Депресия

Депресия през зимата

By януари 14, 2023No Comments

Да изпаднете в депресия през зимата не е необичайно. За много хора най-хубавото нещо през студения сезон са Коледа и Нова година. Веднъж след като празниците са отминали, остава само студ, мрак и дълги работни дни. Лятото и отпуската изглеждат адски далече. Нямате желание за нищо, само да си седите вкъщи свити на кълбо с топлото одеяло и никой да не ви закача за нищо. Други пък са свръх мотивирани от поставените цели за новата година, но често реалността бързо ги смъква на земята. Все пак ако досега не сте практикували никакъв спорт и сте спали до последния възможен момент преди работа, не успявате от нова година да ставате всяка сутрин в 5:00 и да ходите на фитнес дълго време. Свръхздравословното хранене също някак не се получава – все се появяват поводи, заради които човек да си позволи пица, торта или повечко алкохол. Ех, тази зима…

Да се появи депресия през зимата след нова година или най-малкото спад в настроението не е изненадващо. Може би сте имали приповдигнато настроение покрай празниците. Радвали сте се на някое пътуване. Предвкусвали сте успеха с новогодишните си цели и… бам. Студът, мракът и сивото ежедневие неприятно ви дърпат надолу. Ех, нали от нова година трябваше всичко да е различно?! Животът обаче не се променя от само себе си само със смяната на календарната година. 

Депресия през зимата – основни фактори:

 • по-малко часове естествена дневна светлина;
 • студени температури, съответно по-малко време навън;
 • социално изолиране, не ви се излиза;
 • връщане към сивото ежедневие след приповдигнатото настроение през декември;
 • нереалистични цели и очаквания от новата година;
 • изтощение на тялото – прекаляване с нездравословна храна и субстанции, натрупване на токсини, недостиг на витамини;
 • годишнина от загуба на близък;
 • роднински конфликти по време на празниците.

Как да облекчим наличната депресия през зимата:

 • реалистични цели – човек се депресира най-бързо, когато си постави нереалистично високи цели с очакването, че ще ги достигне бързо и лесно. Прекалено позитивното мислене може в този случай да ви подхлъзне към депресията. Повечето цели отнемат доста време и изискват постоянно полагане на усилия. С малки редовни стъпки целта може да се постигне след няколко месеца или няколко години – зависи от мащаба на целта. Важно е да си дадете сметка какво е реалистично за вас и за колко време. Ако не сте сигурни, поискайте си обратна връзка от хората около вас. Така ще добиете реална представа какво е възможно и може би ще успеете да избегнете чувството, че за нищо не ставате. Най-често параметрите на целта са нереалистични, не че вас не ви бива. Преформулирайте новогодишните си цели и удължете периода за тяхното постигане, за да не си докарате депресия през зимата.
 • грижа за себе си – зимата е период, когато сте по-лесно податливи на болести и лошо настроение. Знаейки това, имате възможност да вземете мерки превантивно. Витамини, пречистване, йога, солна стая, парна баня – каквото знаете, че действа за вас за повишаване на имунитета и настроението. Дайте си го преди да са се появили първите неприятни симптоми.
 • оцвети сивото ежедневие – не е добра стратегия да живеете само за уикенда, отпуските и празниците. През работните дни има прекрасни моменти, неща, места и хора, на които да се порадваме. Помислете как да внесете малко повече цвят и радост в ежедневието, за да ви е по-топло на душата и по-весело на сърцето. 

В случай, че нещата вече са излезли извън контрол и нямате сили да приложите никое от горепосочените предложения, защото сериозно сте затънали в депресия през зимата, е време да се обърнете към професионалист.
В “Здрава история” специализираме в работата с хора с депресия

Автор: Емилия Цанева

Вижте още:
Депресия покрай рождения ден

Оставете коментар