ЕмоцииХранене

Какво се опитва да ти каже неистовият копнеж за определени храни?

By август 28, 2015януари 2nd, 2022No Comments

strawberry_slices_by_tpaulanny

Полагаме старание да се храним здравословно, пробваме нови рецепти, четем полезни статии, но изведнъж – о, ужас! – ни се прияжда нещо „забранено“. Неистовият копнеж по определени храни се появява не за да ни тормози, а за да ни даде определена информация за нас самите.

Ето и трите основни причини за неистовия копнеж по дадени храни:

1. Липса на хранителни вещества
Много неистови копнежи за храна се дължат на това, че тялото просто си иска нещо, което му липсва. Изненадващото чувство на глад означава, че на тялото му липсват нутриенти.

Желанието за солена храна например може да означава хранителна нужда за повече минерали. Ако добавиш към храната си морска сол, която е много по-богата откъм минерали в сравнение с бялата рафинирана сол, можеш да подсилиш минералните си резерви. Ако добавяш малко морски ядливи водорасли към обяда и вечерята си, те ще успокоят копнежа за солено, тъй като запълват минералните резерви. Конопеното семе и чиата също са изключително богати на минерали, пробвай и тях.

Желанието за сладко често представлява потребност от повече енергия, тъй като мозъкът ти изгаря глюкозата много бързо, когато балансираш между множество дейности като пътуване, родителство, работа, социален живот. Често когато се опитваме „да сме добри“ или да намалим теглото си, се лишаваме от въглехидрати, което кара тялото да превръща мазнините и протеините в глюкозата, от която мозъкът се нуждае. Но когато намалиш въглехидратния прием по време на стресов период от живота си и то без емоционална подкрепа, напрежението може да ти дойде в повече, ето защо се появява нуждата от сладко.

Обърни внимание на цялостния си начин на хранене – има ли разнообразие от богати на минерали храни? Достатъчно калории ли поемаш? Как можеш да добавиш още полезни питателни храни, например водорасли, конопено семе, чиа или пък боровинки?

2. Тялото ти жадува за физическа промяна (например почивка или раздвижване).
Приисквал ли ти се е шоколад между 3 и 4 следобед? Какво, всеки ден ли? Да, време е да се запишеш на спорт! Това желание често е сигнал, че си изморен от работния ден. Мозъкът и тялото ти имат нужда или да си починат, или да се раздвижат.

Следващия път, когато това неистово желание се появи, затвори очи за 10 секунди. Как се чувства тялото ти? Изморено ли е? Тревожно ли е? Как би искало да се чувства наистина? Очите ти имат ли нужда от почивка? А какво ще кажеш за 5-10 минути отпускане, просто да затвориш очи и да си починеш?

Или може би имаш нужда да станеш и да се поразтъпчеш! Разходи се наоколо! Вземи си 10-минутна почивка да се поразходиш навън или пък из офиса. Целодневното седене определено не се отразява добре! И тялото ти знае това. То иска да се движи, да се чувства живо и свободно. Дай му това, от което се нуждае. Раздвижи се сега!

3. Тялото ти копнее за храна, защото преработва дълбоки емоции.
По-лесно е да хапнеш нещо за да се успокоиш, отколкото да останеш с емоциите. Какво всъщност те подтиква да хапнеш нещо? Наистина ли си гладен или пък има някаква неприятна емоция, от която се опитваш да избягаш? Скръб, гняв, неудовлетвореност, срам, тъга – дали не се опитваш да потиснеш някоя от тях в момента?

Толкова много от нашите неистови желания са всъщност физически проявления на емоционален въпрос. Пренебрегваш ли чувствата си? Насилваш ли се, за да потиснеш тъгата? В дългосрочен план това не работи добре. Емоциите не са просто излишни досадници, те са важна част от нас и заслужават внимание.

Често ще забележиш как рязко ти се прияжда сладко, когато имаш проблеми с партньора или семейството си, притеснения относно нова работа и тревоги от всякакъв тип. Няма лошо да си хапнеш нещо, но когато системно се тъпчеш с храна, защото нещо те притеснява, си изграждаш доста непродуктивна стратегия. Отпусни се и обърни внимание на емоцията – каква информация ти носи, от какво те е страх? Запиши си на лист това, което ти дойде. Излез навън и се разходи, потичай в парка. Отдели си време да направиш нещо, което обичаш. Малко по малко ще се научиш как ефективно да се грижиш за емоциите си.

Неистовият копнеж за храна означава нещо. Неговото наличие не те прави лош или слаб. Започни да се вслушваш в копнежите си и виж каква информация ти дават. Обърни внимание на истинската причина за копнежа, за да решиш въпроса в дългосрочен план.

Материалът е написан по статията на Александра Джеймисън от mindbodygreen.com

Оставете коментар