ПсихикаСексуалност

Травми на сексуалността – причини – съзнание на жертва

By юни 20, 2014януари 3rd, 20222 Comments

Сега ще разгледаме причините защо се случват неприятни ситуации в сексуален аспект. Това не е случайно, защото в крайна сметка няма нищо случайно. За да се окажем на едно и също място с подобен болен човек, ние в ума си сме създали предпоставка това да се случи. Да, много е неприятно, когато те боли и трепериш от страх, а някой страничен човек дойде и ти каже, че ти сама си виновна! Всъщност тук не става въпрос за вина, а за важен урок, който ни се показва понякога по доста грубичък начин, но нека не забравяме, че Вселената е най-неуморният учител и когато трябва да научим един урок, тя ни го поднася по всевъзможни варианти. А когато ние се инатим и не учим по лесния начин, се налага да ни се даде по трудния.

Жената, привлякла към себе си подобна ситуация, не я предизвиква на физически план. Доводът, че тя сама си го е предизвикала с облеклото си, с това, че е ходила сама по тъмно или на неоживено място, с това, че не е подбрала добре хората, с които да излезе, в повечето случаи въобще не е валиден. В подобна ситуация попадат и жени, облечени прилично, без да показват части от тялото си. В подобна ситуация една жена може да попадне и посред бял ден на оживено място, без значение дали е сама или с други хора. Да, разбира се една доза предпазливост никога не е излишна, но все пак е важно да разберем, че не привличаме тези ситуации единствено по физически начин.

Една такава ситуация ние привличаме чрез нашите мисли, емоции и модели на действие. За огромно съжаление масово жените сами влизат в ролята на жертва, защото така е по-лесно. Балансираното центрирано отношение към живота е това на асертивния човек – този, който поема отговорност за себе си и живота си, този, който отстоява себе си, но в същото време се интересува и от потребностите на околните. Асертивният човек знае, че може да се справи с всяка ситуация и дава най-доброто от себе си, за да гледа положително на живота. Ако не сме се развили като асертивни хора обаче, ние изпадаме в едната от крайностите – или сме жертва, или агресор.

Човекът със съзнание на жертва възприема себе си като слаб, беззащитен, безпомощен, той все търси вината в околните, все някой нещо го е ощетил, все той е мъченикът за благото на другите. Тези хора поставят нуждите на другите пред своите собствени, но не защото са алтруисти, а защото това е техният манипулативен начин да постигнат своето. Те са мили и нежни, не смеят да противоречат на околните, за да може околните да ги харесват и да се погрижат за тях, защото те сами не могат да се погрижат за себе си. Те често се оплакват и се вайкат за страданията, които изживяват. Съзнанието на жертвата е отказ да поемеш отговорност за себе си и собствения си живот. Това е непродуктивен жизнен модел, който се състои в това да манипулираш другите чрез своята слабост. Но този модел не е балансиран, ето защо жертвата привлича към себе си агресор, за да се постигне баланс.

Агресорът е човек, който е уверен в своите сили, поема отговорност за себе си и без проблем поема отговорност и за другите. Той обаче до такава степен поставя своите потребности на първо място, че въобще не се интересува какво чувстват и от какво имат нужда околните. Агресорът няма проблем да избави жертвата от отговорност в замяна на това жертвата да задоволява всичките му потребности и да прави каквото й се каже.

Когато една жена има дисбалансиран модел на поведение, тя най-често клони към съзнанието на жертвата. Това не е добре за нея, защото тя губи голяма част от жизнената си енергия във вайкане, оплакване и задоволяване на чужди потребности, като това й пречи да прояви пълния си жизнен потенциал, а в крайна сметка тя именно затова е изпратена на Земята. Вселената й дава знаци и ситуации, за да осъзнае този модел и да го отработи. Време й е да усети вътрешната си сила и да я прояви, като спре да се възприема за слаба и безпомощна. Навикът обаче е много силно нещо, ние до толкова сме свикнали с този модел, че не го даваме без люта борба. В резултат на това Вселената ни изпраща сексуален агресор, за да ни разтърси толкова дълбоко, че да се осъзнаем какви опасности крие съзнанието на жертва. Да, обаче много от нас не се справят подобаващо с този урок и позволяваме една такава ситуация да задълбочи съзнанието ни на жертва, ние сме пострадали, сега другите трябва да ни съчувстват и да се грижат за нас, защото ни се е случило нещо толкова ужасно… И това задълбочава травмата още повече.

Да, знам колко ужасно звучат тези думи, особено когато те е страх и те боли и просто не разбираш защо точно на теб и с какво точно привличаш тези хора. Осъзнаването е тежко, но от личен опит споделям, че в момента, в който откриете вътрешната си сила и спрете да се изживявате като жертва, тези ужасни ситуации спират. Години наред аз лично се бях вкопчила в състоянието на жертва, което ме е поставяло в какви ли не неприятни ситуации с психично болни хора. Знаех, че има някакъв урок, не е просто случайно цялото това нещо. Обаче дълги години не можех да открия какъв точно е този урок. Но сега знам – нямам намерение повече да съм жертва, защото аз съм олицетворение на силата, не на слабостта!

Всъщност урокът е да осъзнаем, че съзнанието на жертва ни пречи. Не външният ни вид, мястото или часа са предизвикали тази случка, а фактът, че се възприемаме като слаби и беззащитни. Това излъчване на жертва привлича като магнит съзнанието на агресора. Когато обаче успеем да излезем от съзнанието на жертва и осъзнаем колко силни сме всъщност и как ние самите носим отговорност за живота си и това, което ни се случва, то тогава ние се превръщаме в асертивен човек, който умее да отстоява себе си и излъчва спокойствие, сила и увереност. И точна това излъчване е нашата най-добра защита от агресорите и най-добрата притегателна сила за всички прекрасни неща, които искаме да сътворим в живота си! Съзнанието на жертва вече е в моето минало, от днес аз съм въплъщение на силата!

Травми на сексуалността – важно е да им обърнем внимание!

Травми на сексуалността – причини – неприемане на сексуалността

Травми на сексуалността – няма нужда от страх!

Травми на сексуалността – блокажи с храненето и килограмите

Травми на сексуалността – блокажи с любовта към себе си

Травми на сексуалността – блокажи с другия пол 1

Травми на сексуалността – блокажи с другия пол 2

Как да преодолеем сексуалните травми?

2 коментари

Оставете коментар