Тяло

Юмейхо терапия

By ноември 26, 2013януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Живко Живков - личен архив

Интервю с Живко Живков – юмейхо терапевт и инструктор по йога на смеха

Какво представлява Юмейхото?

Самото название на терапията е източен специален божествен масаж. Това вече говори само по себе си достатъчно. Това не е просто подредба от случайни думи, а действително терапията е свалена от тибетските манастири за помощ на хората в най-трудните времена, а сега определено са такива. И това е една много дълбока терапия, макар че основното, което се говори в нея е физическият център на тежестта, който е в основата на таза, но това е най-малкото, което се прави. Намества се центъра на тежестта, оттам двата крака започват да носят тежест еднакво, гръбнакът се изправя. Целта е да се изправят всички прешлени и кости в човешкото тяло, понеже съвременният начин на живот води до неправилни стойки и средата, в която се намираме, не е естествената. Освен това се движим прекалено малко и всичко останало не е пригодено така, че да сме в оптимално развитие на тялото.

Като спомена равномерно разпределяне на тежестта, се сетих за токчетата – любимите обувки на много жени. Предполагам, че и в общия случай вредят, но какво се случва когато килограмите в тялото са повече и по принцип е вероятно то да реагира с подуване на глезените и оттичане на краката даже и без токчета. Би ли могло да се отрази зле и до каква степен?

Отразява се, разбира се. Не е естествено да се носят токчета. Да, изглежда много предизвикателно, дава самочувствие на жените, те изглеждат сексапилни. Но това не бива да бъде ежедневна практика, защото причинява много щети на гръбнака и на останалите части от човешкото тяло. Разбира се, не трябва да залитаме в крайности. Примерно има един известен дизайнер, който прави токчета под златното сечение и тогава стойката е съвсем естествена. Но като цяло има над 700 биоактивни точки на стъпалата и когато една жена ходи на токчета, тя стимулира едва 1/3 от тях, като основната част пада на пръстите на краката. От една страна животът по принцип е напрегнат и работим повече с главата, а тези биоактивни точки в пръстите на краката също отговарят за белите дробове, очите, главата и допълнително утежняват положението от друга страна.

Тоест когато стъпваме на цялото ходило, ние стимулираме тези точки равномерно, а с токчетата оказваме прекален натиск на едни точки за сметка на други?

Да, а на останалите вече не се обръща внимание и това води до импулси към съответните части и системи на тялото.

Ти наистина спомена нещо много ценно в тази връзка – да няма крайности. Хайде, за някой специален случай може токчета, но иначе да си ходим с маратонки!

То е красиво все пак.

Да, явно от време на време може да си го позволим. Когато човек качи нови килограми, тялото се затормозява и поне при мен усещам как глезените започват да се подуват, коленете болят… Може ли чрез Юмейхо по някакъв начин да се помогне на тялото и да се облекчат тези симптоми?

Да, в основата на Юмейхо стои схващането, че дисбалансът в таза е два типа. Единият е когато лявата част на таза е по-висока, другият е когато дясната част на таза е по-висока. В първия случай се получава затлъстяване, а във втория организмът отслабва. Това е свързано и с вътрешните органи. Те се притискат, притиска се и гръбнакът, който всъщност отговаря за съответната част и съответните органи. Там се случват главните импулси, гръбнакът все пак е свързан с мозъка – първо с гръбначния, а после и с главния. Когато човек се намести, той се връща в хармоничен баланс и равновесие, връща се към една хармония, която го кара да се чувства добре в тялото си и да изглежда красив и хармоничен. Все пак си има и други наследствени черти, ДНК, които човек до голяма степен не може да преодолее, но пък може да направи най-доброто с това, което има.

Ако лявата част на таза е по-висока от дясната, това може да бъде предпоставка да пълнеем, но не ни е оправдание, нали така?

Да, все пак причините са много и комплексни. Но нещата са свързани и в един момент наистина ще трябва да се реши наличният проблем с таза, защото той причинява и много други щети в човешкия организъм.

