Хранене

Ако ти е гадно, не го яж!

By юни 9, 2014януари 3rd, 20222 Comments

Тенденцията към здравословното хранене се засилва все повече и това е изключително радостно! Само че в старанието си да дадем на тялото си необходимите му градивни елементи, някой път изпадаме в крайността да се насилваме за собствено добро с дадени храни. Но насилието никога не е правилното решение!

Да, безспорно е добре човек да следи какво се случва с тялото му, да си прави кръвни тестове от време на време, за да види дали наистина се храни балансирано, или просто по-внимателно да се вглежда какви сигнали подава тялото му – изобилна енергия или умора и отпадналост, чувство на хармония или раздразнителност и постоянен глад? Ако всичко с тялото е наред – чудесно, ако нещо може да се подобри – вземаме необходимите мерки. Но нека не е за сметка на емоционалния ни баланс!

Когато нещо ни е гадно на вкус, но ние се насилваме да го ядем/пием, защото има градивните частици, които при нас не са на оптимално ниво, в опита си да решим един проблем, ние си създаваме нов. Когато се насилвате да ядете нещо, което ви е гадно, вие се чувствате зле. И всеки път, когато си помислите, че трябва да изпиете нещото, отново ви призлява. Възможно е това просто да не е вашето нещо – за щастие не е само една храната, богата на калций или желязо, така че просто можем да се огледаме за друг вариант, който би ни бил по-приятен.

Но преди окончателно да теглите чертата на дадената храна, опитайте я под друга форма! Може просто да си отделим време и да намерим вкусна рецепта! Да, това просто решение, може изцяло да промени борбата с полезната храна! От личен опит знам, колко е неприятно да се насилваш да си изпиеш спирулината, разтворена във вода или вода и лимон. И постоянно срещам хора, които буквално са намразили спирулината, но продължават да се насилват по този начин или прибягват към хапчетата. А всъщност има една много проста рецепта за бананово смути със спирулина или кремче със спирулина, с които хем си поемаме спирулината, хем ни е приятно!

Същото важи и за бирената мая – наскоро добавих към диетата си бирена мая на люспи. Пишеше, че една лъжичка се разтваря в малко вода и се пие, а може и да се поръси върху салата. Първия път като пробвах да я пия с вода, ми се стори дори вкусна. Но всеки следващ път ми ставаше зле само като си помислех за нея. Със салатата нещата се случиха по същия начин – уж първоначално ми хареса, но после в себе си усещах нежелание да посипя салатата с бирената мая. И накрая пробвах просто да добавя лъжичката бирена мая в подсладеното си ядково мляко – и това се оказа много вкусен и безболезнен вариант.

Спомням си и борбата с фреша от цвекло – след втората глътка вече се мразех, че си причинявам това! Вариантът да смеся фреша от цвекло с други сокове беше доста по-добър, но за мен най-успешен се оказа вариантът просто да нарежа малка главичка цвекло в салатата си и да си го ям така. Същото беше и при кълновете – кълнове сами по себе си не мога да ям, не са ми приятни. Но когато добавя малко от тях към салата, нещата са много по-добре.

Винаги има вариант да дадем на физическото си тяло градивните елементи, от които се нуждае, без да тормозим емоционалното! Необходимо е просто да си отделим време и да се огледаме за алтернатива! Такава винаги има! Винаги има вариант да се чувстваме добре, да ни е вкусно и да се храним с полезни храни! Огледайте се за вашия вкусен вариант, заслужава си!

2 коментари

  • Светослава Димитрова каза:

    Колко щеше да е хубаво, ако можех да прочета тези редове преди около година, когато ми въздействаха емоционално по време на бременността /дори и несъзнателно/ да приемам т.нар. Течно злато на известната фирма Аквасорс. В името на детето аз трябваше да „изтърпя“ неприятния вкус на тази добавка. Опитах, но не успях и въпреки че вярвах на тялото и усещанията си, у мен все пак се прокрадваха нотки на съмнение – дали не отхвърлям възможност за по-добро развитие на моето бебе. Сега съм повече от убедена, че това беше правилният избор! Вярвайте на себе си повече от на всеки друг!

Оставете коментар