Психика

Да си отгледаш самочувствие

By февруари 28, 2018декември 15th, 2021No Comments

eddf200e6b49d01e41bacf9bf8b129b3

За много от нас да се чувстваме уверени и в мир със себе си е по-скоро приятно изключение, отколкото естествено състояние. Полагаме усилия да опознаем себе си и да започнем да харесваме човека, който сме, но твърде често търсим утвърждение на собствената си стойност отвън – от други хора, от постижения, от показателите на кантара… Търсим навсякъде другаде, само не и вътре в себе си.

Нека опишем този феномен с една метафора – да си представим себе си като голям красив дъб. Стволът е мястото, където се намира нашата сила и усещане за себе си. Той е свързан със земята чрез дълбоките си корени и е стабилен, здрав и многослоен. Негово продължение са клоните, а те завършват с листа, които вятърът и дъждът постоянно отвяват. Ако си представим, че мнението на другите хора (или трафикът, проблемите в работата, финансовите притеснения и т.н.) са метеорологичните условия, а нашето усещане за себе си са листата, то можем нагледно да видим колко бързо, лесно и често падаме в калта.

Когато живеем от листата на този дъб, много лесно можем да бъдем разлюлени, дори смазани от външни влияния. Но ако поработим над това да живеем от ствола на дъба, започваме да се чувстваме стабилни и уверени, защото знаем, че нищо външно не е в състояние да ни помете.

Така че как да излезем от листата? На първо място е необходимо да осъзнаем какво правим. Например, ако често изпитваш тревога или депресия, това може да е индикатор, че се притесняваш от възприятието на другите за теб. Тревогата често носи посланието: „Трябва да съм перфектен или ще разочаровам другите”. А депресията може да казва: „Не съм достатъчно добър”. И двете послания, както и стотиците други начини, по които сами се смазваме, ни карат да изгубим от поглед кое е важното за нас и да се фокусираме върху това как си мислим, че изглеждаме за другите.

Когато осъзнаеш, че си суров със себе си, защото се притесняваш как ще те възприемат другите, просто си го признай: „Пак го правя! Отново се опитвам да живея от листата!”. След което се опитай да насочиш вниманието си към ствола на дървото.

Разбира се, необходимо е време, докато успеем да развием представата си за ствола на дървото, но това може да се превърне в забавен проект. На първо място е нужно да решим какъв е външният му вид. Може да потърсиш красива снимка на дърво онлайн, да си припомниш дърво, с което си израснал, или сам да създадеш фантастична картина. А сега си помисли за качествата, които те правят уникален и които харесваш в себе си. Твоите ценности, силни страни и мечти биха били добро начало. Когато си направиш списък и прекараш малко време, обмисляйки тези качества, можеш още по-силно да се докоснеш до човека, който си, и до това какво харесваш в себе си.

Нашите ценности се отразяват върху това по какъв начин решаваме да прекарваме времето си и какво изпълва живота ни с чувство за смисъл. Ако не сме наясно какви са нашите ценности и кои са нашите силни страни, това може да ни направи самотни, отчуждени или объркани, както и лесни за манипулиране. Когато се замислиш за своите ценности, много е вероятно да се сетиш за своите духовни вярвания, мъдрости от роднини или ментори, на които се възхищаваш, както и книги или филми, които те вдъхновяват.

Изброяването на силните ти страни може да бъде голямо предизвикателство, особено за хората с ниско самочувствие. Ако си един от тях, тази практика ще ти отнеме повече време, но си заслужава. Седни и се опитай да изброиш 15 неща, които харесваш в себе си. 15 е важно число. Много хора могат да изброят 5 неща сравнително лесно, дори могат да се понапънат и да измислят 10. Но 15 изисква доста мислене, творчество и отдаденост, а самото действие да инвестират това време, често кара хората да се чувстват по-добре. Ако наистина не можеш да попълниш списъка, обърни се към близки, приятели или колеги за помощ.

В допълнение към гореизброеното, за да засилим представата си за ствола на нашето дърво, можем да се обърнем към мечтите си. Какъв си искал да бъдеш като дете? Имал ли си страст към нещо на млади години? Много от нас имат склонност през тийнейджърските и двайсетте си години да се увличат по благородни каузи и да си поставят високи цели. Обръщайки се назад към това време, можем да се свържем с това, което разпалва огъня в нас и ни кара да се чувстваме отдадени. Именно страстта и отдадеността са две от най-важните качества за всеки щастлив човек.

Когато пренасочим вниманието си от листата (външната критика, неприятностите в ежедневието) към нашия ствол (нашите ценности, качества и мечти), започваме да се безпокоим по-малко за това какво другите хора биха могли да си помислят за нас и се концентрираме върху това кои знаем, че сме. А това е самата същина на самочувствието – да почувстваш себе си.

Адаптация по материала на Вики Ботник, Goodtherapy.org

Оставете коментар