ЖивотХранене

Суровоядство и поемане на отговорност

By септември 18, 2015януари 2nd, 2022No Comments

снимка: Анастасия - личен архив

Интервю с Анастасия Димитрова – водеща на тренингите „Скоростно четене” и „Суперпамет – мнемоника”

Какъв е начинът ти на хранене?

Много следя за начина си на хранене. Веднъж в годината правя гладувания, обикновено през пролетта, когато нямаме богат избор на пресни плодове и зеленчуци на пазара. Започнах с гладуване на вода, но преминах на сухо гладуване, защото се оказа, че по-лесно ми понася сухият глад. Най-дългото ми мокро гладуване е 18 дни, а сухото засега е 4 дни, мисля да го направя 5. Подбудите са абсолютно рационални и интелектуални, нямам никакви проблеми със здравето, не го правя затова. Правя го като профилактика, прочистване и почивка за организма. Вкъщи нямаме печка и не готвим. Поддържаме суровояден режим с някакви изключения. Имаме ферма за кълнове, покълваме семена, закусваме само с плодове, задължително консумираме ядки, обичаме смутита – комбинация от плод и зеленолистни.

Защо реши да се храниш по този начин и от колко време?

Заради многото информация, която има наоколо, заради това, че не ставаме по-млади. Заради желанието да сме щастливи в тялото, което имаме, то да ни служи дълго, заради хубавата кожа, редовния стомах, чистия дъх и още много други плюсове. На суровоядство съм вече две години и половина, няколко години преди това спрях и месото. И откакто преминах на суровоядство, храни с животински произход са изключителна рядкост.

Усещаш ли разлика?

Със сигурност. Откакто почнах очистителните процедури, рязко се промени състоянието на кожата и ноктите. През първата година откакто бях минала на суровоядство, не съм била болна или хремава през нито един сезон. За първи път ми се случи. Явните резултати при кръвни изследвания са повече от блестящи. Нуждата от сън намаля. Чувствам се по-енергична. Вече имам редовен стомах за разлика от преди.

Как подбираш какво да ядеш? Съблюдаваш ли в кое какви минерали и витамини има или просто ядеш, каквото ти се яде?

Ям каквото ми се яде, най-вече сезонни плодове и зеленчуци. Събота и неделя съм на борсата, купувам щайга домати, чушки, сезонни плодове – ябълки, портокали, череши. Не следя полезните вещества във всеки продукт. Просто знам, че колкото по-прясна е храната, толкова е по-полезна. Никой не може да ме убеди, че сготвеното е по-полезно от суровата храна.

Много време ли ти отнема приготвянето на суровите блюда?

Не, всяко ястие може да бъде приготвено в рамките на 30 минути. Разбира се, има деликатеси като сушени плодове, зеленчуци или крекери на дехидрататор, за които се изисква повече време. Пък и с миенето е по-лесно.

В началото като минеш на този режим си постоянно гладен и винаги трябва да имаш някой морков в чантата да си гризеш. Но с времето отшумява този вълчи глад, така да се каже, и нещата се нормализират. Но ако човек реши да премине на този начин на хранене, минава през очистителни процедури, най-често лечебен глад, които правят прехода по-лек.

Какво е твоето финално послание към читателите на „Здрава история“?

Всичко е в наши ръце. Не бива да търсим причината във външния свят, родителите, културата, възпитанието или учителите, защото дори да не са били прави в някакъв момент, те са направили най-доброто, което са могли. Нека вземем онова, което смятаме за добро, и да оставим онова, което не смятаме за такова. Ако не можем да се справим, да не забравяме, че има и професионална помощ, много специалисти, обучения, семинари, информация.

Трябва да поемем отговорност за живота си и за себе си, защото те са най-ценното, което имаме, защото със себе си и с тялото си сме свързани завинаги. Щастието също е изцяло наша отговорност и мисля, че ако го осъзнаем, нещата ще станат доста по-лесни и физически, и психически. Дори да сте най-стройните, най-усмихнатите, най-положителните, ще се намери някой, който не ви харесва. И това не е лошо. Хората са различни – различни вкусове, различна опитност, различна култура. „За всеки влак си има пътници“ е казал народът, така че каквито и да сте сега – болни, нещастни, дебели, ще се намери някой да ви хареса. Щастието и здравето са вътре в нас. Ако смятате, че не знаете как да се справите, потърсете помощ и ще намерите. Учителят идва, когато ученикът е готов.

За повече информация относно тренингите по „Скоростно четене” и „Мнемоника”, разгледайте сайта на Анастасия: www.zenom.pro

Оставете коментар