Психика

Какво обичам в себе си?

By февруари 17, 2014януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Favim.com

Замисляли ли сте се някога какво точно обичате в себе си? Кои части на вашето тяло си харесвате най-много? Кои черти на характера ви карат да се радвате на себе си? Не сте се замисляли над този въпрос? Точно сега е моментът  да отделите време и да осъзнаете какво обичате в себе си!

Когато се влюбим в някого, ние някак спонтанно си мислим за всичко, което обичаме в този човек – спомняме си какви прекрасни очи има, каква вълшебна усмивка, каква изваяна фигура, колко е мил с хората, какво забавно чувство за хумор има… Колко от нас обаче оценяват своите прекрасни лични черти? Всеки има в себе си черти, които харесва, и черти, които не харесва особено. И това е нормално, важното обаче е наистина да осъзнаем какво харесваме в себе си, защото това ни дава огромна сила! Ако не сме се потрудили осъзнато по този въпрос и се оставим на инерцията, когато погледнем огледалото, виждаме само онова, което ни дразни, като в същото време игнорираме всички прекрасни черти, с които сме благословени. Ето защо е толкова важно да си отделим време и дори да си запишем на един лист всичко, което обичаме в себе си, за да може този списък да бъде нашият личен треньор по добра самоувереност всеки път, когато имаме нужда от подкрепа.

Така, сега вземаме лист и химикал, отиваме до огледалото и се оглеждаме хубавичко. И започваме да пишем какво обичаме или поне харесваме във външния си вид.  Обичате ли очите си? А веждите? Харесвате ли си носа? Устните? Усмивката? А какво чувствате към лицето си като цяло? Харесвате ли си трапчинките? Обичате ли косата си? А харесвате ли си ушите? Харесвате ли си ръцете? А пръстите на ръцете? А какво чувствате към осанката си – доволни ли сте от нея? Харесвате ли си раменете? А гърдите? Обичате ли си корема? А дупето? Харесвате ли си бедрата? А краката като цяло? Обичате ли си стъпалата? А пръстите на краката? Колкото повече любими части на тялото си запишете, толкова по-голяма увереност ще ви дава този списък. Но като за начало може да започнем и само с 5 части на тялото, които обичате или поне харесвате.

Продължаваме с другите качества. Харесвате ли гласа си? А обичате ли начина, по който се смеете? А жестовете, които правите, докато говорите? Харесвате ли чувството си за хумор? А вежливия начин, по който се отнасяте с другите? Цените ли своята общителност? А запазването на спокойствие в напрегнати ситуации? Обичате ли ведрия си нрав? А бързината, с която успявате да реагирате на предизвикателства? Цените ли своята упоритост? А своята прилежност? Обичате ли своята любознателност? А емпатията, която проявявате към изпадналите в беда? Харесвате ли начина, по който се обличате? А дрехите, които си подбирате? Запишете всички качества и характеристики, които обичате или цените у себе си. Тук отново важи принципът колкото повече, толкова повече, но като за начало може и само 5.

Направихте ли списъка си? Чудесно! Сега вече имате много силен инструмент за подобряване на увереността и любовта към себе си! Но съставянето на този списък е само първата крачка. Сега е нужно да го приложите и в практиката. Първото, което можете да направите е, просто от време на време да си преглеждате списъка, за да си припомните колко благословени сте всъщност. Можете да използвате упражнението с бележките, при което написвате чертите, които обичате в себе си, на отделни листчета и ги разлепяте на местата, където ще ги виждате най-често – хладилник, огледало, врата. Добър вариант е и да сложите някоя вдъхновяваща за вас картинка на десктопа на компютъра си, като около нея запишете чертите от списъка.

Друго, което можете да направите – всеки път, когато погледнете огледалото, съвсем съзнателно се фокусирайте върху някоя от любимите си черти в списъка и си правете комплимент на глас или на ум. Примерно преди да излезете от вкъщи, просто погледнете огледалото и си кажете какви прекрасни очи имате. Вместо да се фокусирате върху торбичките под очите или току-що появилата се пъпка, си направете комплимент колко прекрасно изглежда косата ви днес! Погледнете се и се усмихнете на своя образ в огледалото – това винаги ви зарежда с увереност и добро настроение!

И може би най-добрият метод да започнете да виждате на първо място позитивните черти в себе си е съзнателно да се постараете да виждате хубавите неща в хората наоколо. Осъзнато или не, ние постоянно оглеждаме околните. Кой с какви обувки е, кой какви дрехи има, на кой как му стои косата… Това е нормално, всеки го прави и това далеч не е нещо лошо. Не бих казала, че се случва от интерес към клюките или само от желание да се сравним с околните, за мен това е просто любопитство и ориентация какво би ни харесало и на нас. Но всъщност може да бъде и нещо много повече – заряд за позитивното ни настроение!

Та, да се върнем на темата – така или иначе оглеждаме околните и често се хващаме за нещо, което не ни харесва в тях, за да успокоим собственото си занижено чувство за достойнство. Примерно – моята коса днес стои ужасно, ама на ей онази жена там косата й е в пъти по-ужасна! Този тип наблюдения могат да ни донесат някаква форма на наслада поради злорадството, което съдържат, но не и да ни направят истински щастливи. Затова можем да се постараем във всеки един човек, който срещнем по някакъв повод през деня, без значение дали е познат или непознат, да намерим нещо хубаво, било то черта на характера, част от тялото или дори просто дреха, чанта, прическа, обувки. Когато се научим да насочваме вниманието си към хубавите неща в околния свят, за нас ще е в пъти по-лесно да виждаме и красотата в самите себе си!

Време е за практика!

Оставете коментар