е след началото на връзката някой от тези страхове отново да се прокрадне, но с осъзнатост за тях и открита комуникация, връзката ще стане дори още по-стабилна.

Страхът от връзки често е наследствен, научаваме го като деца и като възрастни продължаваме да го подхранваме. Любовта или дори само вероятността за нея провокират тези страхове на най-дълбоко ниво.

Веднъж след като идентифицираш собствените си страхове и се освободиш от тях на най-дълбоко ниво, ти създаваш промяна, която привлича към теб точно това, което така дълбоко желаеш – връзка без страх, преливаща от безкрайна радост, свързаност и страст.

Източник: yourtango.com
Превод: zdravaistoria.com

Оставете коментар