Спорт

Йога съвети за хората с по-голямо тяло

By юли 31, 2015януари 2nd, 2022No Comments

снимка: Ракел Естапа

Разпространената представа за един учител по йога е той или тя да е строен и слаб, но има и много пухкави учители по йога или учители по йога с по-големи тела. Което не значи, че не практикуват йога редовно, че не се хранят здравословно или че не са добри инструктори по йога. Те просто са различни. Ето споделеното от Ейми Вогън – инструктор по йога с по-голямо тяло:

Разпространеният йога стереотип на запад е слабичко белокожо момиче и въпреки че аз не се вписвам в него, в реалния живот учителите ми по йога винаги са били мили към мен. Разбира се, имало е и някой друг опит за непоискан съвет (Пробвала ли си пречистване, соково разтоварване, гореща йога?), но като цяло винаги са ме приемали с отворени обятия.

От друга страна обаче учениците понякога не знаят как да се държат с мен и как да ме възприемат. Често има бързо замаскиран изненадан поглед, когато разберат, че аз съм учителят. Не мога да преброя пътите, когато съм се изкушавала да се оправдая: „Аз съм генетично предразположена към пълнота и приемам лекарства, които причиняват напълняване! Ходя на фитнес, правя кардио-упражнения! На всичкото отгоре съм и веган!“

Но не го правя. Начините, по които хората се справят с това, че учителят им по йога не се вписва в стереотипа, е техен проблем.

Но важното тук е: йога не е само за слабите и гъвкавите. Всеки, който е отворен за нея, може да извлече полза. Тя може да се адаптира към всяко тяло. Ако вие сте йогин или йогини с по-голямо тяло, следните напътствия може да са ви от полза:

 1. Бавно и полека
  Обусловени сме да мислим, че упражненията трябва да са бързи и тежки, за да има полза от тях. Тази настройка е проникнала и в йога до голяма степен. Но едно от най-добрите неща, които можете да направите за тялото си, е да з…а…б…а…в…и…т…е т…е…м…п…о…т…о. Бавното изпълнение на йога подобрява гъвкавостта и силата, докато балансира нервната система, освен това така се изчистват химическите вещества отделени под въздействие на стреса, които предизвикват възпаления и качване на тегло. Ако тепърва се запознавате с йога, потърсете „нежни“ уроци. Ако сте достатъчни късметлии да живеете близо до студио, което предлага йога за хора с по-големи тела или нещо подобно, възползвайте се!
 2. Следвай вътрешното усещане
  Най-важната настройка, за да се предпазиш от наранявания и да се възползваш от всички ментални ползи на йога, е да слушаш тялото си, когато заемаш асаните и излизаш от тях. Всяко едно тяло на планетата е уникално. Не всички асани са благодатни за всяко тяло. Освен това повечето инструктори по йога не се обучават как да адаптират асаните за хора с по-големи тела и какви са техните нужди. Ето защо е добре да слушате вътрешните сигнали на тялото точно толкова, колкото слушате и външния си учител.
 3. Мисли за килограмите си като за килограми
  Обикновено залата е пълна с хора, много по-слаби от вас. В такъв случай е добре да не забравяте, че правейки асаните, вие се натоварвате много повече от тях. Например при балансирането на ръце, аз вдигам поне 25 кг повече от другите хора в залата. Не се стеснявайте да уважавате нуждите и ограниченията на тялото си. Именно това е важното в йога, а не колко време ще задържиш определена асана.
 4. Използвай помощни инструменти
  Когато учителят ти обяснява на другите как да захванат ръцете си, а твоите не се достигат една друга, просто захвани тениската или долнището си, за да усетиш същото разтягане. Ако ти е трудно да станеш от пода, пробвай да седиш на тухличка или си намери оптимална позиция, от която ти е лесно да станеш. В каквато и ситуация да се окажеш, креативността винаги помага. Обърни внимание каква е целта на конкретната позиция – за сила или да те разтегне? Като знаеш целта на позицията е много по-лесно да намериш начин да я изпълниш и да постигнеш същия ефект.
 5. Намери си правилния учител
  Не си губи времето в клас, който не ти помага да се чувстваш добре със себе си. Пробвай различни варианти, докато не намериш учител, който наистина ти харесва. След йога би трябвало да се чувстваш освежен и обновен, готов да се изправиш пред света с яснота и състрадание или поне малко по-толерантен и търпелив.
 6. Не забравяй защо си там
  Йога е първо и предимно умствена практика. Позициите дават възможност за практикуване на това да оставаш в настоящето с физическата си опитност, наблюдения и приемане на себе си в този момент точно такъв, какъвто си. Този процес ни дава възможност да упражним контрол над мислите си. За някои от нас най-трудната част може да бъде да се освободим от постоянния поток негативност и самокритика, която ни разрушава и ни отнема увереността и всяко чувство за спокойствие.
  Менталната практика на йога не е лека, но изцяло си заслужава. Няма как да чувстваме вътрешен мир ако постоянно воюваме със собственото си тяло. Помирете се с тялото и изберете мира!

Източник: Mindbodygreen.com
Превод: Zdravaistoria.com

Оставете коментар