Психотерапия

Как да си изберете психотерапевт?

By февруари 13, 2022No Comments

Автор: Емилия Цанева

Все повече хора в България се осмеляват да се обърнат към специалист, когато имат трудности. Не е срамно да потърсите подкрепа. Напротив, това е признак на зрялост и добра грижа за себе си. Но как да намерите подходящия психотерапевт за Вас? 

Потърсете препоръка от познат или специалист

Ако имате познати, които ходят на терапия, не се притеснявайте да ги попитате за контакт. Те най-често с радост споделят своите впечатления и координати на терапевт, от когото са доволни. Същото важи и за познати на познати. Не се стеснявайте да попитате, никога не се знае откъде ще получите полезна информация. Ако имате близък психолог или психотерапевт, спокойно можете да го помолите да Ви препоръча колега. Можете да попитате и личния си лекар. Както и други специалисти в контакт с голям брой хора – маникюрист, фризьор, козметик. Те са прекрасен източник на контакти. Поискайте си и ще Ви се даде. 

Проверете в интернет

Повечето психотерапевти имат сайт, в който можете да прочетете повече за тях. Например в коя школа точно са завършили, дали работят онлайн, на живо или и двете. В какви теми специализират. Често можете да прочетете и статии, написани от самите тях, което също дава определена представа за тях. Освен това има портали в интернет, където са представени различни психотерапевти. Така може да разгледате представянията на няколко и да си изберете този, който най-много ви допада. Много терапевти водят обучения и участват в различни дискусии. Можете да се включите в някое от тях. Така хем ще научите нещо ново и полезно, хем ще добиете представа за човека от първа ръка. 

Има разлика между психотерапевт и психиатър

Често хора се притесняват да се обърнат към психотерапевт от страх, че ще им постави диагноза и ще им предпише лекарства. Има обаче сериозна разлика между психиатър и психотерапевт. Психиатърът е с медицинско образование. Това е специалистът, който поставя диагнози и при необходимост предписва лекарства. Към психиатър човек се обръща, когато е налице по-тежка симптоматика и/или генетично предразположение към дадени заболявания. Психотерапевтът е с психологическо образование, не изписва лекарства и най-често не поставя диагнози. В зависимост от насочеността си може да работи с по-леки или по-тежки случаи. При съмнение за налично заболяване, особено при генетична обремененост, психотерапевтът може да Ви насочи към консултация с психиатър преди да започне да работи с Вас. Това се прави с единствената цел да има яснота за състоянието и да се намери най-добрия начин на действие за Вас.

От коя школа да е Вашият психотерапевт?

Гещалт, позитивна терапия, когнитивно-поведенческа, психоаналитична, неорайхианска и други – има различни школи, в които терапевтите се обучават. Всяка една от тях си има различен подход и всеки един метод има своята ефективност. Често терапевтите се обучават в една основна школа, след което надграждат с методи и от други направления. По този начин имат достатъчно богат набор от инструменти, от които да изберат най-подходящия за конкретния човек, момент и тема. Бих препоръчала да се фокусирате върху това как се чувствате с един терапевт и дали Ви допада като усещане и излъчване, не толкова от коя школа е.   

Мъж или жена терапевт

Полът на един психотерапевт и полът на клиента оказват известно влияние върху терапевтичната връзка и начина на работа. Често мъже клиенти се стесняват да се обърнат към мъж терапевт и се обръщат към жена, тъй като им е по-комфортно да говорят с жена. На други мъже пък им е по-комфортно да работят с мъж терапевт. Някои жени имат остра нужда от бащина фигура, съответно се обръщат към мъж терапевт. Други жени пък се чувстват по-комфортно да работят с жена. По мои лични наблюдения когато става въпрос за дългосрочна терапия, клиентите успяват да си свършат най-добра работа, когато известно време работят с терапевт от единия пол, след което работят и с терапевт от другия пол. Като цяло тук важи правилото за школата – въпросът е как се усеща клиентът с терапевта и от какво има най-голяма потребност в момента. 

Не се отказвайте, докато не намерите Вашия психотерапевт

Понякога човек отива по препоръка при даден специалист и се чувства странно. Много хора се отказват след първия опит, въпреки че имат нужда от подкрепа. Разбира се, че можете да намерите подходящия специалист за Вас и от първия път. Но при някои хора се налага да пробват с няколко различни специалиста, докато намерят подходящия за тях. Важно е да намерите човек, който Ви вдъхва доверие и усещате разбиране от негова страна. Различни клиенти, различни потребности. Затова терапевт, който е идеален за един, за друг може да не е подходящ. Не се отказвайте от първия опит. Но ако вече сте пробвали при 2-3 терапевта и никой от тях не Ви харесва, по-скоро не става толкова въпрос за това дали те са подходящи, а сигнализира, че имате трудност с доверието и изпитвате страх. В такъв случай спрете търсенията и просто си изберете този от тях, с когото се чувствате най-добре.

Още по темата:
Кога да се обърнете към психотерапевт?

Оставете коментар