Взаимоотношения

Какво представлява съзнателната връзка?

By август 31, 2015януари 2nd, 2022No Comments

w_by_marky60

Автор: Шели Булард

Какво точно представлява съзнателната връзка? Това е романтична връзка, в която и двамата партньори са отдадени на по-висш смисъл и този смисъл е израстването. Личностно израстване. Съвместно израстване като двойка. Израстване, което прави света по-добро място.

Към момента повечето хора започват връзка, за да задоволят собствените си лични нужди. Нещата може и да проработят за даден период по този начин, но в определен момент връзката се изчерпва и в резултат ние ставаме неудовлетворени.

Но когато двама души се съберат с намерението да израстват, връзката се стреми към нещо много по-велико от удовлетворяване на нужди. Това партньорство се превръща в пътешествие за развитие и двете личности заедно имат възможност да израснат много повече, отколкото биха могли сами. В резултат на това се поражда дълбоко удовлетворение и дългосрочно осъществяване.

Как точно изглежда съзнателната връзка на практика? Ето четири от нейните качества:

1. Съзнателната двойка не се привързва към резултата от връзката – израстването е на първо място.
Да не си привързан към резултата от връзката не означава, че не те е грижа какво ще стане! Това не означава, че не си помечтаваш каква би била връзката в бъдеще. Да не си привързван към резултата от връзката означава, че си по-отдаден на процеса израстване, отколкото на това на всяка цена да накараш връзката да „проработи“.

Факт е, че сме на Земята, за да израстваме. Физически, умствено, емоционално и духовно. Когато растежът спре, ние мигновено усещаме, че нещо не е наред. И това е така – нещо се е объркало. Без израстване, ние не изпълняваме целта на душата си.

За съжаление обаче днес връзките имат тенденция по-скоро да задушават растежа, отколкото да го подпомагат. И това е една от основните причини защо се проваляме в романтичните връзки. Искаме партньорът ни да се държат по определен начин, потискаме се, за да удовлетворим другия, и много скоро започваме да се чувстваме мънички, потиснати и недоумяващи какъв е този човек, в който сме се превърнали. Това неминуемо ни кара да усещаме връзката като кафез, от който искаме да избягаме. И най-болезненото е, че всъщност ние сами сме се затворили в този кафез.

Съзнателната двойка цени израстването повече от всичко друго, защото знае, че това е единственият начин връзката да се поддържа жива. И въпреки че растежът плаши (защото ни води към нещо непознато), двамата са готови да се стремят към разгръщане, дори с риска да надраснат връзката. Именно заради това тяхната връзка и любовта между тях остават живи.

2. Всеки партньор в двойката поема отговорност за своите проблеми
Съзнателната двойка знае, че всички ние си имаме рани от миналото, и разбира, че тези рани неминуемо се провокират, особено във връзката. С други думи партньорите са наясно, че може да се почувстват изоставени, в капан, отхвърлени, пренебрегнати и най-различни други неприятни чувства, които спонтанно се проявяват, когато допуснем друг човек толкова близо.

Повечето от нас вярват, че връзките трябва да носят единствено положителни емоции и когато на повърхността излязат неприятни чувства, смятат, че нещо много сериозно се е объркало. Но всъщност така пропускаме да видим, че тези неприятни чувства в действителност произлизат от нашите собствени погрешни модели! Тази болка и неудоволствие не са причинени от партньора, а са породени от нашите вярвания.

Съзнателните партньори са готови да обърнат внимание на миналите си и сегашните си проблеми във връзките, защото знаят, че когато се изправят пред своята система от вярвания, те могат да израснат в нова реалност на връзките. По този начин неработещите модели ще изчезнат, но е необходимо първо да поемем отговорност за тях.

3. Всички чувства са добре дошли и всички вътрешни процеси се приемат без критика
В съзнателната връзка човек има право да чувства всичко. И не само това – там има поле да изрази тези свои чувства пред партньора. Това е взривоопасна територия… не е лесно да го направиш. Но в същото време е и едно от най-обогатяващите изживявания в едно партньорство.

Рядко се случва да бъдем напълно честно относно това кои сме ние, да израстваме и да позволим на партньора си да направи същото. Възможно е да не ни хареса това, което чуваме – всъщност, то може да предизвика изключително болезнена реакция в нас. Но ние сме готови за предизвикателството, щом това значи партньорът ти да бъде автентичен.

Да, много от нас са свикнали да се нагаждат и променят, за да угодят на хората, които обичат, защото не искаме те да спрат да ни обичат! И точно това задушава любовта във връзките ни.

Но най-добрият вариант е крайната искреност – да разкрием аспектите от нас, които са трудни за споделяне, и да позволим на партньора си да направи същото. По този начин си позволяваме да се почувстваме опознати, видени и истински разбрани – комбинация, която по естествен начин ще увеличи любовта.

4. Връзката е място за практикуване на любов
Любовта всъщност е практика. Практика на приемане, да присъстваш в момента, да прощаваш, да отвориш сърцето си за уязвимостта. Понякога се отнасяме към любовта като към дестинация. Искаме това върхово чувство през цялото време и когато го няма, вече не сме доволни от това, в което се е превърнала връзката. А това противоречи на цялата идея за любовта.

Любовта е пътешествие и изследване. Необходимо е да си отворен за всички различни нюанси от връзката и да се запиташ: „Какво би направила любовта тук?“. Отговорът всеки път е различен и именно заради това израстваш по начини, за които не си и предполагал!

Осъзнатата двойка е изключително отдадена на това да въплъщава любовта. И чрез това отдаване и практикуване, любовта се проявява в живота и отношенията им по различни нови и прекрасни начини.

Източник: Mindbodygreen.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар