Хранителни разстройства

Храната и теглото са се превърнали в център на живота на човека и най-голям източник на тревожност. Хранителните разстройства могат да се разделят на анорексия, булимия, бигорексия, орторексия, емоционално хранене.

Анорексия е налице, когато човекът по всякакъв начин отбягва храната и теглото му вече е под нормата. Близки и приятели често се опитват да се намесят и да го накарат да яде ако трябва и насила, но това само усложнява нещата.Човекът започва да се затваря в себе си, да се крие и да лъже за количеството и вида на поетата храна, отбягват се социални събития, хранене с други хора. Поради ниското тегло и нанесените щети на тялото, при терапията на анорексия е наложително да се включат и редовни посещения при лекаря, за да може човек освен за психиката, да се погрижи и за тялото.

При булимията е налице поемане на голямо количество храна за малко време, обикновено става въпрос за висококалорични храни, като по този начин булимикът временно успокоява напрежението си. Той яде, без да усеща вкуса на храната, нито може да прецени какво количество е изял, храненето се случва като в транс. Впоследствие установява какво количество храна е изял и се чувства виновен. Някои булимици се опитват да компенсират погълнатите калории с повръщане, лаксативи или прекомерен спорт. Други не компенсират погълнатите калории, в резултат на което често е налице наднормено тегло.

Бигорексията е характерна за мъжете, често се нарича обратна анорексия. Като се погледне в огледалото мъжът се вижда слаб и недостатъчно мускулест, въпреки че обективно изглежда добре. Налице е компулсивно трениране и хранене така че да се увеличи мускулната маса възможно най-бързо, проблемът е, че все не е достатъчно. Колкото и да тренира, колкото и мускулест да изглежда, човекът все не е удовлетворен от себе си. Прекалява се с тренировките и режимите, понякога човек тренира, дори когато има контузия.
При орторексията човек е фокусиран да се храни само и единствено със здравословна храна. Това човек да се грижи да е здрав, е нещо прекрасно, само че в този случай се превръща в компулсивност, която в крайните случаи може да даде точно обратния ефект – да влоши здравето на човека. Отново животът на орторексика се върти около храната и здравето, другите аспекти от живота се пренебрегват. Социалните контакти страдат, често човекът се изолира и се отдръпва от околните. Горд е със себе си и здравословното си хранене, в същото време ако се случи да изяде нещо не по план, се чувства изключително виновен и се самобичува.
При емоционалното хранене е налице посягане към храната, когато човек започва да изпитва трудни за него емоции и понеже му тежат и иска да се отърве от тях, посяга към храната, за да ги заглуши. Тук не е налице компулсивността около храната и теглото, която имаме при анорексията и булимията например, но все още темата храна и тегло създават тревожност. Добре е човек да се научи да се свързва с емоциите си и да ги изживява, както и да разполага с други подкрепящи дейности, когато му е трудно, защото редовното прекаляване с храна често води до наднормено тегло и влошава качеството на живот на човека – самочувствието му спада, не се чувства достатъчно добър, понякога започва да се чувства дори като провал. Ходенето по магазините да си купи нещо ново се превръща в кошмар, особено когато обичайният размер дрехи вече не му стават и се налага да премине към по-голям.
Всички хранителни разстройства са механизъм за справяне, който обаче носи много страдание. Не е нужно да носите тази тежест сами, обърнете се към терапевт.

 

Имате нужда от консултация или семинар?

Вижте нашите услуги