Хранене

С диети не се отслабва

By януари 7, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart/Illugraphy

Точно в този период след всичките празници много от нас се чувстват привлечени от мисълта да направят някоя диета. Може би по празниците сме хапнали малко повече и някои дрехи вече ни стягат или по принцип си имаме там едни килца за сваляне и нали нова година, ново начало – сега му е времето да им обърнем внимание.

Диетите обаче не водят до нищо добро. След всичките мъчения и лишения може и да свалите желаните килограми, но в момента, в който започнете да ядете както по принцип, тялото решава да си навакса и често трупва дори повече килограми отколкото сте имали преди диетата. С диетата третирате единствено симптома – излишните килограми, а не причината – нездравословното хранене. Друг е въпросът, че много диети са крайно вредни за здравето. А за какво ви е стройна фигура, ако сърцето или бъбреците ви са затормозени?

Самата аз през живота си съм изпробвала доста диети. И всеки път се чувствах зле. Спомням си как правех прословутата диета със зелева супа – толкова ми беше противна, че я ядях на сила. Издържах точно 4 дена, през които нямах никаква енергия, бях постоянно гладна и в лошо настроение. Прекратих този тормоз когато на четвъртия ден по време на една прекрасна разходка с най-добрия ми приятел в старата част на Търново до такава степен ми прилоша, че единственото, което можех да направя е да седна на земята и да си стоя там. Била съм на около 15 години и още тогава започнах да осъзнавам, че има много по-важни неща от външния вид и не си заслужава да жертваме тях в името на стройната фигура.

И все пак зелевата супа е сравнително безобидна и се измъкнах от нея без особени здравословни последици. Напоследък често чувам, че някой е решил да отслабва с някоя от диетите, базирани основно на консумацията на месо, като например диетата на Дюкан. Д-р Дюкан безспорно е човек достоен за уважение, който е направил много, за да помогне на хората с наднормено тегло да разрешат проблема си. И все пак самият той признава, че протеиновата диета натоварва вътрешните органи и ако човек не пие достатъчно количество вода, за да изкара навън токсините от тялото, може да си създаде сериозни проблеми. Отделно самият Дюкан установява, че човек не може да кара дълго време само на протеини, защото тялото се задръства и не може да изкара отпадните продукти навън, а с усилената консумация на месо те са наистина много. Не знам на вас това как ви звучи, но за мен тези констатации са достатъчно показателни, че месната диета е вредна за здравето.

Някои хора споделят, че с тази диета са отслабнали, но в последствие се оказва, че килограмите са се върнали и така не само, че имаме интоксикиран организъм, ами и никакъв резултат. Аз лично не съм си позволявала лукса да изпробвам тази диета, защото вече бях решила, че няма да ям месо, когато започнах да се интересувам от отслабване. Затова пък намерих един доста показателен отзив на човек, който също се е борил дълго време с килограмите – Петя Раева от книгата й „Радостта от храненето”:

Пробвах диетата на Дюкан, но ефектът при мен не беше положителен. Ставаше ми лошо и ми се виеше свят – както установих, от спадане на нивото на кръвната захар…

Ако спрете да консумирате въглехидрати, тялото ви набързо ще извлече натрупаните запаси от гликоген в мускулите и в черния ви дроб, за да поддържа нужните нива на глюкоза в кръвта – основно за храна на мозъка и енергия за тялото. Гликогенът се свързва с вода, когато тя се намира в тъканите: в смисъл, когато гликогенът е в тъканите, той е свързан заедно с водата и когато тялото започне да черпи запасите си от гликоген, се освобождава и водата – с урината. Именно това е основната причина за рязкото намаляване на теглото, когато започнете да спазвате безвъглехидратна диета. Рязкото спадане на теглото от няколко килограма за седмица-две предизвиква абсолютна еуфория у нас, въпреки консумирането на храни с високо съдържание на мазнини. За съжаление обаче, когато отново започнем да консумираме въглехидрати, тялото много бързо възстановява и запасите от гликоген в тъканите, съответно и свързаната с него вода. Така че не бързайте с радостта!

Крайният отпадъчен продукт от метаболитното изгаряне на белтъчини е амоняк, който е високотоксичен, преработва се от черния дроб в урея, която е по-малко токсична от амоняка. Уреята се отстранява от организма от бъбреците чрез урината.

Като цяло безвъглехидратната диета има следното въздействие върху организма:

  1. Повишава се натовареността на черния дроб – когато амонякът в кръвта се увеличава, функцията на мозъка се влошава, като може да се стигне до загуба на съзнание, чернодробна кома. Лесно може да се разпознае увеличеният амоняк по дъха на хората.
  2. Повишава се натовареността на бъбреците – повишеното производство на урея води до повишена загуба на вода в урината. Този диуретичен ефект води и до загуба на биологично значими елементи, особено на калций, и така се увеличава рискът от остеопороза, особено при жени в менопауза.
  3. Възможно е много органи да бъдат изложени на токсични отпадъчни продукти след преработката на белтъчините. Доста хора се заблуждават, че прекомерната консумация на месо изгражда здраво тяло и кости.

Трябва да ви кажа, че след като се храних две седмици само с месо и понякога със зеленчуци, започна да ми се гади при мисълта за пилешко месо например. Поръчвах си пържола, нарязвах си я и започвах недоволно да ровя в чинията си с мечтата за нещо въглехидратно, картофи например, а когато започна да ми прилошава и почувствах абсолютна телесна слабост, нещата станаха зле и прекъснах диетата. Резултатът беше, че килограмите, които бях свалила с неистови усилия и постоянен глад, се възстановиха в рамките на три седмици…

Толкова за опитността с конкретни диети. Друга важна особеност при диетите е точно ограничението, особено когато ви е строго написано какво да ядете за закуска, обяд и вечеря под точни грамажи. В такъв случай умът ви се чувства като в капан и постоянно си мисли за разни други неща, които му се ядат. И вие започвате да се чувствате зле, постоянно сте гладни и раздразнителни. В резултат най-често когато диетата свърши, си наваксвате със забранените неща, нали така?

Ето защо бих ви предложила следното нещо – Нова година, ново начало. Нека тази година да не се втурваме в диети за отслабване, ами да направим нещо добро за себе си. Много по-добра опция от това да си налагаме ограничения само за да отслабнем, е да проучим коя храна е здравословна за нас и коя е по-добре да изключим от менюто си. Много по-добре е да изпробваме нови здравословни рецепти и така с разнообразно хранене неусетно да изтласкаме вредните храни от менюто си. Не е нужно да се лишаваме от сладките неща, може просто да се научим сами вкъщи да си правим здравословни техни варианти. Не е нужно да ограничаваме количеството си храна на ден, може просто да я заменим с нещо, на което тялото наистина се радва. Може просто да започнем да се храним с повече плодове и зеленчуци, да вкараме детоксикиращи храни, като например повечко зеленолистни или спирулина. Нека наблегнем на разнообразието от здравословни храни за сметка на еднообразието от вредни такива. Ето това би била най-добрата диета за отслабване!

Оставете коментар