Jivko_umeiho3

А има ли някакви точки за отслабване или такива, които помагат на организма да се изчисти от токсините?

Да, в човешкото тяло има всякакви точки. Има точки за отслабване, но в днешно време все пак трябва да се гледа цялостно на нещата. Не може само с натискане на една точка да се реши проблемът. Да, може да се потисне глада за малко, но не е добре. Наистина е необходимо човек да осъзнава, да разбира и да прави необходимите избори. В действителност физическият баланс, който Юмейхо постига – да намества, се отразява и на всички останали тела – на емоционалното, на менталното, на всички фини тела, които се споменават в различни учения. В етапите на терапията се достига до тях и се работи с тях, макар на пръв поглед да изглежда, че се натиска само физическото тяло, практиката така или иначе работи цялостно.

Тоест работи и върху горните нива, които все пак не можем да пипнем с ръка и имаме по-труден достъп до тях?

Да, затова има отпечатък от наши емоции и мисли върху физическото тяло. Така както мислите сътворяват действителността, по същия начин те се отразяват и върху нашите тела. И един добър терапевт би могъл да помогне на човек да се осъзнае и бързо да израсне.

Да, правило ми е впечатление как само от стойката на човек, един юмейхо терапевт  напипва къде има някакъв проблем с мисловните модели, къде има емоционални проблеми, което е много интересно. А имаш ли наблюдения как се отразяват върху тялото вманиачаването във външния вид, постоянният страх да не напълнеем и хранителните разстройства като цяло?

Мисловният модел на страха от напълняване като всеки един страх започва да придава голяма значимост на това, от което човек всъщност се страхува. Напълняване – думичката остава като една котва и започва да ни тормози. Пуснала е корени в подсъзнанието, страхът си работи и човек започва да си налага един такъв контрол – постоянно избира какво да яде, избира къде да ходи, не може да се отпусне и в един момент всичко това прелива и човекът си казва: „О, аз защо да не се наям?” И действително страхът води до такива проблеми. Не трябва да има страх като цяло, това е основното. Необходимо е да правим осъзнати избори и да предприемаме това, което считаме за най-добро, а не да се страхуваме.

Искаш ли да кажеш още нещо на читателите на „Здрава история”?

Нека се хранят според времето, т.е. според сезона като моментна храна и като времето и мястото, където са те, за да може храната да бъде максимално близка до тях, ако това отговаря на съзнателния избор, който е направил човек. Ако е веган например и там има веганска храна, това е добре, ако е на път може да си носи ядки или нещата, които обича. Също да се храни и според времето, в което живеем. В момента на най-преден план излиза именно връщането към природното хранене. А като цяло силно препоръчвам да не се яде месо, за да може човек да не причинява неприятни неща на себе си, добре е постепенно да го откаже. Да се откаже съзнателно от него, заради физическото и духовното си здраве.

Добре е хората да се отнасят към себе си и към другите внимателно и да се обичат наистина. Да възстановяват изконната връзка между всички хора – чисто приятелска любов, и да тренират, да извършват физическа дейност като хоби и приятни занимания. Да творят, защото когато се себепознава, човек има нужда да остави някакъв отпечатък върху света, а това става чрез творчество. Така ще получи щастие, защото ако не се изявява по някакъв начин, нещата не са добре. Получава се неудовлетвореност от живота, защото той не е дал нищо. Той може да чете много, но в действителност това знание е необходимо да се приложи по някакъв начин, защото животът е естествено изпитание. Човек инкарнира, ражда се тук, за да учи по някакъв начин – във взаимоотношенията с партньора, в това как се набавя енергия, най-вече пари, в това как се грижи за някого, как са се грижили за теб като малък, после ти как се грижиш за някого като дете, да обиколиш кътчета, които искаш да видиш на земята и всъщност да си изпълниш мисията, да се отнасяш към хората с достатъчно любов. Нещата са доста прости, само че обичаме да ги усложняваме!

Ако Юмейхо е разбудило интереса ви, повече информация можете да намерите тук.

Йога на смеха – интервю с Живко Живков

Оставете коментар