Взаимоотношения

Какво значи истинска връзка?

By октомври 1, 2015януари 2nd, 2022One Comment

Автор: Корин Добас

Като дете не знаех нищо друго за романтичните връзки, освен факта, че исках нещо съвсем различно от връзката на родителите си. Започнах връзка с първия си сериозен приятел, когато бях в колежа. Той беше супер готин – висок, смугъл, красив, умен. Направо се изгубих в него. Ако трябва да избера една единствена дума, за да опиша тази връзка, тя би била “млада”.

Втората ми сериозна връзка беше с човек абсолютна противоположност на първия. Просто търсех нещо комфортно. Първата ми връзка приключи толкова зле, че от втората не исках нищо друго освен сигурност. Беше толкова леко, че все едно карах колело с помощни колелца. Нямаше да ме наранят. Но, разбира се, и тази връзка приключи.

Тогава срещнах моя партньор, с когото съм и до днес. Взаимоотношенията с него ме научиха какво представлява истинската връзка. Не романтичната сладникава връзка, извадена от някой филм; не връзката, в която си играем игрички; не връзката основана единствено на физическо привличане, а истинска връзка.

Беше страшно.
Беше прекрасно.
Беше израстване.

Ето какво научих от тази истинска връзка:

1. Израствайте през тежките моменти
Ти не си същият човек, който си бил вчера, още по-малко който си бил преди 6 месеца. Повечето от нас знаят, че всеки от нас се променя сам по себе си, но много от нас не си дават сметка, че израстваме и заедно. Истинският изпит за една връзка е как да израстваш през тежките моменти – моментите, които те карат да си мислиш, че това определено е краят на връзката. От значение е как подхождате към тези моменти – дали израствате заедно или просто се отдалечавате един от друг, развивайки се в различни посоки?

2. Бъдете съзнателни по какъв начин се карате
Дали се обграждаш със защитна стена, дали започваш да се защитаваш и дали нападаш партньора си с хапливи забележки, за да го нараниш? Споделяш ли как се чувстваш, изслушваш ли партньора си как се чувства той, изразяваш ли директно от какво наистина се нуждаеш? С други думи дали се карате, за да нараните другия, или се карате, за да израснете и надградите взаимоотношенията си?

3. Говорете за пари открито
На много от нас ни е неудобно да говорим за такива “повърхностни” неща като парите, но откритият разговор относно финансите и възгледите ви относно парите е изключително важен. Обсъждайте своите финансови цели, мечти и приоритети и водете ежеседмични или ежемесечни разговори по темата, за да проверите дали сте на една и съща вълна.

4. Общувайте чрез душата си
С течение на времето връзката навлиза във всекидневния живот и всекидневните неща започват да излизат на преден план, съответно малко по малко губим моментите, които в началото така са докосвали душата ни. Спомняте ли си с каква наслада сте споделяли своите мисли и чувства с партньора си в началото на връзката? Ако сме достатъчно съзнателни и положим малко усилия, можем да върнем голяма част от това душевно общуване обратно във връзката си. А ако направите това, ще се удивите до каква трансформация води тази комуникация. Изпробвайте я!

5. Позволете си да бъдете уязвими
Да оголиш душата си и да споделиш директно как се чувстваш наистина е необходимо за изграждането на връзката. На мен лично ми е отнемало часове, преди да събера куража да споделя нещо, което съм се притеснявала да кажа на партньора си. Но колкото повече гласност даваш на своята истина, толкова по-силен ставаш и толкова повече се свързвате. Когато връзката се основава на любов, състрадание и добронамереност, споделянето на твоите слаби места те прави по-силен.

6. Продължете да израствате
Твоят партньор няма да те направи цялостен, няма да удовлетвори всички твои емоционални нужди и определено не е отговорен за това всеки миг да си щастлив. Дали имаш връзка или не, твое задължение е да поемеш отговорност за себе си и да учиш уроците си, без значение по какъв конкретен начин ще го правиш – някои си водят дневник, други медитират, трети практикуват йога… Приятелите, менторите, учителите – всички те продължават да играят голяма роля в живота ти, разпалвайки светлината на душата ти. Ти продължаваш да израстваш по своя собствен начин, но партньорството ти осигурява допълнителна подкрепа и енергия, за да се развиваш още повече сам по себе си и в двойката.

7. Дай, за да получиш
Искаш ли да се чувстваш още по-ценен? По-обичан? Или още по-специален? Сподели това с партньора си, но помни, че получаваме точно това, което сами изпращаме към Вселената. Затова дай на партньора си толкова признателност, любов и грижа, колкото ти самият искаш да получиш. Единият от партньорите може да даде още по-любящ тон на връзката, който да я издигне до нови висоти. Не се притеснявай точно този партньор да бъдеш ти.

8. Помири се със “скуката”
Много от нас имат нереалистична представа за връзките, породена от филми, медии и социални мрежи – в един момент започваме да си мислим, че всеки един миг от връзката трябва да бъде изключително страстен, незабравим и изпълнен с щастие. В действителност обаче в това да се занимаваш с прането, да пазаруваш хранителни продукти и да чистиш банята няма нищо удивително и магнетично. И в това няма нищо лошо. Способността да сте щастливи и да се погаждате “в скуката” е признак за истинска връзка.

9. Говорете си за секс
Интимността е важна част от връзката. Сподели с партньора си какво харесваш, какво не харесваш, дали има нужда да пробвате нещо ново – всичко, което е важно за теб. Ако можеш да говориш за това с приятелите си, би трябвало да можеш да говориш за това и с партньора си.

10. Синхронизирайте основните си ценности
Да бъдете различни си е в реда на нещата, но дали основните ви ценности са в хармония? И за двамата ли е еднакво важно да изградите семейство? И двамата ли държите силно на етиката и честността? И двамата ли сте състрадателни? Различията на повърхността изграждат всеки един от вас като индивидуалност, но основните ви ценности са тези, които ще направят връзката плавна или тежка.

11. Отделете си време да се забавлявате заедно
Съвместното забавление прибавя лекота, енергия и капка щастие дори и към най-прекрасната връзка. Изключете компютъра, оставете телефона настрана, приберете списъка със задачи в шкафа и просто се позабавлявайте заедно. Няма да съжалявате!

Източник: mindbodygreen.com
Превод: Емилия Цанева

1 коментар

  • Видислава каза:

    Много хубава статия. И по разбираем за всеки начин е поднесена информацията 🙂
    Смятам, че това са основните неща, които е хубаво да се прилагат във взаимоотношенията на една двойка.

Оставете коментар