Живот

Стъпка по стъпка с промените

By януари 29, 2014януари 3rd, 20223 Comments

Снимка: Deviantart/Sandymanase

Понякога желанието да променим живота си към по-добро ни обхваща толкова спонтанно и такъв силен ентусиазъм за новото се разгаря в нас, че ние се хвърляме с главата напред в новите неща и си мислим, че можем да променим всичко от днес за утре. Да, обаче това далеч не е най-добрият вариант!

Прекрасно е когато човек гори от ентусиазъм да направи здравословни промени, но и тук, както при всяко друго нещо, е необходим баланс и здрав разум. Не може до вчера да не сме практикували никакъв спорт, а днес да си налагаме да се запишем на няколко. Нито пък досега да сме ставали сутрин в 10, а от днес да искаме да ставаме в 5, защото е полезно. Стъпка по стъпка можем да постигаме все по-добър и по-добър начин на живот, това не става с един скок!

Необходимо е да имаме предвид, че всяка една промяна, която правим, без значение колко малка е тя, представлява стрес за организма ни. Всяка една промяна нарушава създадения баланс и води до по-лек или по-осезаем дискомфорт. Ето защо, за да може организмът ни да се адаптира към новите неща с лекота, най-добре е те да му се предлагат постепенно и в малки количества.

Да кажем, че до вчера съм ядяла главно чипсове, солети, кроасани, може би дюнери, хамбургери, от време на време нещо сготвено, но задължително с месо или пък със смесени трудни за смилане храни като например яйца със сирене, филийка с маргарин, кашкавал, салам и яйце и други такива традиционни „вкусотии”, а може би съм изяждала по половин хляб на ядене. Днес обаче се събуждам с идеята, че трябва да променя храненето си и решавам, че ще стана веган, ще си приготвям всичката храна вкъщи и ще се храня абсолютно здравословно, като наблягам главно на суровите плодове и зеленчуци. Много съм ентусиазирана, много съм мотивирана, но направя ли тази промяна прекалено рязко, то ентусиазмът и мотивацията ще са с мен само първите няколко дни, а след това стресираното тяло ще се провикне, че хич не се чувства добре, а умът ми ще започне да иска нещата, с които е свикнал. Оттук нататък битката е загубена, при някои хора даже завинаги.

Когато чуя някой да казва: „Аз пробвах да бъда вегетарианец, но не става!”, „Просто не мога да ям здравословно, искам ама храната ми е безвкусна!”, „Просто си мечтая за една мазна баничка или кроасан!”, „Е, как да спра кафето? Не мога без него!”, това е като неонова лампа с надпис: „Опитах се да променя нещата, обаче направих това прекалено рязко и се провалих. И сега си имам стабилно оправдание нищо да не правя – опитах и не се получава, това е! Отсега нататък само ще мрънкам!”.

Всъщност всеки един може да подобри начина си на хранене, всеки един може да отдели време от претовареното си ежедневие, за да потанцува или да се порадва на друг спорт, всеки един е способен да подобри начина си на общуване с околните и да развие вътрешен мир, който да му дава спокойствие в трудни ситуации. Проблемът е, че много често се опитваме да изкачим цялото стълбище с един скок. При това положение е съвсем нормално да паднем и повече да не смеем да се доближим до стълбището. Но може да направим това мъдро и да се изкачим стъпало по стъпало. Така и умът ни ще възприеме промените по-леко, и тялото ще се чувства по-добре и емоционално ще сме балансирани.

Искаме да се храним по-здравословно? Чудесно, може да започнем с това, вместо половин хляб на ядене да ядем по 2 филийки. Или вместо по три пъти на ден месо, да ядем по един път на ден и то мъничко парченце. Може да планираме два пъти в седмицата да изпробваме нови здравословни рецепти с полезни храни, които не сме опитвали досега. Или може постепенно да започнем да вкарваме в менюто си повече зеленолистни. По едно ново нещо на седмица! Това е напълно достатъчно!

Искаме да спортуваме повече? Може първоначално да започнем всяка сутрин да отделяме по 15 минути за упражнения. Едно леко раздвижване на врата, раменете, лактите, китките, глезените, коленете и кръста е добро начало. Ако сме ходили на йога, може да започнем с по 2-3 слънчеви поздрава сутрин, а по-нататък може да добавим свещ, риба и някоя дихателна практика, например алтернативно дишане. Постепенно можем да увеличаваме времето за практика от 15 минути на половин час, след някоя друга седмица може да стигнем и до един час.

Дошъл ви е ентусиазъм да се запишете на йога и танци? Това е прекрасно! Но е необходимо да прецените кое от тях ви привлича най-много в момента и да започнете с него. Може би тази седмица ще имате време за 1 практика по йога. Другата седмица ще имате време за две практики по йога. Третата седмица към йогата ще добавите и танци. Важното е това да се случва постепенно, за да ви бъде комфортно.

Същото е и с медитацията. Това, че по дебелите книги пише, че е добре да се медитира поне половин час, не означава да се насилвате да седите в поза лотос със затворени очи половин час, въпреки че след 5-тата минута вече не ви свърта на едно място. Започвате с концентрация, например върху пламък на свещ. След това пробвате 5 минути медитация, след някоя друга седмица увеличавате до 10 минути и така малко по малко нещата се развиват.

Баланс – това е най-важната дума, когато става въпрос за промените, които въвеждаме в живота си. Ако се опитаме да направим резки нововъведения, така ще засилим махалото, че няма начин то да не ни върне в предишното ни положение. А ако ги въведем умерено и малко по малко, със сигурност ще имаме траен успех.

3 коментари

 • sneige каза:

  Хей, не знам как попаднах на твоя сайт, но това, което прочетох току-що ми отвори очите! Последните няколко години се интересувам и проучвам различни алтернативни здравословни методи за хранене, но винаги има нещо, което ми пречи да задържа добрите навици и се връщам обратно към добре познатите високозахарни изкушения, и всичко тръва по спиралата надолу. Принципно съм привърженик на умерения подход, но не знам как не съм успяла досега да свържа 2 и 2 и да намеря ключът към проблема. Благодаря за този пост!

  • Emilia Tsaneva каза:

   Много благодаря за обратната връзка! Радвам се, че статията е била полезна. Успехи със здравословните промени! Малко по малко се получават много стабилни навици 😉

 • Марияна Боянова каза:

  Чудесна статия! Благодаря!

Оставете коментар