Емоции

Какво значи да бъдеш емоционално силен?

By февруари 11, 2014януари 3rd, 2022One Comment

снимка: автор неизвестен

Съгласно моите наблюдения върху себе си и жените около мен установявам, че дисбалансът на емоциите е често срещано явление. 5 минути си щастлива, след това обаче нещо мъничко се случва и край – настроението ти вече е развалено! Знаеш, че това не е добре за теб, но идея нямаш какво да направиш. Всъщност, оказва се, че има какво да направим по въпроса, а именно да развием нашата емоционална сила. Следният преводен материал ще ви даде малко повече информация как точно:

Един от аспектите на менталната сила е решаващ за това дали ще имате добър живот или постоянно ще се терзаете. Менталната сила има различни нива и всички те са необходими, за да бъдем успешни и щастливи. Но най-голямо влияние върху нашето щастие оказва именно емоционалната сила.

Разбира се, емоциите са част от нашата психика, но в същото време те се разграничават от останалите ментални качества по това, че оказват непосредствено влияние върху нашето физическо тяло. Те въздействат върху начина, по който тялото ни функционира, и представляват подтик към всяко едно наше действие. Без емоция ние нямаме причина да действаме и да правим със себе си каквото и да е.

Емоциите са нашите най-добри мотиватори. За съжаление обаче те могат да ни мотивират да действаме във всякаква посока, включително и в грешната. Поради тази причина, емоционалната сила ни е крайно необходима. Има безброй ситуации, които емоционално силните хора избягват и много действия, които предприемат. Ето 15 от тях:

1. Усети собствената си стойност

Нуждата от внимание е пряко свързана с емоциите. Хората, които имат нужда да получат признание, усещат собствената си стойност единствено, когато другите ги карат да се чувстват необходими. Тези хора сякаш са несигурни в собствената си стойност или просто не се чувстват достойни. Да се чувстваш несигурен в собствената си стойност е пророчество, което се сбъдва от само себе си – ако сами не вярвате, че сте от значение, тогава никой друг не би повярвал в това.

2. Подбери добре обкръжението си

Емоционалната сила изисква гъвкавост. Наоколо можете да откриете хиляди хора, готови да ви критикуват. Завистници, затънали в чуждия живот, също се намират често. За съжаление хората, които ни дърпат назад най-много, често стоят най-близко до нас. Да се освободим от тези хора често е най-доброто решение, но и най-трудното. Ако можете тихичко да премахнете от живота си хората, които ви действат зле, това би било една мъничка загуба на фона на спечелено емоционално спокойствие.

3. Освободи се от недоволството

Ако задържате недоволство в себе си, то тогава на вас ви пука за ситуацията повече, отколкото би трябвало. Ако един човек се извини искрено, простете му. Ако този човек не се извини, то тогава прекратете взаимоотношенията с него, но не задържайте недоволство. Когато се отчуждавате от някого и изпитвате недоволство, свързано с този човек, вие хабите прекалено много от менталната си енергия, а това ви носи повече вреда, отколкото полза.

4. Придържай се към своите дейности

Емоционално силните хора правят нещата, които правят, защото обичат да се занимават с тях. Те не се бавят и не спират заради нечие мнение.

5. Продължавай да вярваш в себе си

Хората, които обичат себе си, които разбират себе си, които не се страхуват да бъдат себе си или просто се гордеят с това, което са, никога не се съмняват в себе си. Вие се равнявате на това, което смятате за собствената си стойност и нито стотинка повече.

6. Дръж се добре с околните

Чудим се защо хората са подли? Да бъдеш гадняр е хубаво единствено ако искате да изплашите някого. Ако се държите гадно с хората просто ей така, вие очевидно свръхкомпенсирате липсата на увереност.

