Взаимоотношения

Защо е толкова трудно да обичаш човек, който не обича себе си?

By февруари 5, 2016септември 29th, 2021No Comments

2d9126a6a4e95c2465d673dc4610df12-dp4381Вероятно сте попадали на много материали относно липсата на любов към себе си, как да заобичаме себе си или защо е необходимо да обичаме себе си. Днес обаче ще си поговорим за предизвикателствата пред партньора на човека, който не обича себе си. И ако вие сте човекът, който не обича себе си, по-долу ще намерите още няколко причини защо е време да се заобичате:

1. Разчита изцяло на вас да запълните липсите
Ако необичащият себе си ваш партньор смята, че у него нещо липсва, той започва да разчита изцяло на вас за запълването на тази празнина. Отначало това може да ви е приятно – все пак на повечето хора им харесва да се чувстват нужни. Но често нещата отиват твърде далеч и необичащият себе си партньор започва да изпитва прекомерна нужда от вас, дори зависимост, и в един момент започвате да усещате, че не ви ценят като човек, а ви искат само заради това, което можете да предоставите на партньора.

2. Общуването с него е трудно
Определено е предизвикателство да общуваш с необичащия себе си партньор, тъй като той има склонност да извлича най-лошото от думите ви, защото проектира собственото си чувство за неадекватност върху вашето отношение към него. В един момент може да осъзнаете, че полагате свръхусилия, за да премислите думите си към партньора, което постепенно води до това комуникацията прогресивно да намалява, тъй като става все по-фрустрираща и изглежда едва ли не безсмислена. Например, вашият необичащ себе си партньор има проблем с приемането на похвали – или ги отхвърля (“Не, не съм толкова умен!”), или ги минимизира (“Днес имах късмет, но това е изключение!”), или насочва разговора в друга посока (“Да, но виж ти колко по-добре се справи!”). Вие искате да покажете на този човек колко чудесно се справя, особено имайки предвид, че това може да му помогне да заобича себе си. Само че е трудно да поддържате тези опити дълго време, тъй като вашият партньор най-вероятно продължава да отхвърля тази подкрепа.

3. Отхвърля помощта ви
Необичащият себе си партньор често отхвърля помощта, от която толкова очевидно се нуждае. Навярно той не се чувства достоен за вашата грижа и не иска да се натрапва. Интересното тук е, че в същото време тези откази могат да съвпадат с прекомерната нужда от вас – човекът, който не обича себе си, изисква определени неща от вас, а в същото време отхвърля други. Изключително трудно е да гледаш как любимият ти човек се мъчи. А още по-лошо е, когато се опитваш да му помогнеш, но той отхвърля помощта ти, особено когато знаеш, че може да си му полезен ако ти позволи.

4. Тежко е, когато човекът, за когото те е грижа, не го е грижа за себе си
Мъчително е да те е грижа за човек, който не го е грижа за себе си. След известно време започваш да усещаш, че усилията ти са напразни, че просто хабиш време и енергия, опитвайки се да накараш партньора си да се почувства по-добре, а той със същото усърдие просто се опитва да се сравни със земята. Трудно е да те обичат, когато ти не обичаш себе си, защото с колкото и любов да те обграждат, ти не можеш да я възприемеш.

Добре, а какво е нужно да направи човекът с необичащ себе си партньор?
В случай, че сте били в тази връзка известно време, то най-вероятно сте много грижовен и търпелив човек. Това е прекрасно, само че е необходимо да се погрижите и за собственото си благосъстояние, защото ако сте привлекли към себе си партньор, който не се обича, най-вероятно вие самият също не обичате себе си достатъчно. Възможно е да получавате удовлетворение от нуждата на вашия партньор от вас, защото просто вие самият имате нужда да се чувствате нужен и да се занимавате с някой друг, за да не се налага да се занимавате със себе си. А именно това свидетелства за нездравословен модел във връзката и би било добре да си обърнете внимание и да поработите върху себе си. Поради каква причина сте си избрали партньор, който е необходимо да спасявате? Как бихте се чувствали с партньор, който няма нужда от вас, но пък е с вас, само защото му харесвате? Редовно ли жертвате себе си в името на другия? Мислите ли, че по този начин ще ви обичат повече? Погрижете се за себе си и дайте пример на партньора си какво значи човек да обича себе си. И не забравяйте, че колкото и да ви е грижа за един човек, той е този, който носи отговорност за себе си. Затова просто поемете отговорност за самите себе си и се научете как да се приемате и обичате!

Статията е написана въз основа на материала на д-р Марк Уайт от psychologytoday.com

Снимка: Deviantart

Оставете коментар