Депресия

Депресия по време на почивка

By юли 17, 2022No Comments

Автор: Емилия Цанева

Откъде пък ти дойде това до главата? Отдавна си планира почивка на онова красиво място. Чакаше я с нетърпение. Сега събираш багажа и се тревожиш да не забравиш нещо. Тревожиш се и за пътя как ще мине, дали всичко ще е наред. Проверяваш резервацията няколко пъти, сверяваш автобуса в колко часа беше. Пак преглеждаш дали не трябваха допълнителни документи за самолета. Всичко минава добре, стигаш до желаната дестинация и… о, ужас, депресия! Не чувстваш абсолютно нищо!

Когато депресията те навести по време на почивка, тежестта е двойна. От една страна по принцип не е приятно да нямаш енергия, да искаш само да спиш, да не ти се занимава с нищо. В този случай към това се добавя и тежкото изискване към себе си – трябва да се радвам! Длъжен съм! На почивка съм! Мислено си казваш, че си на красиво и интересно място, съответстваща емоция обаче няма. Много хора в тази ситуация се плашат. Чудят се какво не им е наред! Защо не могат да се порадват като нормалните хора?!

Депресията е упорит вестоносец

Човек където и да отиде, си носи вътрешното състояние със себе си. Ако при първите признаци на депресия човек не вземе мерки, а просто ги игнорира, като се натовари с още повече задачи и се дрогира с кафе, за да не заспи, нормално е депресията да се прояви с пълна сила, когато човек най-накрая реши да си почине. Все пак тя има важно послание за теб. И като един добър вестоносец няма да се спре докато не достави съобщението си.

Всички емоции са изключени

“Добре де, ама не можеше ли поне на почивката да се насладя?”. Когато човек е свикнал да потиска емоциите и потребностите си, той не потиска само някои от тях. Потискайки тъгата, гнева, страха, човек потиска и щастието и радостта. И няма копче за мигновено включване. Започне ли човек да си обръща внимание, всички емоции се връщат малко по малко – и тъгата, и гнева, и радостта.

Какво да правиш?

Но какво да правиш с почивката си, докато си в депресия? Приеми, че това е положението в момента и спри да се бунтуваш. Радостта не идва с насилване. Просто приеми, че си в депресия в момента и не изпитваш емоцията, която би ти се искало. Това е положението в момента, няма винаги да е така. В същото време не се отдавай докрай и на импулса просто да се завиеш през глава и цялата почивка да не станеш от леглото. Макар да не си в стандартното си състояние, почивката може да ти се отрази благотворно, дори когато си в депресия. Ето няколко идеи:

Спа

Свързването с тялото помага на процеса човек да се стабилизира. Ефектът няма да се усети веднага, проявява се с достатъчно натрупване. Да се отпуснеш в сауната, да си постоиш в басейна, да се топнеш в джакузито, да си позволиш масаж – макар и в момента да не виждаш смисъл, с тези дейности тялото ти ще започне да отделя “щастливи” хормони.

Разходка сред природата

Пораздвижи се, колкото и да ти е трудно. Досегът с природата помага да се заземиш – тоест човек да се свърже с корените и стабилността си. И макар че ефектът няма да се усети веднага, с натрупване досегът с природата ще ти се отрази благотворно.

Нови места

Забележителности, ресторант, кафе – поогледай се какво ново има наоколо. Характерно за депресията е, че ни дърпа към миналото. Когато в настоящето има нещо ново, има възможност да успеем да се позадържим тук и сега поне за момент. 

Депресията не е най-приятният спътник, когато човек е отишъл на почивка. Но дори и в такава ситуация има какво да направиш, за да ти поолекне. Ако от много време се бориш с депресията, време е да потърсиш помощ от специалист.

Виж още:
Депресия през лятото – Здрава история (zdravaistoria.com)

Оставете коментар