Живот

Време е за музика!

By февруари 5, 2015януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart/gocealice

Когато сме били деца може би сме имали желание да свирим на нещо или пък родителите ни са ни записали на музикален инструмент и сме ходили на уроци. Достигайки определена пораснала възраст обаче много от нас захвърлят инструмента, на който са свирили, или се отказват от мечтата някога да свирят на китара, цигулка, пиано… Нашето предложение за вас днес – избършете праха от струните и си припомнете старите мечти. Музиката, която човек сам извлича от инструмента, е вълшебен лек за множество болежки.

Музикалните инструменти ни помагат да подобрим концентрацията си. В днешно време се налага да мислим за толкова много неща едновременно и да вършим толкова много, че често се случва да допуснем някоя грешка от липса на внимание. Тази претовареност ни кара да „заседнем” в ума си и да се изолираме от тялото, което води до отпадналост, нервност, тревожност, апатия… Често не можем да преценим къде са ръбовете на мебелите, къде точно е чашата и как да не я бутнем… Всичко това е показател, че ни липсва концентрация и че сме се изолирали от тялото си за сметка на ума. Когато се докоснем до музикалния инструмент, ние започваме да осъзнаваме цялото си тяло, а в същото време тежестта в главата изчезва. Свиренето на музикален инструмент отпуска контрола на ума и връща на тялото важното място в осъзнаването на нещата, което му се полага. Отделяйки по малко време всяка седмица за свирене, ние се справяме с ежедневните задачки много по-ефективно, защото сме много по-концентрирани.

Свиренето на музикален инструмент подобрява и паметта. Спомняте ли си забавните упражнения, когато трябва да движите едната си ръка по един начин, другата ръка по друг начин, а краката по трети? Всъщност точно те спомагат за развиването на паметта. Така и при музикалните инструменти – лявата ръка прави едно, дясната прави друго, кракът тактува и ето че ние с лекота усвояваме нови неща. Затова ако е необходимо да усвоите много информация за кратко време, можете да комбинирате четенето със свирене.

В моментите когато емоциите се надигнат и имаме нужда да излеем болката си, струните отново са нашият верен другар. Те ни помагат да изживеем емоциите и да ги освободим да си отидат. Когато ни е тъжно и засвирим, облекчението вече е на път.

Музиката, която се лее изпод нашите пръсти, е балсам за душата. Тя ни носи удовлетвореност, връща чистата детска радост в нас и ни помага да гледаме на живота по-ведро. Когато успеем да изсвирим нещо красиво, ние се чувстваме като вълшебници, които сами си създават блаженството. Чувстваме се удовлетворени, защото душата ни получава своята порция божествена храна и тя е доволна.

Свиренето на музикален инструмент е и вид активна медитация. Когато умът се успокои и отпусне контрола, когато се свържем с душата си чрез музиката, ние с лекота получаваме напътствия и отговори свише. Това е прекрасен миг на цялост, който постигаме спонтанно. Свиренето е красив вариант на медитация за хората, които не са така вдъхновени от медитацията в тишина – за ума е много по-лесно да се концентрира в свиренето и да се отпусне, като по този начин с лекота се възползваме от блаженството да надникнем отвъд границите на ума.

А как да намерим време? Когато пораснем, ние се концентрираме върху „важните” неща и често не си оставяме достатъчно време за игра и смях. Музикалният инструмент може да бъде нашата любима играчка, с която да си възвърнем ентусиазма и цветовете в живота. Тя не иска много внимание, не и ако не искате да ставате професионални музиканти. Достатъчно е да й се отдавате един или няколко пъти седмично за по половин час. И ето че удовлетворението и радостта вече са при вас. Това би било едно добре инвестирано време.

Спомнете си на какво искахте да свирите като малки, но все нещо ставаше и мечтата така и не се изпълни? А защо спряхте да свирите на любимия си инструмент? Сигурни ли сте, че липсата на време е истинската причина или просто на гости ви е дошла представата, че „вече съм голям и трябва да се занимавам само със сериозни неща”? Дайте шанс на музиката да влезе в живота ви и тя ще донесе със себе си здраве, радост и красота!

Оставете коментар