Взаимоотношения

Докато нямаш партньор

By декември 22, 2015януари 2nd, 2022No Comments

serce_spiewa_by_absentii-d6earha

Животът винаги ни показва кое е за нас и кое не е, както и кога му е дошло времето на едно нещо и кога се налага да почакаме още малко. На много от нас ни липсват търпение и вяра, че всичко се случва в подходящия момент – днешната култура на бързината, в която отвсякъде ни заливат послания, че можем да имаме всичко още сега, определено не спомага да развием търпение и вяра. Но те са важна част от живота.

Сега ще си поговорим за търпението и подходящия момент в личните взаимоотношения, въпреки че това може да се отнесе и към другите аспекти от нашия живот. Случвало ли ви се е да си мечтаете за прекрасната връзка, в следващия момент да срещнете един очарователен човек и да решите, че това е всичко, за което сте си мечтали, но след това да се разочаровате? А после се влюбвате в друг и ситуацията се повтаря. Така прекарвате много време, прескачайки от връзка на връзка или пък от един възлюбен на друг, но никога не сте щастливи и удовлетворени, а всъщност най-често се вайкате колко сте нещастни в любовта и си блъскате главата защо е така. И като се огледате как околните имат такива хубави стабилни взаимоотношения, чак ви се доплаква. Да, отстрани нещата винаги изглеждат много лесни и едва ли не съвършени. Но е факт, че на някои хора ни е отреден по-труден урок що се отнася до връзките, отколкото на други.

Трудно е, когато толкова много искаш да имаш партньор, с който да си пасвате и да вървите заедно по пътя си, а не само хора, които да ти правят компания колкото да не си сам. И особено когато това положение все да си сам е било нормалното за теб години наред и пробваш ли пробваш да намериш твоя си човек, но не се получава – тогава се наслагват огорчение и разочарование и последното нещо, което искаш да чуеш е “Просто изчакай” или “Имай търпение”.

Да, на някои сякаш им се получава от първия-втория път да си намерят подходящия партньор, други обаче имат нещо да учат и е необходимо да си постоят сами. И колкото и да мрънкаме, да се дърпаме и да роптаем срещу късмета си, щом за наше добро е да сме сами определен период от време, то това и става и няма смисъл да насилваме нещата като на всяка цена се опитваме да намерим човек за връзка. След като пред нещото, което искаме, се появяват адски много препятствия и всичко се случва изключително трудно, значи може би е време да поспрем и да се замислим дали вървим в правилната посока и дали сегашният момент е подходящ или има нещо по-важно, което трябва да дойде преди връзката.

В този ред на мисли връзката, както казва един мой мъдър познат, изисква изключително много работа и се налага в нея човек да инвестира много време и енергия, за да се получи добре. Затова докато нямаш връзката, която искаш, е добре просто да се фокусираш върху нещата, които искаш да постигнеш и направиш  сам и за които вероятно няма да имаш време и възможност, когато вече имаш стабилна връзка, защото стабилната връзката колкото е прекрасна и окриляваща, толкова е и изискваща. Просто спри да мислиш колко много я искаш тази връзка сега и виж какво искаш да направиш или научиш в този момент докато си сам и имаш повече време за себе си и свобода сам да вземаш решения за всичко.

И така, нека оставим връзката да дойде по естествен начин в подходящото й време, а ние да запретнем ръкави и да се позанимаем със себе си и с нещата, които искаме лично за нас си. Ето някои идеи, над които да поразсъждаваме:

1. Никой на света не може да те накара да се почувстваш стойностен, докато ти сам не видиш своята стойност.

2. Научи се напълно да разчиташ на себе си и да се обичаш безусловно – това е най-прекрасният подарък, който можеш да дадеш на себе си и на бъдещия си партньор.

3. Да поставяш себе си на първо място е най-неегоистичното нещо, което можеш да направиш. Светът има нужда от теб в най-автентичния ти вариант, а това изисква огромно количество грижа за себе си.

4. Да вдигнеш стена около себе си, с която да не допускаш болката близо до теб, само задържа болката вътре в сърцето ти. Дръж сърцето си отворено.

5. Прошката никога не се дава заради другия човек. Когато се вкопчваме в гнева към другия човек, ние единствено нараняваме себе си, затова когато прощаваме на някого, ние всъщност правим подарък на себе си.

6. Любовта е толкова дълбоко вкоренена във всяка частица на нашето същество, че ние никога не сме сами. Не е нужно да търсим любовта извън нас. Цялата любов, от която имаме нужда, е в собственото ни сърце.

7. Без значение колко много обичаме себе си, няма по-добро чувство от това да имаш някого, с когото да споделиш мечтите си. Това може да значи да ги споделиш с приятелите и семейството си – не е нужно да чакаш единствено подходящия партньор.

8. Всичко, през което преминаваме – добро или лошо, ни доближава до Бог и най-висшето ни Аз. Гледайте на всяко препятствие като на покана да задълбочите връзката си с Божественото и ще преобразите дори най-голямата беда в чудо.

9. Всяка секунда от този живот е скъпоценна. Не губете дори миг, лишавайки света от своята любов.

10. Истинската сила се крие в способността да покажеш на света своя най-автентичен Аз – дори и най-уязвимата част от него.

За написването на тази статия са използвани някои идеи от сайта mindbodygreen.com

Оставете коментар