7. Отсявай добре хората, които допускаш в живота си

Има си причина емоционално силните хора да са такива: те не допускат в обкръжението си хора, които ги унижават и им влияят негативно. Много от хората по света нямат представа какво правят и биха били повече от щастливи да ви повлекат заедно със себе си. Не позволявайте на подобни познати да разрушат щастието ви.

8. Обичай без страх

Ако ви е страх да обичате, значи нямате достатъчно увереност в себе си. Очевидно вие смятате, че не можете да имате трайна връзка, а задължително ще случите на бедствие. Не искате да ви наранят отново, защото това е наистина неприятно. Но помнете, че вие сте прекрасни, ето защо няма причина сърцето ви да бъде разбито отново. Ако нещата не се получат, вината не е във вас. Проблемът е в комбинацията от двамата задно, а не в някой от отделните индивиди.

9. Сутрин се събуждай с радост от предстоящия ден, а не със страх от него

Емоционално силните не си лежат в леглото, страхувайки се от деня, който им предстои. Най-добрата част от деня ви би трябвало да бъде моментът, в който се събудите и осъзнаете, че все още сте живи. Прекалено често вземаме живота за даденост.

10. Забави темпото без страх

Емоционално силните хора не се нуждаят от постоянно действане и вълнения. Те нямат нужда да тичат напред-назад цял ден и да извършват дейности само, за да избегнат демоните си. Те ценят всеки бавен момент, защото той им припомня какво е просто да живееш, да дишаш. Това не означава, че те не се наслаждават на вълненията в живота си, но те не са пристрастени към действието и са повече от щастливи просто да отидат на разходка и да помиришат розите.

11. Прави само неща, които искаш

На всеки се налага да прави неща, които не обича да прави, но никога не трябва да правим неща, които не искаме. Емоционално силните хора разбират това и почти винаги измислят начин да се фокусират върху това, което искат, което пък им позволява да разберат какво трябва да направят, за да се занимават с това, което обичат. И въпреки че може би не обичат всяка секунда от заниманията си, на тях им харесва да правят това, което правят, защото то ги доближава с още една стъпка към това, което биха обичали да правят.

12. Няма нищо лошо в това да кажеш „не“

Ако не можете да казвате „не“, със сигурност ще злоупотребят с вас. Ще решат, че сте „мека Мария“ и няма да ви питат за мнението ви, нито пък ще ви вземат насериозно, когато го давате. Когато кажете „не“, вие напомняте на хората, че нямат контрол над вас.

13. Дай своя дан

Никой не е прекалено зает или прекалено беден, за да дари пари и/или време. Освен това никой от нас не забравя. Просто понякога избираме да пренебрегнем отговорността си като човешки същества. Но всъщност колкото по-силни сме емоционално, толкова повече ценим другите и самия живот. Емоционално силните хора виждат по-голяма стойност в живота и са наистина съпричастни към онези, които ги е сполетяло нещо лошо.

14. Няма нужда да се напасваш

Колкото по-силни сте емоционално, толкова по-независими ставате. Тогава не изпитвате нужда да се напасвате, защото вие сте на място там, където има значение – в света. Хората формират по-малки социални групи, които често са изопачени и нездравословни. Да искате да се напаснете в тях не казва нещо различно от „Страх ме е да бъда себе си.“

15. Помни, че щастието е избор

Емоционално силните хора разбират силата на своя ум над емоциите и тялото. Те знаят, че емоциите са реакции, но не реакции на конкретни физически причини, а на начина, по който ние възприемаме тези причини. С други думи, нашите емоции не отразяват реалността, по-скоро нашите емоции отразяват начина, по който тълкуваме реалността. Когато разберем това, ние получаваме голям контрол над нашите емоции, съответно над живота си.

Източник: elitedaily.com

1 коментар

  • Пепи каза:

    Страхотна статия. Наистина ние поставяме бариерите пред собственото си щастие и започваме да обвиняваме хората около нас за бедите ни. Всичко е така както трябва да е, а ако нещо не ни харесва трябва да погледнем първо в себе си.

Оставете коментар