Събития

Група за подкрепа при хранителни разстройства и килограми в повече – април 2019

By март 16, 2019декември 15th, 2021No Comments

Групата за подкрепа е място, където хората се събират, за да получат и дадат взаимна подкрепа в това, което изживяват в момента, с помощта на двама фасилитатори. Това не е терапевтична група, въпреки че често има терапевтичен ефект като помага на участниците да се почувстват по-спокойни и по-способни да се справят.

Целта на групата е да осигури защитена и неосъждаща среда, в която хората с хранителни разстройства и килограми в повече могат да споделят как се чувстват и през какви трудности преминават с хора с подобни преживявания.

Групите са конфиденциални с изключение на случаите, когато е застрашена нечия безопасност.

Какво се случва когато посетя групата?

Ще те посрещне един от фасилитаторите и ще те заведе в кабинета. Групата започва точно в посоченото време, така че може да се опиташ да дойдеш няколко минути по-рано. Когато заемеш своето място, ще имаш възможност да се запознаеш с правилата на групата, които ще бъдат повторени от един от фасилитаторите, когато групата започне. В началото на групата всеки ще сподели как се казва. След това един от фасилитаторите ще попита дали има теми, които искате да обсъдите, съответно групата ще започне да говори по споменатите теми. Можеш да вземеш активно участие в групата или ако нуждата ти в момента е просто да присъстваш и да слушаш, това също е добре дошло.  

Кога имам право да посещавам групата?

На много хора им е тежко и имат нужда от подкрепа, но си задават въпроса: “Достатъчно тежък ли е моят случай, за да потърся помощ?”. Няма човек, който да не е в достатъчно тежко състояние, за да посещава групата. Не е нужно да сте с диагностицирано хранително разстройство. Ако темата с храната и килограмите ви притеснява и измервате самочувствието си с нея, ако не се чувствате добре и усещате, че имате нужда от подкрепа, сте добре дошли при нас. Единственото изискване от наша страна е да спазвате правилата на групата, посочени по-долу.

Колко дълго трае една група?

Времетраенето на една група е час и половина. Ако ви се налага да си тръгнете по-рано, моля уведомете фасилитаторите преди началото на сесията.

Място: Архиендж, бул. Македония 19 А, ет. 1

Дати през април: 04.04 и 18.04.19 г.

Час: 19:30 – 21:00

Вход: дарение по лична преценка

Други детайли

 • Групата е отворена, можете да се присъедините към нея и след обявената начална дата, но е необходимо да се запишете на имейл office@zdravaistoria.com
 • Групата е за лица над 18-годишна възраст. Ако сте под тази възраст, но имате нужда от подкрепа, пишете ни на office@zdravaistoria.com и ще помислим за вариант.
 • Групата е подходяща както за жени, така и за мъже. 

Внимание! Местата за групата са ограничени, затова предварителното записване е задължително! Моля пишете ни на имейл: office@zdravaistoria.com, за да се запишете за групата, като ни напишете две имена и какво ви води при нас. В случай, че се запишете, но поради непредвидени обстоятелства не можете да посетите групата, моля предупредете ни предварително.

За фасилитаторите

Емилия Цанева – създател на ZdravaIstoria.com. Магистър психолог, гещалт терапевт в обучение и групов фасилитатор към ирландската асоциация за хранителни разстройства BodyWhys.

Нели Митева – гещалт терапевт в обучение и социален работник. 

Правила на групата

 1. Конфиденциалност. Каквото се сподели в групата, остава в групата.
 2. Споделяй чувства и преживявания, но не и съвети.
 3. Опитай се да приемеш другите, без да ги осъждаш.
 4. Проявявай уважение и съчувствие към другите в групата.
 5. Изслушвай другарчето. Не прекъсвай човека, който говори, и не води странични разговори.
 6. Подкрепяй другите в групата.
 7. Бъди честен
 8. Фокусирай се върху чувствата, мислите си и усещанията в тялото, не говори за специфики свързани с храна, тегло и компенсаторни поведения
 9. Изключи звука на телефона.
 10. Ела навреме или предупреди ако ще закъснееш.
 11. Въздържай се от използването на обиден език

Оставете коментар