Живот

Хомеопатия – част 2

By февруари 23, 2017декември 29th, 2021No Comments

Homeopatia-2

Интервю с Диана Атанасова – класически хомеопат

Много скептици смятат, че хомеопатията работи единствено въз основа на плацебо ефекта. Ти какво смяташ по въпроса?

Предвид, че хомеопатията помага на бебета и животни, които няма как да се самосугестират, въздействието на хомеопатията със сигурност не може да се припише на плацебо ефект. Самуел Ханеман, бащата на Хомеопатията, е посветил целия си живот на това да открие, приложи и усъвършенства принципите й. Той сам открива и изследва принципа на подобието върху себе си, като започва да приема хининова кора в материална доза и скоро открива, че развива симптоми на малария. Впоследствие открива начина на разреждане и потенциране на хомеопатичните лекарства, който се изпозва и до днес.

Хомеопатичните лекарства се правят основно от растения, животни и минерали, като в процеса на разреждане все повече намаляват и се губят физическите молекули от изходното вещество. Важно е да се подчертае, че хомеопатичните лекарства не са билки и е различен начинът на лекуване от това при билколечението.

При какви заболявания е полезна хомеопатията?

Както казах по-горе, хомеопатията не се интересува от болести и диагнози, които традиционната медицина поставя, тя се интересува от човека насреща и как той преживява определените симптоми. Например двама различни човека може да са болни от грип, но единият да го боледува с много силно главоболие в областта на челото и суха кашлица, която се подобрява от студени напитки и сладолед; а пък другият човек да вдигне висока температура, по време на която да го втресе, да започне да го дразни светлината и да има нужда да лежи.

Хомеопатията е полезна и за бебета и за животни, като за тях е необходим близък човек, който да разкаже за тяхното състояние. В тази връзка е важно да спомена, че при първото посещение при класически хомеопат се прави хомеопатично интервю, което има за цел хомеопатът да се запознае освен с оплакванията, които ще изкаже човекът отсреща, и със същността и характера на самия човек.

С какво може да се комбинира хомеопатията като метод?

В параграф 273 от своя сборник „Органон на лечебното изкуство“ Самуел Ханеман казва следното: „В никакъв случай при лечението не е потребно и затова е недопустимо да се назначава на пациента повече от едно единствено лекарствено вещество по едно и също време.“ Хомеопатичното лечение постепенно прави организма на човека, а и самия човек, по-здрав на физическо, емоционално и умствено ниво. Това съответно не изисква да се прави нещо допълнително към хомеопатичното лечение.

Един малко по-различен въпрос. Кое ти помага да си обичаш тялото?

Обичам тялото си, когато обичам себе си. Това се случва, когато разчитам какви са ми нуждите и се грижа за тяхното удовлетворяване. Тогава като се погледна в огледалото и се обичам цялата – и тялото, и душата. Затова толкова много обичам хомеопатията. Тя помага и е много близко до психотерапията – и двете вървят в посоката да обичаме себе си, тялото си и всичко в нас.

Какво е твоето финално послание за читателите на Здрава история?

Моето финално послание е: Мили читатели, отделяйте време за себе си и за задоволяване на своите нужди всеки ден, това са жестове на любов към себе си. Само тогава всеки един от вас ще има способността да даде любов и към другите! Защото няма как да дадеш нещо навън, ако го нямаш вътре в себе си! Бъдете здрави, бъдете цялостни!

Много благодарим на Диана за интервюто, което даде за Здрава история!

За връзка с Диана, можете да използвате нейния имейл dia.atanasova@gmail.com или ФБ профил.

Хомеопатия – част 1

Оставете коментар