МайчинствоХранене

Бременност и храни боклуци

By декември 11, 2013януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart/p2ikezej2nku

Статията по-долу е преведена с цел да осъзнаем отговорността, която като жени носим към децата си, и от друга страна да спрем да се обвиняваме за пристрастяванията си към сладкото и тестото, защото организмът чисто химически свиква с тях още от утробата на майката. Е, това не значи да разследваме дали майка ни е яла боклуци като е била бременна с нас и да я обвиняваме, че сега сме пристрастени към дадени храни. Всеки прави най-доброто според ситуацията, в която се намира. Целта е да бъдем осъзнати и да поемем отговорност както за себе си, така и за децата си, скъсвайки с чувството за вина от досегашната ситуация. Ето и оригиналът на статията:

Майките, които ядат храни боклуци по време на бременността, програмират бебетата си за пристрастеност към храни, съдържащи голямо количество мазнини и захар. Този процес протича до времето, когато майката спре да ги кърми. Това е изводът от изследване на университета в Аделайда.

В резултат на лабораторни изследвания учените откриват, че поемането на храни боклуци по време на бременността и кърменето намалява чувствителността на системата в тялото, която ни кара да изпитваме приятно чувство след консумацията на храните боклуци, така вкусни за нас.

Ръководено от д-р Бев Мулхауслер – следдокторски сътрудник в центъра за проучване на храните към университета в Аделайда, САЩ, това изследване е първото, което показва въздействието на консумираните от майката храни боклуци в такъв ранен етап от живота на децата й.

Опиоидите се синтезират в тялото като награда в резултат от нещо. Това се случва и след поемането на мазнини и захар. Тези опиоиди стимулират производството на хормона допамин, който пък ни кара да се чувстваме в приповдигнато настроение.

„Открихме, че опиоидът, който сигнализира, че тялото трябва да бъде „наградено”, при тези деца е с по-малка чувствителност отколкото при децата, чиито майки са се хранели с нормална храна”, споделя д-р Мулхауслер.

Това означава, че деца, чиято майка е поемала основно храни боклуци , ще имат нужда да консумират много повече мазнини и захар, за да получат приповдигнато чувство, което пък от своя страна ще увеличи тяхното предпочитание към храните боклуци. Освен всичко друго, това ще ги подтиква и да преяждат.

„По същия начин както някой пристрастен към опиоидните наркотици с времето трябва да взема все повече дрога, за да постигне състояние на опиянение, така и системното произвеждане на свръх количество опиоиди чрез прекаляване с храните боклуци води до нужда да се консумират повече храни, пълни с мазнини и захар, за да се получи чувството на приповдигнатост,” казва д-р Мулхауслер.

Ученият добавя, че е важно да се изследват и установят въздействията на хранителните навици на майката в този така ранен етап от развитието на децата й, за да се открие на кои системи би могло да се повлияе, за да се разреши този проблем, ако това въобще е възможно.

Първоначалните резултати от по-нататъшните проучвания показват обаче, че измененията на опиоидните рецептори остават постоянни.

Това проучване е публикувано наскоро в списание FASEB (списание на федерацията на американските сдружения по експериментална биология).

Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар