ДуховностХранене

Суровоядство и Паневритмия

By май 9, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Калоян Гичев - личен архив

Интервю с Калоян Гичев – автор на сайта „Здрав живот”.

Моля представи се с няколко думи – кой си ти и с какво се занимаваш?

Името, което нося е Калоян Гичев. Занимавам се основно с няколко неща – поддържам сайта Здрав живот, в който качвам материали за здравословния и природосъобразен начин на живот. Заснемам и различни рецепти, които също публикувам.

Друго нещо, над което работя е градина „Вита“. Това е една градина близо до София, в която отглеждаме различни растения, много видове и сортове. В градината се стремим да прилагаме методите на биодинамичното земеделие, пермакултурата и някои практики от Учителя Петър Дънов.

И третото нещо – това са свещите от чист пчелен восък, които изработваме. Правим ги вече близо десет години. Избрали сме пчелния восък и 100% памучен фитил, за да бъдат свещите чисти, с природен аромат, без химически добавки – истински, носещи радост и светлина.

Какво те накара да минеш на суровоядски начин на хранене?

От повече от 12 години съм променил начина си на хранене. В началото спрях да припознавам месото и яйцата като храна, после и млечните продукти. Храня се предимно със сурови плодове и зеленчуци, ядки и семена, кълнове. Преминах на този начин на хранене, защото ми носи повече жизненост и лекота. Освен това е по-енергоспестяващ като цялостно отражение. Свежестта на храната ми носи повече радост. Слава Богу се чувствам добре. Спомням си преди време бях прочел от Пол Брег, че всяка първа и последна хапка трябва да са от сурова храна. Така се препрограмираме. Всеки знае, че като е гладен всичко му е вкусно и първата хапка, ако е сурова, ни помага да се научим, че живата храна ни носи сили и енергия.

Занимаваш ли се с някакъв спорт или упражнения за тялото?

Правя упражнения – раздвижване и дихателни практики. Ходя редовно на Паневритмия. Това е танц от упражнения дадени от Учителя Петър Дънов. Изпълнява се сутрин, сред природата, под съпровода на музика.

Как се вдъхнови да се занимаваш с Паневритмия?

Това е Любов от първо чуване. Първо слушах песните, после дойдоха и упражненията, после ходих на курс и започнах да играя и да разкривам този красив и светъл свят на Паневритмията.

Имал ли си някога проблеми с килограмите или възприемането на външния си вид? А как се научи да обичаш и приемаш тялото си такова, каквото е?

Макар, че в училище съм бил повече килограми от сега, не съм смятал, че съм имал някакви особени проблеми. Винаги съм бил в добра форма. Ходел съм по планини, работил съм физическа работа.

Тялото си го приемам с благодарност, То така добре ми служи. Ето сега мога да прочета въпросите, да ги осмисля и да напиша отговори. Телата, които имаме вярвам са голям дар и възможност да сме тук на земята – да развиваме добродетели.

Какво би казал на читателите на „Здрава история” като последно твое послание?

Благодаря на читателите на Здрава история, благодаря, за всяко добро, за всяка красива постъпка, за всяка светла мисъл и топло чувство. Защото това е за всички, така правим света по-хубав. Като сме добри, благодарни и като излъчваме обич.

Повече мъдрини от Калоян Гичев можете да прочетете на неговия сайт Здрав живот.

Оставете коментар