Хранене

5 забавни причини да ядете глутен

By юли 9, 2014януари 3rd, 20226 Comments

снимка: Deviantart/CarpeSav

Глутен. Трънчето в петата на здравословно хранещите се. Той е лепкава смес, която се асоциира най-вече с преработените храни – торти, сладки, банички, пица и така нататък. Знаете, че тези храни не са за вас. Но понякога дори най-върлият противник на глутена се поддава на изкушението.

И слава Богу! Какво би бил животът без тези скъпи удоволствия?

Ако сте следвали безглутенов начин на хранене за известно време, знаете рутината. Сменяте нормалния хляб с безглутенов, правите си спагети от тиквички или торта с блат от ядки. Но в даден момент ви писва, искате си истинското нещо. И наистина е добре да си го позволите (освен ако нямате стомашни проблеми). Позволете си глутен, когато дойде правилният момент и това ще ви донесе най-голямо удоволствие. А не когато сте раздразнени или емоционално изцедени от работа, от връзката си (или липсата на такава) или от живота сам по себе си.

Като общо правило, препоръчваме глутена не по-често от веднъж месечно. А ако се изкушавате да си го хапвате по-често, по-долу ще намерите 5 ценни причини да увеличите приема на глутен:

1. Искате да качите 3 килограма.

Яжте глутен. И ще тежите 3 килограма повече. Това е само временно и трае около 4 дена. Дори не става въпрос за мазнини. Това е просто вода, която тялото задържа в опит да изчисти глутена от организма ви. Вашето умно тяло възприема глутена като вирус и изпраща отбранителните сили да го изгонят. Яжте глутен редовно и всекидневно ще задържате вода. И ще изглеждате и ще се чувствате малко по-дебели. Чудесни новини за тези от вас, които искат точно това!

2. Харесва ви да сте подути.

Или може би искате да видите какво е да си бременна, когато всъщност не си? Колко голям става коремът ви? Отправете си предизвикателство като ядете глутен на всяко хранене (много лесна задача). Така ще позволите на бактериите в чревния ви тракт да ферментират въглехидратите, идващи заедно с глутена, и те ще си направят голямо смрадливо парти във ваша чест. И при това партито ще е дълго – цяла нощ и дори на следващия ден. Супер, време е да си имаме голям корем!

3. Обожавате променливите настроения.

Много ви въодушевява идеята да бъдете леко обезумели. Никога не знаете каква емоция може да се появи. Може да се чувствате леко тъжни, защото сте се въздържали от глутен цял един ден, след което може да се почувствате изключително ободрени, защото сте изяли цяла купа с глутен!

Глутенът се намесва в химията на мозъка. Той предизвиква освобождаването на допамин и активира опиоидните рецептори в мозъка. Колкото повече глутен ядете, толкова повече мозъкът не слуша тези невротрансмитери и толкова повече глутен ще ви трябва, за да ви „оправи”. Ако искате настроенията ви да зависят от храната, която поемате, продължавайте да ядете глутен.

4. Харесва ви да отидете на ресторант и да ви се обърне специално внимание.

Обожавате вниманието, без значение дали добро или лошо. Е, добри новини, тъй като колкото повече глутен ядете, толкова повече увеличавате вероятността да развиете алергия от определени храни. Тогава вече не само глутенът ще е проблем, а ще си имате неприятности и с чесъна, доматите, ягодите, дори с черния пипер! Много ще е забавно! Глутенът е изключително остра молекула, която раздразва деликатните стени на чревния тракт. Когато това се случи, вие придобивате „спукано черво”, което позволява на повече храна да навлезе в кръвния поток, а това отключва защитната реакция на организма. Това означава повече възпаление, повече задържана вода и повече храни, които ще трябва да избягвате. Сервитьорите ще ви обожават! Вие ще бъдете един от „онези” хора.

5. Обичате да си поспивате на работното бюро.

Време е за следобедната ви медитация. Спите си върху бюрото. Никой няма да тъжи за вас. Така или иначе мозъкът ви си е леко изтощен от всичкия глутен. След като се събудите, няма да се чувствате по-освежени, но поне сте се приближили към края на работния ден. Ох, избутахме още един ден! Мисълта да бъдете жизнени и изпълнени с енергия е малко страшничка… Не сте съвсем сигурни какво би било това, какво да правите или как ще се справите с това да бъдете звезда на работното място. Страшно е. Още една хапка хлебче, за да вкочаним емоциите, моля!

Когато става въпрос за глутен, всичко се свежда до баланса. Не го препоръчваме като част от вашия нормален режим на хранене, но ако ядете глутен само от време на време, той няма да ви навреди толкова. И все пак от време на време не означава всеки ден и дори не през ден… Тялото е много силно и адаптивно. Помирете се с него!

Източник: mindbodygreen.com / Дана Джеймс

6 коментари

 • Sista каза:

  Глутенът не се съдържа основно в пастички, точтички, а във пшеницата, овеса, булгура, ечемика и всичко направено от тях: така че не е въпрос на „поддаване на изкушение“- има много здравословни храни, които съдържат глутен и не всички са алергични към него.

  • Emilia Tsaneva каза:

   Здравейте! Благодарим за уточнението. В статията не случайно сме сложили тортички, банички и т.н., защото те са най-пристрастяващите храни, които съдържат глутен, и от тях човек е най-трудно да се откачи. Така наречените здравословни варианти като пшеница, било то и под формата на пълнозърнест хляб, за съжаление не са толкова здравословни колкото сме си мислели години наред. Единствено българският лимец би бил здравословна алтернатива за здравословен хляб. За съжаление в днешно време пшеницата е толкова модифицирана, че организмът не я разпознава като храна. При някои хора това се проявява като тежка алергична реакция, при други – като лека непоносимост, която може да се познае по подуването, сънливостта, загубата на енергия, раздразнителността… На български вече има издадена книга по въпроса: „Пшеницата – маскираният убиец“ от Уилям Дейвис с множество изследвания по въпроса. Препоръчвам я на всеки, който би искал да направи съзнателен избор за храната си и особено за хората, които си мислят, че пълнозърнестият хляб е здравословен.

   • Книгата „Пшеницата – маскираният убиец“ от Уилям Дейвис описва американската хибридна пшеница, отгледана с използванета на много химикали. В света няма комерсиализирано производство на ГМ пшеница. Има добри пълнозърнести продукти, които могат да донесат здраве и удоволствие. Хляб от лимец, от биопшеница с квас, например.

    • Emilia Tsaneva каза:

     Благодарим за коментара и информацията! С две ръце сме за българския лимец и хляба от него. Пълнозърнестият хляб от биопшеница с квас също може да е добър вариант, но има доста хора, на които и той не влияе добре и е необходимо да бъдат внимателни с консумирането на хляб като цяло. Да ограничиш хляба е доста тежка задача, затова смятаме, че тази статия би помогнала на хората да си създадат добра мотивация.

 • Надежда каза:

  🙂 Еми, страхотна статия! Пълна с чувство за хумор, но и много истини.

Оставете коментар